Διάλεξη της καθηγήτριας Sophie Lucet στο βουλευτικό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διάλεξη της καθηγήτριας Sophie Lucet στο βουλευτικό

Ιούνιος 05, 2015 - 09:57

Διάλεξη της Sophie Lucet με τίτλο:

Καταγράφοντας τη δημιουργική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή:

Η κατασκευή της παράστασης,

το Σάββατο 6 Ιουνίου, στο Ναύπλιο

Ένα πρόσφατο επίτευγμα της διεθνούς θεατρολογικής έρευνας θα παρουσιάσει η Sophie Lucet, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Rennes II, το Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, προσκεκλημένη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ερευνητικού Προγράμματος ARCH-Αριστεία ΙΙ: Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στη διάλεξη με τίτλο: Καταγράφοντας τη δημιουργική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή: Η κατασκευή της παράστασης, θα παρουσιαστεί η διαδικτυακή πύλη «Η κατασκευή της παράστασης» («La Fabrique du Spectacle») που είναι αφιερωμένη στην καταγραφή (οπτικοακουστική και κειμενική) της δημιουργικής διαδικασίας εμβληματικών καλλιτεχνών της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Πρόκειται για το ψηφιακό αποτέλεσμα μιας διεισδυτικής έρευνας κατά την οποία ειδικοί ερευνητές και επιστήμονες από το πεδίο των παραστατικών τεχνών, των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας αναλύουν τα δεδομένα της δημιουργικής διαδικασίας, καταγράφοντας και μελετώντας συνδυαστικά πρωτογενείς πηγές όπως βίντεο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, σκηνογραφικά σχέδια, τετράδια σκηνοθεσίας, θεωρητικές μελέτες κ.ά.

«Η κατασκευή της παράστασης» αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό λογισμικό το οποίο αποκαλύπτει τα στάδια της δημιουργίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράσταση. Επιπλέον αντανακλά τις σύγχρονες μεθοδολογικές εξελίξεις και τα ερευνητικά desiderata της θεατρολογικής επιστήμης του 21ο αιώνα.

 

Η Sophie Lucet έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, προσκεκλημένη του Ερευνητικού Προγράμματος ARCH- Αρχειακή έρευνα και πολιτιστική κληρονομιά, το θεατρικό αρχείο  της Socìetas Raffaello Sanzio  και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Η Sophie Lucet είναι καθηγήτρια θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Rennes iI – Haute Bretagne. Στο βραβευμένο της συγγραφικό έργο (prix littéraire Octave-Mirbeau) περιλαμβάνονται πολυάριθμα άρθρα, δοκίμια και βιβλία με αντικείμενο το θέατρο και τη λογοτεχνία. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «La Fabrique du Spectacle» και συμμετέχει στις ερευνητικές ομάδας των προγραμμάτων «La scène comme lieu de mémoire» (Université Rennes 2 – Haute Bretagne); «Le regard à l’œuvre» (Université de Caen); and «Poétiques du drame moderne et contemporain» (Université Paris III - Sorbonne-Nouvelle).

 

Τη διάλεξη θα προλογίσουν με χαιρετισμό η καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και Κοσμήτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Ταμπάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Προγράμματος ARCH.

 

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ

 

https://www.facebook.com/ArchivalResearchAndCulturalHeritage

www.arch-uoa.com

http://ts.uop.gr/gr/

 

 

Ταυτότητα της εκδήλωσης

 

Καταγράφοντας τη δημιουργική διαδικασία στην ψηφιακή εποχή:

Η κατασκευή της παράστασης

Διάλεξη της καθηγήτριας Sophie Lucet, Πανεπιστήμιο Rennes II

Βουλευτικό, Ναύπλιο, Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρα 19.30

Διοργάνωση: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH-Αριστεία ΙΙ: Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά

Επιστημονική επιμέλεια: Έλενα Παπαλεξίου, Λέκτωρ Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Διερμηνεία: Μαρίνα Φραγκιαδάκη

Οργανωτική υποστήριξη: Ελπίδα Κομιανού, Λουίζα Νικολάου, Σταυρίνα Στεκόγλου

Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Σταθόπουλος

Χορηγοί: 3 Sixty Hotels and Suites, Hotel St George Lycabettus

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 6 Ιούνιος, 2015 - 19:30