Τι λένε οι δήμαρχοι της Αργολίδας για Καλλικράτη και Τατούλη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι λένε οι δήμαρχοι της Αργολίδας για Καλλικράτη και Τατούλη

Δεκέμβριος 27, 2013 - 09:58

Τρίτο μέρος των προεκλογικών γκάλοπ που αφορούν τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για θέματα που άπτονται θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας και  αυτή τη φορά το ArcadiaPortal, επικοινώνησε με τους Δημάρχους Αργολίδας, προκειμένου να παραθέσουν και οι 4 Δήμοι τις προσωπικές τους γνώμες και αντιλήψεις επί των προαναφερθέντων θεμάτων.

Ξεκινάμε λοιπόν την έρευνα, από τον Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος τονίζει ότι ο «Καλλικράτης», ήρθε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία, ωστόσο δημιούργησε κάποιες χρήσιμες δομές για το μέλλον της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Όλες οι αρμοδιότητες, μας λέει ο κος Κωστούρος, μεταφέρθηκαν στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, εννοώντας τη δημοτική αρχή, χωρίς όμως να έχει συνυπολογιστεί σε όλο αυτό η αντίστοιχη μεταφορά χρηματικών πόρων αλλά και ανθρωπίνου δυναμικού, με αποτέλεσμα όλο αυτό να οδηγεί σε αδυναμία υλοποίησης των περισσοτέρων.

Ο Δήμος Ναυπλίου αντέχει την κρίση αλλά χωρίς την ιδιαίτερη συμβολή του ΕΣΠΑ, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να ισχύσει. Παρά τις περικοπές σε έργα υποδομής κατά το ήμισυ, παρά τις «μαύρες» μέρες της οικονομίας, έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα, τα οποία ωφελούν τους δημότες, χαρακτηριστικά αναφέρονται το λιμάνι καθώς και έργα ανακύκλωσης αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.

Σχετικά με την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κος Κωστούρος, αναφέρεται σε μια πολύ καλή συνεργασία, η οποία τοποθετεί τον Δήμο ολοένα και ψηλότερα στην πυραμίδα δομών, ενώ επισημαίνει πέρα απ’ την ομαλή συνεργασία με τον κο Τατούλη και τη σημαντική αρωγή του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, κο Χειβιδόπουλο.
Ο κος Δημήτρης Καμπόσος, προχωρώντας στον Δήμο Άργους- Μυκηνών, εκθέτοντας τη γνώμη του για την Καλλικρατική μεταρρύθμιση, επισημαίνει ότι προσπαθεί να ισομοιράσει τη φτώχεια σε περισσότερα κομμάτια, καθώς η ένδεια πρωτοστατεί αφού λείπουν και χρήματα και προσωπικό για να υποστηρίξουν σοβαρές υποδομές. Η ένδεια πολεμείται μέσω του φιλότιμου του Δήμου σε αυτήν την περίπτωση.

Τα μόνα έργα, γίνονται μέσω ΕΣΠΑ. Από εκεί ο δήμος Άργους-Μυκηνών, έχει κάνει μελέτες, έχει δουλέψει σκληρά και μπόρεσε να εξασφαλίσει σημαντικά έργα σε επίπεδο υποδομών και διαφόρων διαμορφώσεων, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις στήριξης δήμων, έχουν όπως προαναφέρθηκε μειωθεί κατά το ήμισυ.

Με θετικό πρόσημο «βαθμολογεί», ο κος Καμπόσος την Περιφέρεια και τον Πέτρο Τατούλη, τεκμηριώνοντας αυτή τη ρήση μέσα από το έργο του τελευταίου, ο οποίος απ’ τη στιγμή που δημιουργεί δρόμους προόδου και βοηθά τους δημότες των δήμων της Πελοποννήσου, ως θεσμός άρα και ως πρόσωπο, αξίζει θετικών σχολίων.

Ερχόμενοι στον δήμο Επιδαύρου και στον εκπρόσωπο αυτού κο Κωνσταντίνο Γκάτζιο, αρχικά και σε γενικά πλαίσια η αποτίμηση του Καλλικράτη είναι αρνητική και σε αυτό συνέβαλαν η ελλιπής μελέτη και ο συγκερασμός νέου σχεδιασμού με την αμείλικτη πραγματικότητα, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος επισημαίνει.
Οι απαιτούμενες υποδομές δε εξασφαλίστηκαν, αναφέρει, ενώ οι Δήμοι «φορτώθηκαν» με πλήθος υποχρεώσεων, χωρίς να συνοδεύονται από ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους.

Στο ερώτημα για το αν γίνονται ή όχι έργα στους Δήμους, αναφέρει ότι ο δήμος είναι ομπρέλα προστασίας για τους δημότες του, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως ότι σε όλο αυτό συμβάλλουν και οι ίδιοι με τη συνεργασία τους.

Εξαιτίας του οικογενειακού προϋπολογισμού που έχει φτάσει στο «κόκκινο», οι υποχρεώσεις είναι τόσες για τα ελληνικά νοικοκυριά, που δεν τους αφορά άμεσα λόγω της δυσμενούς κατάστασης να αποπληρώσουν οφειλές απέναντι στον Δήμο, ως εκ τούτου μειώνονται και τα έσοδα αυτού.

Μόνο μέσα από προγραμματισμό και συμμετοχή, ελπίζουν σε θετικά αποτελέσματα, αφού οι περικοπές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν άφησαν ούτε αυτόν τον Δήμο χωρίς αντίκτυπο.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια οφείλουν και πρέπει να συνεργάζονται, τονίζει, γιατί  μόνο έτσι θα υπάρξει το απαιτούμενο αποτέλεσμα, ενώ σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η δημοτική αρχή της Επιδαύρου, και επιβεβαίωση ως προς αυτό αποτελούν τα εμφανή αποτελέσματα.

Κλείνει ο κύκλος συνεντευξιαζομένων με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κο Δημήτρη Καμίζη, ο οποίος σχετικά με το θεσμό του Καλλικράτη, δηλώνει ότι εξ’ αρχής είχε επισημάνει τις προσωπικές του ενστάσεις, αφού όλα έδειξαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εξ ιδίων καλείται να τα βγάλει πέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

Οι δήμοι, λέει ο κος Καμίζης, πρέπει, υποχρεούνται να αντέχουν την κρίση έστω και με τα όποια προβλήματα υπάρχουν, γιατί εάν αυτοί «λυγίσουν», τότε  τείνει να καταρρεύσει ολόκληρη η κοινωνική δομή και αυτό το τεκμηριώνει, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι, ο πιο κοντινός φορέας προς τον πολίτη είναι η δημοτική αρχή, που πρέπει να αντέχει και να πορεύεται παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Χάρη στη σύμπνοια και τη συμπόρευση των δημοτών, ο Δήμος Ερμιονίδας κατόρθωσε να μηδενίσει χρέη και να χαράξει δρόμο προς υλοποίηση χρήσιμων και εποικοδομητικών έργων.

Σε σχέση με τη συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και δημοτικής αρχής, ο κος Καμίζης δε δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος σε ό, τι αφορά το μείζον ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, που πράγματι ταλανίζει πολλές πόλεις της Πελοποννήσου, εννοώντας προφανώς  ότι η αρωγή του Πέτρου Τατούλη ως προς αυτό δεν υπήρξε η αναμενόμενη.

Δυσαρεστημένος, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, ο οποίος επισημαίνει ότι οι προθέσεις της Περιφέρειας έμειναν στα χαρτιά , καθώς παραπάνω από τρία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί 30.000 μπάλες σκουπιδιών και σε ό, τι αφορά τη λειτουργία του χώρου δεματοποίησης, που ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της Περιφέρειας, το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει αν όχι άλυτο τουλάχιστον δυσεπίλυτο.

Υπάρχει όμως η συμπαράσταση της Περιφέρειας και των αρμοδίων αυτής σε θέματα ένταξης έργων, μαζί και με την πολύτιμη συμβολή του υπουργού ΠΕΚΑ, κου Μανιάτη, ο οποίος βοήθησε πολύ στο ζήτημα της ανακύκλωσης.

Ο Πέτρος Τατούλης, αξιολογείται από τον εν λόγω δήμαρχο ως έξυπνος και έμπειρος πολιτικός, αλλά εάν δεν αναλωνόταν στις δημόσιες σχέσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Καμιζής, σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Βέβαια, στο ζήτημα της προσφοράς βασικό ρόλο παίζουν και οι εκάστοτε κοινωνικές, πολιτικές αλλά και οικονομικές συγκυρίες, τονίζει.

Τις επόμενες ημέρες οι αναφορές των υπόλοιπων αιρετών από τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου