Μήνυμα του Βαγγέλη Τζαβέλλα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μήνυμα του Βαγγέλη Τζαβέλλα για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Ιούνιος 01, 2020 - 21:14

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Το σχετικό ψήφισμα του Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει τον ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη – μέλη του να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων (World Day of Parents) σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμμετοχή των νέων και των παιδιών. Ο Ο.Η.Ε. στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών και ότι για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση.

Οι γονείς, η οικογένεια, είναι το πρώτο σχολείο, στο οποίο ένα παιδί μαθαίνει τις βασικές αρχές και αξίες της ζωής που το καθοδηγούν στα επόμενα βήματά του και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Οι γονείς, κυρίως με το παράδειγμα τους, διδάσκουν στα παιδιά συμπεριφορές που θα τα βοηθήσουν να ζήσουν μια ισορροπημένη ζωή ως ενήλικες. 

«Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,

είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον μας με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας να προβάλουμε και να τονίσουμε τη σπουδαία σημασία που έχει η συνεργασία σχολείου,  εκπαιδευτικών φορέων και γονέων για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης. Η συνεχής επικοινωνία και η αρμονική συνεργασία σχολείου και οικογένειας είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την επιτυχία του έργου κάθε σχολικής μονάδας. Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πλείστοι γονείς και κηδεμόνες για τα παιδιά τους, η δραστηριότητα που αναπτύσσουν μέσα από τους οργανωμένους Συλλόγους  Γονέων και Κηδεμόνων και η στενή συνεργασία που έχουν με τις διευθύνσεις των σχολείων και με τους φορείς και τις εκπαιδευτικές αρχές αποτελούν βασικές πτυχές της πολυεπίπεδης προσφοράς τους, την οποία τιμούμε σήμερα.

Η καλή  συνεργασία  του σχολείου και της οικογένειας είναι  σημαντική για την καλλιέργεια βασικών αρχών στα παιδιά μας. Αυτές τις αρχές τις έχουμε σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στον σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα, ιδιαίτερα σε μια πρωτόγνωρη εποχή με την πανδημία να μας απειλεί, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να αποτελέσουν πρότυπα συμπεριφοράς, που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να συνεχίσουν να έχουν υψηλούς στόχους και ιδανικά στη ζωή τους, να αγαπούν τον τόπο τους και όλον τον κόσμο και να αγωνίζονται πάντοτε με συνέπεια για την προάσπιση αξιών». 

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε και εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους γονείς για τη συμβολή τους και ευχόμαστε να συνεχίζουν πάντοτε με τον ίδιο ζήλο για το καλό των παιδιών και της παιδείας του τόπου γενικότερα. 

Με την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας μπορούμε και θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα ."

Βαγγέλης Π. Τζαβέλλας 

Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής

 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Δήμου Άργους Μυκηνών