Ανδρέας Πουλάς: Κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID-19

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID-19

Μάιος 11, 2021 - 17:16

φωτογραφία Eurokinissi

Ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την περαιτέρω εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 60 ετών, καθώς και για την πιθανότητα να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν, κατέθεσε στη Βουλή, ο Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέας Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Επιπλέον, στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Πουλάς ζητά στοιχεία σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων και την επαρκή στελέχωσή τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας  κ. Βασίλη Κικίλια.

Θέμα: «Κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των εμβολιασμών κατά του COVID-19»

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 αποτελεί αναμφισβήτητα την μοναδική και πλέον ασφαλή οδό εξόδου από την υγεινομική κρίση που βιώνουμε. Η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται η εμβολιαστική διαδικασία, καθώς και η ανάγκη ανταπόκρισής των πολιτών αποτελούν κρίσιμα στοιχεία που θα επαναφέρουν τη χώρα σε μία οικονομική και κοινωνική κανονικότητα και θα θωρακίσουν υγειονομικά τη χώρα κατά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή τακτική της προσπαθεί επικοινωνιακά να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς στην πορεία της απόκτησης της εμβολιαστικής ανοσίας, τα στατιστικά στοιχεία όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του ECDC στην οποία περιγράφεται ο χάρτης των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι οι πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των 60 ετών και άνω και κυρίως τα άτομα 70-80 ετών δεν έχουν ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε στους εμβολιασμούς, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε αυτές τις ηλικίες κυμαίνονται κοντά στο 60%.

Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για τα ποσοστά των εμβολιασμένων υγειονομικών. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ στις 6/5/2020 το 62% των υγειονομικών έχουν ήδη εμβολιασθεί με βάση τη λίστα που διατηρούν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, το 10% των Υγειονομικών έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και παρακολουθούν τακτικά τα αντισώματα όπως είναι η σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας. Και τέλος περίπου το 10% είτε βρίσκονται στις λίστες των Νοσοκομείων και περιμένουν να εμβολιασθούν είτε έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εμβολίου και έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, είτε ανήκουν σε ομάδες που δεν ενδείκνυται με ιατρικές οδηγίες ο εμβολιασμός τους (έγκυες, αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα κλπ). Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ ζητά μία δεύτερη ευκαιρία για τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα του υγειονομικού προσωπικού και εκφράζει τη βεβαιότητα για την καθολική συμμετοχή των υγειονομικών.

Τέλος, η εισροή περισσότερων δόσεων εμβολίων στη χώρα καθώς και η ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών και ενόψει της τουριστικής περιόδου απαιτούν τη λειτουργία σε όλη την επικράτεια όσων περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων γίνεται καθώς και την στελέχωσή τους με επαρκές προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

⦁    Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών άνω των 60 ετών; Θα δώσετε δεύτερη ευκαιρία για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των υγειονομικών;
⦁    Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα καθώς και για την επαρκή στελέχωσή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς