Ανδρέας Πουλάς: Υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

Μάιος 14, 2021 - 13:52

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Το θέμα της υγειονομικής θωράκισης της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Στην ερώτηση ο κ. Πουλάς ζητά ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δομών υγείας των νησιών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Θέμα:  Υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Ενόψει της δεύτερης τουριστικής σεζόν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που ξεκινάει στις 15 Μαϊου 2021, μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί τη ετοιμότητα των υγειονομικών δομών της χώρας στα νησιά μας.

Ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο το Κίνημα Αλλαγής είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις που που παρουσιάζουν οι δομές υγείας σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Ταυτόχρονα, καλούσαμε την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα ειδικό και συγκεκριμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία στην Νησιωτική χώρα που θα ενίσχυε αίσθημα  ασφάλειας των κατοίκων 365 ημέρες το χρόνο και θα αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης και εγγύηση για τον Τουρισμό την Θερινή Περίοδο.

Ένα σχέδιο που επιβάλλεται να ξεκινά από την πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και άλλων δομών Υγείας της νησιωτικής χώρας.

Ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία, τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους σε κάθε νησί, όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση αντίθετα συνεχίζει στη λογική της προχειρότητας που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΔΗΝ έπειτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιτάχυνση των εμβολιασμών στα νησιά, τα εμβολιαστικά κέντρα της νησιωτικής Ελλάδας δεν έχουν στελεχωθεί με νέο προσωπικό, αλλά τα κενά θα κληθούν να καλύψουν γιατροί και νοσηλευτές που θα μετακινηθούν από νοσοκομεία της Αττικής και της Μακεδονίας. Δηλαδή η κυβερνηση για άλλη μία φορά ρίχνει το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας στο ήδη εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και παράλληλα αποδυναμώνει υγειονομικές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας σε μία περίοδο μάλιστα που η αποκλιμάκωση της πανδημίας γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Δεδομένου ότι όπως είναι αναμενόμενο πολλοί από τους τουρίστες που θα καταφτάσουν στη χώρα μας θα κατευθυνθούν στα νησιά προκειμένου να κάνουν διακοπές.

Δεδομένου ότι οι υγειονομικές δομές των νησιών θα κληθούν να διαχειριστούν και να περιθάλψουν, μεταξύ άλλων περιστατικών και πιθανά κρούσματα κορονοϊού και άρα η επαρκής στελέχωσή τους είναι απολύτως αναγκαία και
Δεδομένου ότι ο πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων και των εργαζόμενων στον τουρισμό έχει καθυστερήσει ήδη και πρέπει να εξελιχθεί ταχύτατα

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
⦁    Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δομών υγείας των νησιών μας;
⦁    Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο στην κατεύθυνση της επαρκούς στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό των υγειονομικών δομών της νησιωτικής Ελλάδας;    
⦁    Για ποιο λόγο επιλέγετε για άλλη μία φορά την μέθοδο των μετακινήσεων προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στα νησιά και όχι την πρόσληψη νέου προσωπικού;
Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς