Η θεατρική παράσταση «Ο ΑΡΜΕΝΗΣ» στο Άργος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η θεατρική παράσταση «Ο ΑΡΜΕΝΗΣ» στο Άργος

Ιούλιος 28, 2021 - 20:48

Η ΚΕΔΑΜ στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ 2021 διοργανώνει θεατρική βραδιά με το έργο Ο ΑΡΜΕΝΗΣ, το οποίο είναι βασισμένο στο διήγημα της Χαράς Κοσεγιάν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος, ώρα 9.00μμ
Θεατρική παράσταση «Ο ΑΡΜΕΝΗΣ»
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διοργάνωση: ΚΕΔΑΜ

Η παράσταση πραγματεύεται την γενοκτονία των Αρμενίων, ως εκ τούτου είναι απόλυτα επίκαιρη, μετά την αναγνώριση του γεγονότος από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. “O ΑΡΜΕΝΗΣ” της Χαράς Κοσεγιάν είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν ( από το βιβλίο ''Η ΛΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ'',εκδ.''ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ'' ), με την χρήση αυθεντικού ηχητικού και μουσικού υλικού.

Το έργο παρακολουθεί την πορεία ενός Αρμένη πρόσφυγα , του Καραμπέτ, από την στιγμή που πατάει το πόδι του , μικρό παιδί ακόμα, στα ελληνικά χώματα, μέχρι τον θάνατό του, και μετά θάνατον, όταν από ένα γράμμα αποκαλύπτεται σ’όλο της το μέγεθος η τραγωδία της ζωής του.
Ο πόνος του ξεριζωμού, του να είσαι “ξένος”, της απώλειας και της αναζήτησης μιας ταυτότητας, μ΄ έναν απόλυτα δραματικό τρόπο ακολουθούν τον Καραμπέτ απ΄ την Αρμενία στο Ναύπλιο, από κει στην Θεσσαλονίκη, όπου ονειρεύεται για λίγο την επιστροφή στην Αρμενία, αλλά αντί τούτου βρίσκεται ξανά πίσω στο Ναύπλιο, για να πεθάνει μ΄ έναν τρόπο τέτοιο, που θα κάνει την κόρη του να ενδυθεί την ιστορία του πατέρα της, έστω και μόνο για να διεκδικήσει μετά τον θάνατό του λίγη δικαίωση γι' αυτόν τον έκπτωτο άγγελο.
Δημιουργώντας ένα κολάζ αφηγήσεων και διαλόγων πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει το μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, πετυχαίνοντας να καταδείξει πόσο αδύνατες είναι οι υπερβάσεις για τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή όρισαν άλλοι, χαράζοντας γραμμές στο χάρτη, εξασφαλίζοντας σφαίρες επιρροής και ''καθαρές'' περιοχές, βυθίζοντας τους στην απαξίωση και κουρελιάζοντάς τους το όνειρο.
Η χρήση του αυθεντικού ηχητικού και μουσικού υλικού αποσκοπεί στο μεταφέρει ανάγλυφη την σκηνική δράση μέσα από ήχους, συμπληρώνοντας την τραγικότητα της θεατρικής γραφής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία : Τάσος Μπλάτζιος
Σκηνοθεσία : Τανια Κίτσου-Τάσος Μπλάτζιος
Καλλιτεχνική επιμέλεια- Φωτισμοί: Τάνια Κίτσου
Κουστούμια : Λάζαρος Μήλιος
Video art : gcl.dp productions/ Γιώργος Συμεωνίδης- Άρτεμις Σταθάκου
Πρωτότυπο Οπτικοακουστικό υλικό : Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ/ Μ. Σιλιγκιριάν –Κ. Μισικιάν
Μουσική επένδυση: παραδοσιακή Αρμένικη μουσική και τραγούδια
ΑΡΜΕΝΗΣ : Τάσος Μπλάτζιος
ΜΑΝΑ: Βούλα Πελεκάνου
ΚΟΡΗ: Μαρία Καστάνη
ΚΥΡΑ ΟΛΓΑ: Κατερίνα Οικονομοπούλου
ΑΝΤΡΙΑΝΝΑ : Μαρία Λεγάκη
Η παράσταση αφιερώνεται στην μνήμη της Χαράς Κοσεγιάν, που έφυγε το καλοκαίρι του 2018.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ
Παναγιώτης Σκούφης