Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Η δημοτική αρχή δε συζητά, δε σχεδιάζει, δε προγραμματίζει

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Η δημοτική αρχή δε συζητά, δε σχεδιάζει, δε προγραμματίζει

Αύγουστος 04, 2020 - 22:51

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνάντηση - Ενημέρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου, στο Θεατράκι του ΟΣΕ στις 29/7/2020.

Η ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κώστα Γκόνη:

Καλησπέρα.

Απόψε θα συζητήσουμε για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής και τα βασικά προβλήματα του Δήμου Ναυπλιέων. 

Ένας χρόνος λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και ο τρόπος  λειτουργίας του δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η δημοτική αρχή δέ συζητά, δε σχεδιάζει, δε προγραμματίζει. 

Η παρέμβασή μας  και η προώθησης ζητημάτων στο δημοτικό συμβούλιο είναι σχεδόν αδύνατη.

Η λειτουργία του εξαντλείται στο να επικυρώνει αποφάσεις άλλων οργάνων και επιτροπών.

Για σοβαρά  θέματα που πρέπει να αποφασίσουμε  δεν ενημερωνόμαστε.

Σε κάθε συνεδρίαση  εκφράζεται μία αυταρχική συμπεριφορά από το δήμαρχο και τον πρόεδρο.

Αρχή λειτουργίας της Δημοτικής αρχής Κωστούρου είναι η τυφλή υποταγή στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης της περιφέρειας και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό εκφράζεται με το ενός ανδρός αρχή.

Βασικοί στόχοι της δημοτικής αρχής είναι:

  • Να εξυπηρετήσει υποτακτικά συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές.

 Είναι όλες αυτές οι πολιτικές που καθημερινά βιώνουμε.

  • Να αναπτύξει πελατειακές σχέσεις, με αναθέσεις, συναλλαγές και μικρό εξυπηρετήσεις, που ορισμένες φορές είναι σκανδαλώδεις.
  • Να προβληθεί με κάθε μέσο ακόμη και για τα αυτονόητα, το κλείσιμο μιας λακκούβας. 
  • Είναι έξω από τη λογική της δημοτικής αρχής η έννοια της διεκδίκησης λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα του δήμου.
  • Είναι έξω από τη λογική της υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. 
  • Όποιος τολμήσει να κάνει κριτική στη δημοτική αρχή αυτόματα γίνεται εχθρός του δημάρχου.

Η δημοτική αρχή λειτουργεί στοχεύοντας σε συγκεκριμένες  κατευθύνσεις και σίγουρα όχι στη κατεύθυνση λύσης των  προβλημάτων.

 Η αντιπολίτευση Αναγνωσταρά και Σαλεσιώτη δεν εκφράζει κάτι διαφορετικό στο δήμο, είναι ανύπαρκτη. 

Το τεχνικό πρόγραμμα που ήρθε και εγκρίθηκε με καθυστέρηση, ήταν σχέδιο καινού ουσιαστικού περιεχομένου. Έλειπαν βασικές δράσεις για την λύση προβλημάτων.

Το ίδιο έγινε και με το προϋπολογισμό. Εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση  και τώρα σε κάθε δημοτικό συμβούλιο έρχεται για έγκριση και μία τροποποίηση του προϋπολογισμού. Έχουμε μέχρι τώρα δέκα οκτώ τροποποιήσεις.

Η δημοτική αρχή λειτουργεί με αυτοσχεδιασμό και προχειρότητα.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος σε όλη τη κλίμακα, δείχνει ανάγλυφα τη κατάσταση που επικρατεί. Σε όλους μας είναι γνωστή.

Πάρκα, κοινόχρηστοι χώροι σε Ναύπλιο και  Δημοτικά Διαμερίσματα γεμάτα σκουπίδια, χόρτα και εγκατάλειψη.

Το πράσινο στη πόλη είναι υπό διωγμό. 

Τα δέντρα που κόβονται να αντικαθίστανται άμεσα.  

Το πάρκο Κολοκοτρώνη ο βασικός πνεύμονας του Ναυπλίου μετά την εγκατάλειψη επιχειρείται με μανία η τραγική του ανάπλαση με τσιμεντοποίηση.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο είναι συνήθως υπό ομηρία. Προσλαμβάνονται  με προγράμματα, δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνήθως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ρουσφετολογικές προσλήψεις, αναθέσεις έργων σε εργολάβους κλπ. 

Η υπηρεσία καθαριότητας υποβαθμισμένη, με προβλήματα οργάνωσης.

Οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Σκουπίδια παντού.

Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί.

Για τα σκουπίδια στους δρόμους και τις πλατείες φταίνε οι ασυνείδητοι πολίτες, αυτό δήλωσε ο δήμαρχος  στο δημοτικό συμβούλιο. 

Το έγκλημα με τα σκουπίδια συνεχίζεται.

Όλα στο βωμό της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Ενώ μας έπνιξαν τα σκουπίδια και η Καραθώνα μετατρέπεται σε έρημο τόπο με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία, η δημοτική αρχή αδιαφορεί, δείχνει να αγνοεί το πρόβλημα.

Αντί να απαιτήσει όπως προτείνουμε τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων  και  οργάνωση προγράμματος διαλογής στη πηγή με ανακύκλωση, μείωση των απορριμμάτων και ολοκληρωμένη διαχείριση, περιμένει να εφαρμοστεί το σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) της κεντρικής κυβέρνησης με την ανάθεση του έργου των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ με τη ΣΔΙΤ για να πληρώσουμε τα σκουπίδια χρυσάφι. Υπολογίζεται ότι το κόστος των σκουπιδιών θα αυξηθεί από 30€/τον. σε 120€/τον.

Στο διάστημα αυτό το μόνο που κάνει ο δήμος είναι, να εφαρμόζει διάφορα   δαπανηρά προγράμματα,  όπως αυτό της «ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» ύψους 840.000€. Το πρόγραμμα αυτό είναι για να διαφημιστεί ο δήμος από τα μέσα ενημέρωσης, για τη δήθεν πρωτοπόρα δράση του, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό έκανε και με την ανταποδοτική ανακύκλωση της επιταγής του 1ος ευρώ. Ουσιαστικά μας κοροϊδεύει και τα σκουπίδια εξακολουθούν να καταστρέφουν την Καραθώνα, το περιβάλλον,  την υγεία μας και παράλληλα να δαπανούνε πολλά λεφτά.

Μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί σε επίπεδο περιφέρειας πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν αγγίξει το πρόβλημα.

Τραγική είναι η κατάσταση και με τα σκουπίδια του Άργους, στα Γριμάρια, στη καρδιά του κάμπου, μεταξύ Άργους και Ν. Κίου όπου ένας τεράστιος λόφος από σκουπίδια που απειλεί να καταστρέψει κυριολεκτικά τον τόπο μας, ρυπαίνοντας παντού, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο, το περιβάλλον, τον Αργολικό κόλπο. Είναι στην κυριολεξία μία βόμβα που έχει εκραγεί. 

Τα έργα υποδομής και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι στη προτεραιότητα των επιλέξιμων έργων από τα διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Το περιβάλλον όμως δεν καταστρέφεται μόνο από τους ρίπους των σκουπιδιών που μας πνίγουν. 

Ο βιολογικός καθαρισμός Άργους –Ναυπλίου είναι και αυτός μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. 

Η αδιαφορία των αρμοδίων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχουν οδηγήσει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού σε αδιέξοδο.

  • Η κεντρική μονάδα έχει προβλήματα στη λειτουργία της.
  • Ο κεντρικός αγωγός που μεταφέρει τα λύματα στη μονάδα έχει προβλήματα.

Πρόσφατα έπαθε βλάβη και για μεγάλο διάστημα, όλα τα λύματα διαχέονταν στον υδροφόρο και πήγαιναν στον Αργολικό κόλπο να συναντήσουν τα σκουπίδια.

  • Η εισροή θαλασσινού νερού στο αποχετευτικό σύστημα δημιουργεί πρόβλημα στον καθαρισμό των λυμάτων και την ποιότητα της τελικής εκροής.
  • Στις έντονες βροχοπτώσεις έχουμε μεγάλες εισροές όμβριων με συνέπια η μονάδα να τίθεται εκτός λειτουργίας και τα λύματα οδεύουν ακάθαρτα στον κόλπο. 
  • Ο υποθαλάσσιος αγωγός εκροής είναι κατεστραμμένος με αποτέλεσμα οι εκροές να διαχέονται στη παραλία. 
  • Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της μονάδας υπολειτουργεί λόγο παλαιότητας, από 1993. Χρίζει αντικατάστασης.
  • Το πιο τραγικό για τη ρύπανση είναι ότι η λυματολάσπη  του βιολογικού διοχετεύεται στη ΧΑΔΑ του δήμου Άργους μαζί με τα σκουπίδια με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία.

Τελευταία συζητείται να ανατεθεί η διαχείριση του βιολογικού σε ιδιώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα η επέκταση των αποχετευτικών δικτύων και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος αναβάλλονται. Αγ. Ανδριανός, Πυργιώτικα κλπ.  

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και ο βιολογικός καθαρισμός του Τολού.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος, του υδροφόρου και της θάλασσας πρέπει να αναδειχτεί ως ένα από τα κύρια προβλήματα του δήμου μας. 

Για το περιβάλλον η δημοτική αρχή κωφεύει, το έχουμε διαπιστώσει άλλωστε με την ανοχή που δείχνει στη λειτουργία των πυρινελαιουργείων. 

ΝΕΡΟ

Συνδεδεμένο με το περιβάλλον είναι και το ζήτημα του καθαρού νερού για το δήμο.

Η ΔΕΥΑΝ πρέπει να εξασφαλίσει καλό πόσιμο νερό σε όλη τη κλίμακα του δήμου.

Είναι ανάγκη άμεσα να προστατευτούν οι πηγές της Λέρνης με καθαρισμό και προστασία της πηγής,  υδρομάστευση και άμεση κατασκευή του έργου της αποχέτευσης του οικισμού των μύλων.

Η ΔΕΥΑΝ να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητάς της χωρίς να φορτώσει τα βάρη στους δημότες. Αυτή τη στιγμή ο δήμος πληρώνει τα χρέη της ΔΕΥΑΝ που χρωστάει 18.500.000€   και κάθε χρόνο μπαίνει μέσα περίπου 500.000€. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η χρόνια κακοδιαχείριση. 

Ακόμη ζητάμε να μη προχωρήσει το έργο της αφαλάτωσης του νερού του Αναβάλου με  ΣΔΙΤ. Το νερό δεν θα  αφήσουμε να το κάνουν  εμπόρευμα.

ΛΙΜΑΝΙ

Η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια, στο όνομα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης, για την εκμετάλλευση του λιμανιού της πόλης. 

Μετα την περίφραξη για τις ανάγκες της σεγκεν, την εκβάθυνση του λιμανιού για τις ανάγκες της κρουαζιέρας, προχωράει με τη διαδικασία της ΣΔΙΤ η ανάθεση της κατασκευής της μαρίνας για την εξυπηρέτηση 240 σκαφών και την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου 3000μ2 στην είσοδο της πόλης. 

Πρόσφατα το Λιμενικό  Ταμείο Ναυπλίου ανέθεσε σε εταιρία την εκμετάλλευση μέρους του λιμανιού στο πιο τουριστικό σημείο, μπροστά από τις καφετέριες, τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών για βόλτες στα νησιά.  

Όλες οι παραπάνω δράσεις γίνονται στο  όνομα της εκμετάλλευσης για να κερδίζουν  οι επιτήδειοι.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το Ναύπλιο, οι ντόπιοι και οι τουρίστες, να χάσουμε όλοι εμείς, την πρόσβαση στην ομορφιά του λιμανιού.

 Σε λίγο μπορεί και να το πουλήσουν όπως τόσα άλλα.

ΜΝΗΜΕΙΑ 

Το ίδιο έγινε και με το κάστρο της Ακροναυπλίας. Στο όνομα της ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης κατασκευάστηκαν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τώρα το Ναύπλιο και όλοι εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στην Ακροναυπλία την κατέστρεψαν.

Η ΔΕΥΑΝ διατηρεί ακόμη τη δεξαμενή και τα δίκτυα ύδρευσης  εντός του αρχαιολογικού χώρου που προξενούν συχνές καταστροφές στο μνημείο.

Πρόσφατη είναι η κατάρρευση του τοίχους που έκλεισε το γύρο της Αρβανιτιάς.

Η φροντίδα του δήμου για τα μνημεία είναι  εντελώς ανεπαρκής. Πολλά μνημεία είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, έχει αφήσει τις εργασίες αποκατάστασης στο Μπούρτζι χωρίς νερό εδώ και ένα χρόνο. 

Ο δήμαρχος το μόνο που κάνει είναι να οργανώνει εκδηλώσεις και να προβάλλεται με παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού, προσφέροντας κυρίως υπηρεσίες και προσφορές προς την εκκλησία για να τα έχει καλά.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Τα διάφορα έργα που διαφημίζει ότι εκτελούνται, είναι αυτά που εντάσσονται, κυρίως αναπλάσεις, που κατασκευάζονται χωρίς ουσιαστικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Έτσι βλέπουμε οδικό δίκτυο χωρίς πεζοδρόμια, κόμβους χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς ποδηλατοδρόμους. Η κυκλοφορία στη πόλη είναι επικίνδυνη και για τους πεζούς και για τα αυτοκίνητα.

Το Ναύπλιο είναι ξεκομμένο από τους οδικούς άξονες.

Τα προβλήματα στο δήμο του Ναυπλίου δεν έχουν τέλος.

Αυτή είναι η πολιτική και η τακτική της δημοτικής αρχής. 

Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε το δήμο μας γιατί κινδυνεύει.

Στο χέρι μας είναι να  παρέμβουμε για να τον προστατεύσουμε.

   Σας ευχαριστώ

Βίντεο δήλωση του Κώστα Γκόνη  https://youtu.be/99lsEsQnVL0