Ναυπλία Ενωμένη: Τι θα πληρώσουν οι συμπολίτες;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ναυπλία Ενωμένη: Τι θα πληρώσουν οι συμπολίτες;

Απρίλιος 30, 2024 - 16:43

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

«Ναυπλία Ενωμένη»: Τι θα πληρώσουν οι συμπολίτες;

·        ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

·        ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ

·        ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

·        ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ

·        ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

·        ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

·        ΜΑΡΙΝΑ

·        ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κλπ.

Η δημοτική παράταξη «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» συνεχίζει τη δράση της συντονισμένα και με πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσης απέναντι στους συμπολίτες μας. Η παράταξή μας συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με αυτό δεσμευόμαστε να πορευτούμε. Τόσο ο επικεφαλής του συνδυασμού ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, όσο και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι ενεργοί πολίτες που συμπορευόμαστε με τη «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» στηρίζουμε το πρόγραμμά μας και αντιπολιτευόμαστε με το ήθος και το ύφος που ταιριάζει στις αρχές μας και στους δημότες της πόλης μας.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσης ενημερώνουμε το σύνολο των συμπολιτών για τα θέματα που απασχόλησαν τα διάφορα όργανα της Δημοτικής Αρχής.

1)     Τα χρέη του Δήμου είναι πολλά. Για να αποφύγουμε την άτακτη χρεωκοπία, πρέπει:

α) ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ.

β) ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥΣ.

γ) ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ, όταν τα οφειλόμενα ποσά υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές τιμές αγοράς και

δ) ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ – ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ - ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΩΝ ώστε να εξετάσουμε το μέγεθος και τις προδιαγραφές του δανεισμού.

Το να δεχτούμε όλα αυτά τα χρέη και να τρέξουμε να δανειστούμε για να τα πληρώσουμε, είναι σαν ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ.

Το επιχείρημα, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ (!!!!) ο έλεγχος των τιμολογίων, είναι αστείο. Η νέα δημοτική αρχή εκλέχθηκε, ανέλαβε και αμείβεται για να κάνει αυτή την δουλειά. Δεν μπορεί να παραπέμπουν την δική της υποχρέωση σε άλλες … επιτροπές. Ακούσαμε με προσοχή την πρόταση για κάποια επιτροπή διερεύνησης του χρέους, απευθύναμε ερωτήματα για τις αρμοδιότητές της και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της. Αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.

2)     Η παράταξή μας αρνήθηκε να δώσει ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ για ΔΑΝΕΙΣΜΟ, είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών είτε από ιδιωτικές τράπεζες. Η Δημοτική αρχή τη μία ημέρα μιλούσε για 9,2 εκατομμύρια ευρώ χρέος και την επόμενη παρουσίασε πρόταση για 10,8 εκ. χρέος και ανάγκη λήψης ισόποσου δανείου!!!! Τελικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενέκρινε δάνειο ύψους 7.943.000 Ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι όχι μόνο να μη γνωρίζουμε το ακριβές ποσό του χρέος του Δήμου μας, αλλά και ότι για να ισοσκελιστεί εν τέλει ο προϋπολογισμός, θα πρέπει η δημοτική αρχή να καταφύγει στην αρχική μας πρόταση, ήτοι στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την ευνοϊκότερη αποπληρωμή των χρεών. Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο δανεισμός με αποκλειστικό στόχο την αποπληρωμή χρέους δεν είναι λύση του προβλήματος, αλλά η απαρχή καινούργιων προβλημάτων -καινούργιων χρεών- που τελικά θα τα πληρώσουν οι συμπολίτες μας. ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ «ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΝΕΙΟ», προοπτική η οποία μας βρίσκει αντίθετους.

3)     Η παράταξή μας ψηφίζει θετικά σε όλες τις αιτήσεις για επιμήκυνση συμβάσεων έργων που εκτελούνται. Ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούμε με αυτά. Ο λόγος είναι απλός. Η μη παράδοση ενός έργου, ή το σταμάτημά του ενέχει τον κίνδυνο να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να τα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.

4)     Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ιστορικές γειτονιές (θέσεις στάθμευσης, κυκλοφοριακό, καθαριότητα δρόμων και δρομόσκαλων, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κ.α) είναι δικαιολογημένες. Η παράταξή μας συμφώνησε να γίνει δημόσια διαβούλευση με το σύνολο των κατοίκων και επαγγελματιών. Στην πραγματοποιηθείσα συγκέντρωση πλήθος συμπολιτών ανέφερε τα προβλήματα. Από αυτά, σε πολλά η απάντηση είναι η ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ και η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία δικαιολογία να μην δράσει πάραυτα, όπως ορίζουν νόμοι και ισχύουσες εγκύκλιοι. Δεν μπορεί η καθαριότητα ή η παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων να διαπραγματεύονται ή να «μελετώνται από επιτροπή». Η παράταξή μας ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ επιμένει:

α) ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ με μια νέα μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες (ήταν βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας και επαληθευόμαστε καθημερινά),

β) ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ στην παλιά πόλη, που κινδυνεύει να εξοβελιστεί πλήρως (αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δράσεις για χρηματοδότηση διατηρητέων, ευνοϊκή αντιμετώπιση σε ΕΝΦΙΑ και συμμετοχή σε προγράμματα του στυλ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ κλπ.),

γ) ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ της πόλης σε συνεργασία με Αρχαιολόγους, πολεοδόμους κλπ. ώστε να διατηρηθούν τα στοιχεία εκείνα που προσελκύουν επισκέπτες.

5)     ΚΑΡΑΘΩΝΑ: Είδαν το φως της δημοσιότητας δυο προσπάθειες της Κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Καραθώνα. Ενώ τον Ιανουάριο του 2023 μιλούσε για την παραχώρηση 450 στρεμμάτων, τώρα τόσο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία, όσο και σε διεθνή έκθεση «Real estate» πάει για παραχώρηση, το σύνολο της έκτασης του «κτήματος Καραθώνα» (κατά τη δική τους έκφραση), δηλαδή 1900 στρέμματα (= όλη η περιφραγμένη έκταση εκτός από τα εκκλησάκια και έναν μικρό περίβολο γύρω από αυτά). Η Δημοτική Αρχή τηρεί σιγήν ιχθύος. Δεν θέλουν να τα βάλουν με την Κυβέρνηση (!!!!). Η παράταξή μας ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ είναι αποφασισμένη να ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την τύχη αυτού του μοναδικού πνεύμονα και λαϊκής πλαζ της περιοχής μας.

6)     Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ύπαιθρο της Ναυπλίας είναι εμφανείς. Η ορθή εκμετάλλευση των υδατικών αποθεμάτων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Η ανομβρία, που πλήττει την περιοχή, καθιστά αναγκαία την επιμήκυνση της ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ για τις καλλιέργειες. Καταθέσαμε την πρότασή μας και επιμένουμε. Δεν είναι η μόνιμη λύση, αλλά είναι απαραίτητη σε αυτή την συγκυρία. Η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ θεωρεί ότι η πραγματική ανάπτυξη του Δήμου, δεν μπορεί να θέτει σε περιθώριο τη γεωργία.

7)     Εγκρίθηκε η νέα μελέτη για τη ΜΑΡΙΝΑ. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για το χώρο ελλιμενισμού, αλλά για την κατασκευή ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και χώρων στάθμευσης. Η βελτίωση της αρχιτεκτονικής μελέτης δεν αναιρεί τις αντιρρήσεις μας:

α) Η λειτουργία του εμπορικού κέντρου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε μια σειρά μαγαζιών στο Ναύπλιο,

β) Οι θιασώτες της νέας μελέτης δεν τολμούν να πληροφορήσουν τους συμπολίτες για το ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Όλοι γνωρίζουμε τα αστρονομικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις εστίασης και ειδών λιανεμπορίου για τους τουρίστες, που επικρατούν στο Ναύπλιο. Δεν είναι υποχρέωσή τους, να μας ενημερώσουν για το πόσο παραχώρησαν αυτή την περιοχή; και

γ) Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον;

8)     Η κατάργηση με νόμο της Κυβέρνησης του ΔΟΠΠΑΤ αποδεικνύεται καθημερινά πως ήταν λάθος. Η ανάγκη λειτουργίας συλλογικών οργάνων ανταλλαγής απόψεων, προγραμματισμού και ελέγχου σε τομείς εξαιρετικά ευαίσθητους αποδεικνύεται καθημερινά απαραίτητη. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες επιτροπές, στις οποίες να μην συμμετέχουν μόνο οπαδοί της Δημοτικής Αρχής, αλλά και άλλοι συμπολίτες. Η ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ έχει προτείνει τη λειτουργία επιτροπών ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, καθώς και όποιων άλλων χρειαστούν.

9)     Η παράταξή μας τόνισε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας, όπου καταργήθηκαν τα υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ., με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια όχι μόνο αλληλογραφίας, αλλά και κρίσιμων εγγράφων ακόμα και πιστωτικών καρτών. Προτείναμε να δημιουργήσει ο Δήμος ταχυδρομικές θυρίδες στις κοινότητες, όπου έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα αυτά, πρόταση που καταρχάς έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή και μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα μελετηθεί άμεσα η υλοποίησή της.

Είναι δεκάδες τα προβλήματα, που αντιμετωπίζονται καθημερινά στο Δημοτικό και τα Τοπικά συμβούλια. Η δική μας γραμμή πλεύσης είναι ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ παντού. Οι δημότες μας έδωσαν το ρόλο της Αντιπολίτευσης, όχι όμως της άκριτης και λαϊκίζουσας, αλλά της σοβαρής και αποτελεσματικής. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Δημήτρης Παπαδημόπουλος

Επικεφαλής «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ»