«Αυτοδοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή» στο δήμο Ναυπλιέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Αυτοδοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή» στο δήμο Ναυπλιέων

Μάρτιος 05, 2014 - 08:49

Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα προκειμένου να σας ανακοινώσουμε την ύπαρξη μιας νεοσύστατης κίνησης δημοτών, της «Αυτοδοικητικής Ριζοσπαστικής Ανατροπής», με επικεφαλής τον υποφαινόμενο, που κατεβαίνει στο στίβο των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών.

Γνωρίζουμε όλοι πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μια δύσκολη, από κάθε άποψη, περίοδο, καθώς όλη η χώρα και φυσικά και ο καλλικρατικός δήμος μας, εισπράττει τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο καλλικράτης, δεν ήταν μόνο οι συνενώσεις δήμων και ο ορισμός νέων «πρωτευουσών», αυτό δηλαδή που αναδείχθηκε από τις καθεστωτικές δημοτικές παρατάξεις για να αποσιωπηθεί ο πραγματικός του ρόλος.

Ήταν η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο δημόσιο και περισσότερο κράτος. Αποδείχθηκε τελικά, ότι αποτέλεσε το εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση (βλέπε με δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, απολύσεις εργαζομένων, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών)

Σε θεσμικό επίπεδο, το πλήγμα για την δημοκρατία και την τοπική συμμετοχή δεν είναι μικρό. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε στο 60% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Οι υπηρεσίες λοιπόν, προς τους δημότες, γίνονται λιγότερες, ακριβότερες και χειρότερες, είτε αυτές αφορούν τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών (βοήθεια στο σπίτι, νοσοκομεία- ΕΟΠΥΥ, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, κλπ), είτε αφορά την καθαριότητα, την διαχείριση των απορριμμάτων, είτε υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης- συντήρησης πάσης φύσεως και υποδομών, είτε αφορούν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, και όλα αυτά τα βλέπουμε και τα ζούμε στην καθημερινότητα μας. Και όλα αυτά γίνονται με βασικό κριτήριο τη μείωση δαπανών. Τι σημαίνει αυτό; «οι υπηρεσίες παρέχονται όχι σ’ αυτόν που τις έχει ανάγκη, αλλά σε όποιον έχει να τις πληρώσει».

Και ενώ το προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στον πρώτο άξονα του προεκλογικού μας λόγου που αφορά τον Αντιπολιτευτικό (άξονα) σε δημοτικό επίπεδο, ο δεύτερος άξονας αφορά τον Αντιπολιτευτικό προεκλογικό λόγο σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή η τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει:

•        Να υπερασπίζεται την εργασία, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα

•        Να καταδικάζει τον ρατσισμό, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς κάθε φύσης και τον κοινωνικό συντηρητισμό

•        Να είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων με επιλογές αποφασιστικής αντίστασης απέναντι στον πιο σκληρό νεοφιλελευθερισμό που είδαμε ποτέ

•        Να ασκήσει πολιτική και όχι απλά να διαχειρίζεται την μιζέρια

Απευθυνόμενοι στους πολίτες του Δήμου μας τους λέμε:

Δε μας αφορούν οι φιλοδοξίες των ανθρώπων και των κομμάτων εξουσίας να βάψουν τον Δήμο στις αποχρώσεις του γαλάζιου ή του πράσινου ή ακόμα και του λευκού, των δήθεν ανεξάρτητων, ελπίζοντας έτσι να καλύψουν κάτω από την μπογιά, τις όποιες ευθύνες τους για τα χάλια της αυτοδιοίκησης. Τις ευθύνες τους για τη μετατροπή της πόλης και των πολιτών σε «χρήστες» και «πελάτες», της όποιας εξουσίας τους.

Έχουμε και εμείς χρώματα. Τη σκέψη μας και τη δράση μας τη χρωματίζουν: τα άφθαρτα χρώματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογίας και του περιβάλλοντος, τα χρώματα της συμμετοχής, της αυτό- οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Στην κίνησή μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες, που είναι παρόντες με ιδέες και δράσεις. Έτοιμοι στις μεγάλες επιλογές και αποφάσεις για τον Δήμο, των αξιών της συλλογικής συμμετοχής και συναπόφασης, της αυτοοργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας, της αυτοδιοίκησης , τελικά, όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Της αυτοδιοίκησης που σέβεται και εφαρμόζει δίκαια και αξιοκρατικά την άποψη του Πολίτη.

Του πολίτη που δεν πιστεύει σε «από μηχανής» θεούς του τύπου «καλλικράτη», ή «ξενοκράτη», ή «επιστάτη».

Δεν ικανοποιούμαστε και δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση του Δήμου μας, όπου την διαχείριση των κοινών έχουν μεταβάλει σε ένα παζάρι της συναλλαγής, ακολουθούντες τη λογική της διαπλοκής, της μικροεξυπηρέτησης, του ρουσφετιού, ακόμη και την πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις λίγων μηνών.

Στις μέρες της ανθρωπιστικής κρίσης και των χιλιάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, των ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που «εξορίζονται» από περίθαλψη, φαγητό, στέγη και ενέργεια, καθώς επίσης και από την εκπροσώπηση του, στην αυτοδιοίκηση, εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα μπούμε μπροστά στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας:

•        Δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις κατοικίας και προσωποκρατήσεις

•        Δε θα αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό

•        Θα ενισχύσουμε και θα δημιουργήσουμε πραγματικές δομές αλληλεγγύης.

•        Είμαστε αντίθετοι στα παρατηρητήρια και τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, που ορίζονται από το υπουργείο εσωτερικών και την Τρόικα

Έχουμε λοιπόν ξεκάθαρες θέσεις. Έχουμε όμως και προτάσεις. Προτάσεις που αφορούν κυρίως τον δημότη μας.

Καλά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Οι μαρίνες και ο προαστιακός. Για όλα αυτά έχουμε άποψη και πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αυτό που λείπει, αυτό που καίει τον δημότη μας, είναι ένα χαμόγελο και μια ελπίδα, η ελπίδα για το αύριο. Μια ελπίδα, που θα πηγάζει από την ενεργή ανάμειξη με συμμετοχικές διαδικασίες και η αγωνιστική διεκδίκηση των δημοτών που θα γίνει ανάχωμα στην εφαρμογή του μνημονίου στους Δήμους.

Έχουμε επίγνωση της απογοήτευσης που απλώνεται μέρα με τη μέρα στη σκέψη των δημοτών μας. Ακούμε τις φωνές από το Ανυφί για το νερό, την κραυγή διαμαρτυρίας από πολίτες- ιδιαίτερα τους νέους- του Τολού, που έχουν ξεσηκωθεί για την κακή λειτουργία του βιολογικού, για τη χωματερή, το πόσιμο νερό και μπράβο τους! Ή τον απεγνωσμένο θυμό που μετατράπηκε σε οργή των ανθρώπων του συλλόγου «Φουκαράδων» του Ναυπλίου.

Προτεραιότητα στις προτάσεις μας έχουν:

•        Θέματα που αφορούν την υγεία,

•        την ύδρευση, την αποχέτευση

•        τα απορρίμματα

•        την παιδεία και τον πολιτισμό

•        Την αγροτοκτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό

 

Ξέρουμε όμως ότι όλα αυτά, είτε θα τα συναποφασίσουμε, θα τα απαιτήσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί με τους Δημότες μας, είτε δεν θα γίνουν ποτέ…

Εμείς θα παλέψουμε γιατί θέλουμε ένα Δήμο, στον οποίο οι δημότες θα μπορούν να αποφασίζουν και να υλοποιούν τις όποιες αποφάσεις τους…

Ας γίνει ο Δήμος- ο δικός τους Δήμος.