Υπόγραψε ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης την επέκταση του Αναβάλου για Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπόγραψε ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης την επέκταση του Αναβάλου για Επίδαυρο

Φεβρουάριος 10, 2014 - 18:16

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ του Ανάβαλου προς ΕΠΙΔΑΥΡΟ.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία υδραγωγείου συνολικού μήκους 31,9km από τη Διώρυγα Αναβάλου προς τις Δ.Ε. Ασκληπιείου και Επιδαύρου του Δήμου Επιδαύρου για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων καθαρού εμβαδού 20.450 στρέμματα.

Φορέας κατασκευής και κύριος του έργου είναι σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το έργο θα υλοποιηθεί εντός περιοχής υπαγόμενης διοικητικά στους Δήμους Ναυπλιέων και Επιδαύρου.

Το έργο αφορά στο κύριο τμήμα έργου μεταφοράς νερού από την υφιστάμενη διώρυγα Αναβάλου, που αποτελεί τμήμα του έργου άρδευσης του Αργολικού Πεδίου από τις πηγές Αναβάλου, προς καλλιεργούμενες εκτάσεις του Δήμου Επιδαύρου συνολικού καθαρού εμβαδού περί τα 20.450 στρέμματα, με σκοπό την άρδευσή τους. Οι περιοχές που πρόκειται να αρδευτούν είναι: Νέα Τίρυνθα, Άγιος Ανδριανός, Νέο Ροεινό, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Δημήτριος (Μετόχι), Αρκαδικό – Μπρουτζαιϊκα, Άγιος Ιωάννης, Γιαννουλαϊικα, Κοκκινάδες, Χάνι Μερκούρι, Χουνταλέικα, Σπηλεία, Ασκληπιείο (Λυγουριό), Δήμαινα, Παλαιά Επίδαυρος, Νέα Επίδαυρος, Επάνω Επίδαυρος.

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς νερού συνολικού μήκους περί τα 32 km, τρία αντλιοστάσια και τρεις δεξαμενές , ενώ η υδροληψία του γίνεται από τη θέση Y11 της διώρυγας Αναβάλου στην περιοχή Νέας Τίρυνθας. Τέλος, μέρος του έργου αποτελεί η βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών οδών στους οποίους θα τοποθετηθούν αγωγοί του έργου καθώς και η διάνοιξη νέων τμημάτων οδών.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ ανοίγει πια ο δρόμος για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020.

Υλοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Επιδαύρου. Συνεχίζουμε με επιμονή την προσπάθεια για ολοκλήρωση και επέκταση του έργου σε ολόκληρη την Αργολίδα». ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ