Ανδρέας Πουλάς: Χωρίς εθνικό διάλογο το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να επιλυθεί

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Χωρίς εθνικό διάλογο το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να επιλυθεί

Φεβρουάριος 26, 2020 - 13:51

φωτογραφία eurokinissi

Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου  «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)»

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί πολιτική γενναιότητα»

 

  • Το παρόν νομοσχέδιο δεν ξεφεύγει από την λογική του νόμου Κατρούγκαλου. 
  • Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ασφαλιστικής μεταρρύθμισης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα: πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που δίνει δημοσκοπική ανάσα στην κυβέρνηση μέχρι να εξαντληθούν οι ελπίδες των συνταξιούχων , που πίστεψαν στις προεκλογικές σας υποσχέσεις.
  • Με φιλόδοξα προγράμματα τύπου «e-ΕΦΚΑ» επιδιώκετε να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου τον οποίο και διατηρείτε.

Όπως διατηρείτε:

  • την αδικία ως προς τον υπολογισμό των εθνικών συντάξεων για τους Έλληνες Ομογενείς της Αλβανίας και του Πόντου.
  • τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. 
  • και τις τεράστιες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στην πραγματικότητα το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση:

1ον    ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (δηλαδή την επικουρική ασφάλιση και το ΕΦΑΠΑΞ) στον ΕΦΚΑ, ανοίγοντας το δρόμο στην απορρόφηση ή ακόμα και την κατάργηση του, ενσωματώνοντας στον ΕΦΚΑ τα 7 δις αποθεματικό που διαθέτει το ΕΤΕΑΕΠ

2ον    δίνει τη δυνατότητα με ασφαλιστικές ευκολίες σε συνταξιούχους να επανέλθουν στην ενεργό δράση, με το πρόσχημα της ενίσχυσης του εισοδήματος τους. Την ίδια ώρα, οι νέοι επιστήμονες που δεν βρίσκουν εργασία φεύγουν στο εξωτερικό απογοητευμένοι και χωρίς προοπτική.

3ον    δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, αλλά και μεταξύ μη μισθωτών, προς όφελος των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με μεγάλα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η μηνιαία εισφορά για τουλάχιστον το 80% εκείνων που έχουν μικρά εισοδήματα

4ον     ο νέος ΕΦΚΑ που προτείνετε να λειτουργήσει από το 1.3.2020 είναι αδύνατο να ορθοποδήσει οργανωτικά και διοικητικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

  • Καμία κουβέντα δεν γίνεται στο νομοσχέδιο σας για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων αυτών και για ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, που αναγκάζεται σε απαράδεκτες συνθήκες να προσπαθεί να ακολουθήσει τις επιταγές του ν.4387/2016. Γι’ αυτούς,  δεν έχετε παρά μόνο ευχολόγια και ουτοπίες περί ψηφιακής σύνταξης. 
  • Οι πολίτες περιμένουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν διακρίνεται πολιτικά, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβερνητική πρόταση :

 

  • Δίνει παράταση στο νόμο Κατρούγκαλου διορθώνοντας τον και όχι ανατρέποντας τον, απομακρύνοντας την προοπτική μιας δίκαιης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
  • Νομιμοποιεί τις χαμηλότερες εισφορές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους με υψηλά εισοδήματα σε σχέση με τον μέσο μισθωτό\
  • Δίνει κίνητρο στους εργοδότες να μετατρέψουν τη μισθωτή εργασία σε απασχόληση με μπλοκάκι 
  • Και τέλος κάνει στροφή στο παρελθόν και συγκεκριμένα σε όλες τις κακοδαιμονίες μας που συνέβαλαν στο δρόμο για τη χρεοκοπία και συντήρησαν την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή 

«Χωρίς εθνικό διάλογο και χωρίς την κοινωνική αποδοχή, το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να επιλυθεί. Όσες αναλογιστικές μελέτες και εάν προσκομίσετε, το σύστημα απέχει πολύ από το να είναι βιώσιμο. Αν δεν αποσχιστείτε από παλαιοκομματικές λογικές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και την τακτική των διευθετήσεων κομματικών γραμματίων, οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζετε θα είναι μόνο επικοινωνιακά εργαλεία παραμονής στην εξουσία. 

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, στη λογική του να είμαστε χρήσιμοι έχουμε θέσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας, όπως είναι η αναγκαιότητα επαναφοράς της 13ης σύνταξης , όχι ως φιλοδώρημα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως κανονική σύνταξη. 

Για εμάς η θεμελίωση ενός νέου βιώσιμου και δυναμικού ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί παρά να  συνδέεται με τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας και με την κοινωνική αλληλεγγύη. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε το σημερινό νομοσχέδιο.»

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:   https://youtu.be/DZz6CfY2ePk