Η μεταφορά της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η μεταφορά της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Άργος

Απρίλιος 04, 2012 - 15:25

"ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ"
3 Απριλίου 2012
Ποιοί πυροδοτούν έντεχνα το θέμα Σ.Τ.Ε., για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους πολιτικά, οικονομικά ή εγωιστικά συμφέροντα;
Πολύ ενδιαφέρουσες φαίνονται όλες οι προτάσεις που παρουσιάζονται καθημερινά, στα Δημοτικά Συμβούλια, στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, στα καφενεία, και όπου αλλού και αφορούν την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και για πρώτη φορά είναι ιδιαίτερα συγκινητικές, που επιτέλους κάποιοι ενδιαφέρονται για τη Σχολή.
Και όλα αυτά γιατί, αποφασίστηκε απο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτησης (Ο.Τ.Ε.Κ.) οριστικά η μεταφορά της Σχολής στο Άργος. Στο "Ταμ-τούμ" να πήγαινε η Σχολή, ίσως να μην ενοχλούσε κανέναν και να "σφύριζαν" αδιάφορα, γιατί όμως να πάει στο Άργος, είναι απο τα εγκλήματα που δεν συγχωρούνται!
Όλοι όμως αυτοί που ξαφνικά "ξύπνησαν" κινούν "θεούς και δαίμονες" να αναιρέσουν την απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. με αποτέλεσμα, μόνο κακό να προκαλούν στον τόπο μας και στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.
Όταν έφυγε η Σχολή απο το Ναύπλιο και πήγε 12 χιλ. μακρυά στο Τολό, κανένας δεν μίλησε, τώρα που μετακομίζει 12 χιλ. στο διπλανό Άργος, σηκώσαν επανάσταση! Γιατί τόσο μίσος και τόση κακία;
Πότε επιτέλους θα σταματήσουν, οι πολιτικο-κοινωνικές ίντριγκες, που κάποιοι πυροδοτούν έντεχνα, για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους πολιτικά, οικονομικά ή εγωιστικά συμφέροντα; Πώς πήγε η Σχολή στο Τολό και ποιές πολιτικές παρεμβάσεις την κρατούσαν εκεί; Και εξακολουθείτε να επιζητείτε Υπουργικές και Βουλευτικές παρεμβάσεις, ώστε να ματαιωθεί η μεταφορά της Σχολής στο Άργος;
Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά, την Σχολή δεν την "βούτηξε" όπως επικαλείσθε, ο Καμπόσος απο το Ναύπλιο (Τολό). Η Σχολή εδώ και τρία χρόνια είχε αποφασιστεί ή να μεταφερθεί στο Λουτράκι (που παραχωρούσε δωρεάν στέγαση) ή να κλείσει. Στην απελπισία τους κάποιοι καθηγητές της Σχολής, μόλις κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, στάφηκαν στην λύση Καμπόσος-Άργος. Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών έχοντας τα κατάλληλα κτήρια, αποδέχθηκε την πρόταση, σώζοντας το κλείσιμο ή την μεταφορά της Σχολής εκτός Αργολίδας. Τί έγκλημα έκανε και τα έχουν βάλει όλοι με το Άργος; Έλεος!
Στο σημερινό φύλλο θα παρουσιάσω όλες τις απόψεις και άρθρα που αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, που στο μεγαλύτερο μέρος του, με βρίσκουν σύμφωνο. Θα ήθελα όμως παράλληλα να κάνω μερικές διευκρινιστικές τοποθετήσεις:
- Με την ιδιότητα του καθηγητή Τουριστικών Επαγγελμάτων και με 35ετή προυπηρεσία σε τουριστικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό και παρακολουθόντας στενά το θέμα Σ.Τ.Ε. Ναυπλίου, έχω αναφερθεί στα προβλήματά της και έχω προτείνει μέσα απο την εφημερίδα μου "Τα Νέα της Αργολίδας" διάφορες λύσεις, με σημαντικότερες, αυτήν του  Ο.Α.Ε.Δ. στην Τίρυνθα, αλλά και μια πιό ολοκληρωμένη του "ΞΕΝΙΑ" Ακροναυπλίας.
- Απο το 1993 μέχρι σήμερα ο Ο.Τ.Ε.Κ. έχει καταβάλει περίπου 2.000.000 ευρώ σε μισθώματα για να διατηρήσει την Σχολή στο Τολό.
- Το 1998 έγινε η παραχώρηση όλου του συγκροτήματος "ΞΕΝΙΑ" Ακροναυπλίας έναντι κάποιου μισθώματος σε ιδιώτη, ο οποίος στην συνέχεια πήρε κάποιες επιδοτήσεις για την ανακαίνηση και λειτουργία του συγκροτήματος. Το παλιό "ΞΕΝΙΑ" ουδέποτε ανακαινίσθηκε και παραμένει σήμερα ερείπιο.
- Αν είχε δοθεί το παλιό "ΞΕΝΙΑ" στον Ο.Τ.Ε.Κ. με τα περίπου 2.000.000 ευρώ των μισθωμάτων και με κάποιο πρόγραμμα, θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε την καλύτερη και πιό αναβαθμισμένη Σχολή.
- Στο θέμα της μεταφοράς της Σχολής στο Άργος, επαναλαμβάνω ότι, εδώ και τρία χρόνια έχει περάσει το μήνυμα στην τοπική κοινωνία και είναι σε όλους γνωστό, ότι το Λουτράκι έχει προσφερθεί για την δωρεάν μεταστέγαση της Σχολής εκεί. Οι πολιτικές παρεμβάσεις την κρατούσαν στην Αργολίδα μέχρι σήμερα, ώσπου έφτασε το τελεσίδικο.
- Και αντί να βρεθούν δημόσια κτήρια και να παραμείνει η Σχολή στο Ναύπλιο ή Τολό, συνέχιζαν στις πολιτικές παρεμβάσεις, επιδιώκοντας νέα παράταση.
- Στην φάση αυτή παρενέβη ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, με αποτέλεσμα η Σχολή να καταλήξει οριστικά στο Άργος, παρά τις συνεχιζόμενες ακαρπες προσπάθειες.
- Η μεταφορά στα κτήρια του Ο.Α.Ε.Δ. Τίρυνθας έπρεπε να είχε γινει, πριν δοθούν σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, τώρα είναι αργά. Το είχαμε προτείνει εδώ και τρία χρόνια, αλλά κάποιοι παρεμπόδιζαν αυτήν την κίνηση.
- Στο θέμα του Κωνσταντοπούλειου, υπάρχει έγκριση απο το Υπουργείο Πολιτισμού για χρήση ως Σχολή. Είναι ένα απο τα κτήρια που επρόκειτο να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
- Το δημόσιο κτήριο της Νέας Κίου που αναφέρεται, κρίθηκε ακατάλληλο.
- Είναι για γέλια η λύση: Να δώσει 15 χιλ. ευρώ ο Δήμος Ναυπλίου και τα υπόλοιπα οι Τολιανοί, για να μείνει η Σχολή στο Τολό!
- Είναι για κλάματα η λύση: Τι κάνουν οι Βουλευτές μας για την Σχολή. Τσιμουδιά... κλπ.
Κλείνω, με το ερώτημα: "Υπάρχει καμμία διαφορά, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ναυπλίου, να μεταφέρεται 20 χρόνια πρίν απο το Ναύπλιο στο Τολό, 12 χιλ. απόσταση, απο το να μεταφερθεί τώρα στο Άργος επίσης 12 χιλ.; Δεν θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που παραμένει στην Αργολίδα; Και επειδή δεν γνωρίζετε, τι προτάσεις έκανε στο Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. ο Καμπόσος και πόσους χώρους έχει στην διάθεσή του για να παραχωρήσει στην Σχολή, θα έπρεπε να σταματήσετε.
- Και ότι θα μπορούσαν να ιδρύθούν και άλλα τμήματα Ι.Ε.Κ. διαφορετικών ειδικοτήτων Εναλλακτικού Τουρισμού, Αγροτουρισμού, Παραδοσιακών Συνταγών κ.α. στο Ναύπλιο, στην Ερμιονίδα, στην Επίδαυρο και άλλες περιοχές της Αργολίδας.
Καλά κρατάει η κόντρα
Κατά την 9η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπλιέων της Παρασκευής 30.03.2012, συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης (α/α 92, θέμα 3ο) επί του με αριθμό πρωτ. 763/2011 εγγράφου του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού σχετικά με την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Τολού και
ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ:
"Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ Σ.Τ.Ε. ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ. & Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ"
1. Άργησαν να ενδιαφερθούν και να κινητοποιηθούν για τα κτήρια του Ο.Α.Ε.Δ. Τίρυνθας, έχουν ήδη παραχωρηθεί, σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.
2. Η σύμβαση μίσθωσης του κτηρίου της Σχολής στο Τολό έχει καταγγελθεί.
3. Έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση απο το Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε.Κ. για την μεταφορά της Σχολής στο Άργος.
4. Άν μετά απο όλα αυτά το Δ.Σ. του Δήμου Ναυπλιέων αποφασίζει, την οδό της Βουλευτικής ή Υπουργικής παρέμβασης, απευθύνοντάς τους πρόσκληση, για να πάρουν θέση, προεκλογικά, υπέρ του Παναργειακού ή του Πανναυπλιακού, εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε, παρά να εκφράσουμε την λύπη μας, για το σημερινό μας "κατάντημά".
Πάρης Γρηγορίου
Καθηγητής Τουριστικών Επαγγελμάτων
Εκδότης, "Τα Νέα της Αργολίδας"