Αυτοψία Τατούλη στο δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου μετά τις καταστροφές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυτοψία Τατούλη στο δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου μετά τις καταστροφές

Δεκέμβριος 29, 2013 - 09:43

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Απόστολο Παπαφωτίου, τον Διευθυντή Έργων Υποδομής κ. Βασ. Μιχαλόπουλο, τον Προϊστάμενο κ. Νικ. Κωστούρο, τον Γενικό Διευθυντή του πρώην Ι.Γ.Μ.Ε. και νυν Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. κ. Νικ. Νικολάου την Προϊσταμένη του τμήματος Τεχνικής Γεωλογίας του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. κα Ελευθ. Πογιατζή και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποίησε αυτοψία στο δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου.
Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο που συνδέει τις δύο περιοχές και ο οποίος είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την Επαρχία Μεγαρίδος Αττικής με την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.
Έχουν παρατηρηθεί σε δύο τμήματα του δρόμου, κατολισθήσεις και κατακρημνίσεις εδαφών πάνω του. Στο πρώτο τμήμα, το δυτικό, στην ειδική θέση “Βαμβακιές” έχει συμβεί έντονη λασποροή, από οφιόλιθους μεικτής φύσης, λεπτόκοκκους και αδρομερή, τα οποία κάλυψαν μεγάλο τμήμα της παραλιακής οδού και το γειτονικό Ιερό Ναό.
Στο δεύτερο τμήμα, το ανατολικό, μετά την Μαυρολίμνη που μεγάλο κομμάτι ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και σοβαρή. Ο δρόμος στο τμήμα αυτό είναι στενός. Είναι στη βάση ενός κατακόρυφου μετώπου της απόληξης των Γερανείων, σε δύσκολο ανάγλυφο και σε επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο.
Τα πετρώματα είναι ποικίλα. Στην αρχή παρατηρούνται ασβεστόλιθοι έντονα καταπονημένοι, κερματισμένοι με επιφάνειες αδυναμιών σε ασυνέχειες, στη μέση αποσαθρωμένοι οφιόλιθοι και στο τέλος κορρήματα με ασβεστολιθικά κυλισμένα τεμάχια, νεογενούς περιόδου. Οι έντονες βροχοπτώσεις διευκολύνουν ιδιαίτερα την αποκόλληση βραχωδών τεμαχίων ποικίλων όγκων. Συγχρόνως παρατηρείται διάβρωση του θαλασσίου μετώπου, συνδυασμός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το πρόβλημα και την επίλυση του.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. είναι απαραίτητος σύμβουλος για την αντιμετώπιση του. Απαιτούνται αντίστοιχες ειδικές μελέτες που θα δείξουν τον τρόπο της επέμβασης, η οποία θα είναι πολυδάπανη.
Εξ’ άλλου η διέλευση από τα τμήματα αυτά προϋποθέτει και τη συμμετοχή των οδηγών στην απόφαση αυτή.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λόγω της σύνθετης φύσης του προβλήματος, μετά από αυτοψία των υπηρεσιών του, πρέπει να επιληφθεί της επίλυσης του προβλήματος.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη μέρα βρέθηκε στην περιοχή. Είναι μια δύσκολη κατάσταση η οποία απαιτεί ειδικές μελέτες και πολυδάπανη αντιμετώπιση. Θα συνεργασθεί με την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθόσον αυτό αγγίζει και τις δύο Περιφέρειες και απαιτεί διαπεριφερειακή προσέγγιση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.