Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας η 27η Μαρτίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας η 27η Μαρτίου

Μάρτιος 26, 2012 - 10:36

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί από 84 χώρες διοργανώνουν κάθε χρόνο τον Μάρτιο την Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνικής Εργασίας. Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί  ετησίως ως Ημέρα Δράσης για την προβολή του σημαντικού ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών και της Κοινωνικής Εργασίας στην προάσπιση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών αποφάσισε να αφιερώσει την μέρα αυτή στο «Ρόλο του Κοινωνικού Λειτουργού και της Κοινωνικής Εργασίας στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».
Σήμερα στην Ελλάδα που η βαθιά οικονομική ύφεση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνα τα παραδοσιακά ασθενέστερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας αλλά και νέες ομάδες του πληθυσμού που για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, εξωθούνται στα όρια της επιβίωσης, δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής.
Θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα ενισχύονταν οι φορείς  κοινωνικής φροντίδας, ως οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση  της κρίσης και την αντιστάθμιση των εντάσεων και των απωλειών που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι. Ωστόσο, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών πλήττονται οι φορείς κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο και μακροπρόθεσμα να αυξάνεται σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος.
Μένοντας έτσι αβοήθητοι από το υπάρχον σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα μέλη παλιών και νέων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, απευθύνονται στον Κοινωνικό Λειτουργό προσβλέποντας από αυτόν υποστήριξη και βοήθεια.
Σε αυτές τις συνθήκες, ο διεκδικητικός ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας για κοινωνική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ. Τα βαθιά ανθρωπιστικά ιδεώδη της δεν επιτρέπουν στον Κοινωνικό Λειτουργό να μείνει θεατής και να κρυφτεί. Η θέση του Κοινωνικού Λειτουργού είναι δίπλα στον πολίτη, όπου και αν αυτός βρίσκεται, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των τραγικών κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής.
Ο Κοινωνικός Λειτουργός δεν μένει παρατηρητής, δεν προσεγγίζει μόνο θεωρητικά τις καταστάσεις αλλά παρεμβαίνει παντού και με κάθε τρόπο. Βρίσκεται παντού με πρώτο καθήκον να αποκαλύψει τις παραβιάσεις και τις αδικίες, να παρέμβει για την προστασία δικαιωμάτων και να οργανώσει τη διεκδίκηση τους. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών κάθε διαθέσιμο μέσο.
 
Αποκαλύπτει επιστημονικά τις νέες κοινωνικές ανάγκες, τις νέες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, διεκδικεί μαζί με τους πολίτες την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης.   Διαμορφώνει προτάσεις για πολιτικές που θα ενισχύσουν τους κοινωνικούς οργανισμούς και τις στρατηγικές ένταξης με την ανάπτυξη ενός δικτύου προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, οι οποίες σήμερα έχουν ανάγκη τις κοινωνικές υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ.
Για την ανάδειξη αυτού ακριβώς του ρόλου της Κοινωνικής Εργασίας και του Κοινωνικού Λειτουργού, φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας, ο ΣΚΛΕ
• Συνδιοργανώνει στις 27.3.2012 Ημερίδα στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» και ώρες από 15:00 έως 20:00 με θέμα «Οικονομική Κρίση και Κοινωνική Εργασία» η οποία συνδιοργανώνεται από τον ΣΚΛΕ και φορείς εκπαίδευσης και εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας
• Δημιουργεί και αναλαμβάνει τη λειτουργία ιστοχώρου-Παρατηρητηρίου Πρόνοιας   ( pp.skle.gr), με σκοπό την καταγραφή και την αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων και των προβλημάτων στη λειτουργία των φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας της χώρας μας, που εμποδίζουν την αποτελεσματική ανταπόκριση τους στις δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
 

Tags: