Τροποποιητικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τροποποιητικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά

Μάιος 27, 2022 - 15:47

Σε λειτουργία έχει μπει η πλατφόρμα για την υποδοχή των τροποποιητικών δηλώσεων για φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά την περίοδο 2015-2019.

Η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ως το τέλος του έτους αφορά φορολογούμενους οι οποίοι έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για τη συγκεκριμένο περίοδο και ο φόρος που τους αναλογεί θα πρέπει να πληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2023.

Τροποποιητικές που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν γενικά οι φορολογούμενοι, για να δουν τι αναδρομικά πρέπει να δηλώσουν για την πενταετία 2015-2019 είναι τα εξής:

Επιλέγουν το έτος για το οποίο επιθυμούν την υποβολή δήλωσης.
Επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Συμπληρώνουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
Συμπληρώνουν το έντυπο Ε1, που φέρει προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία εισοδήματος με τα εκκαθαριστικά που απεστάλησαν το 2022 στην ΑΑΔΕ. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υποβάλλουν τη δήλωση.
Εκτυπώνουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.