Άργος:3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Άργος:3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ιανουάριος 26, 2017 - 12:10

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Ιανουαρίου 2017 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του θα φιλοξενείται στην Σπάρτη, Αμαλιάδα, Γύθειο, και Αργος. Περιλαμβάνει ένα βραβευμένο πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελής Επιχείρηση ¨ΦΑΡΙΣ¨, το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και τον Δήμο Άργους - Μυκηνών.  

 

Για 2η χρονιά το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ φιλοξενείται στο ΑΡΓΟΣ, στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΈΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ¨ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ¨ από 26 έως 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

 

Το αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ με θέμα  «ΑΝΘΡΏΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Επίσης, υπάρχει και ειδικό αφιέρωμα θέμα «ΙΝΔΊΑ - ΓΙΌΓΚΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΊΑ ΤΗΣ» σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης)με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου Δημήτρη Βασιλειάδη.

Για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΖΏΝΗ με πρόγραμμα 3 θεματικών ενοτήτων: ¨Ανθρώπινα δικαιώματα¨, ¨Αρχαιολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά¨, ¨Οικολογία¨.  Οι ταινίες της Εκπαιδευτικής Ζώνης στο Άργος θα προβληθούν από 26 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2017, 9π.μ. - 1μ.μ. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6992329791(Κώστας Μαρλαγκούτσος).

 

Το πρόγραμμα των προβολών μπορείτε να το δείτε στον ιστότοπο του φεστιβάλ http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/

Καθώς και τις περιλήψεις των ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη στο παρακάτω link http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/educational-zone-2017/

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

(84’) / Brad Allgood, Graham Townsley, USA-Paraguay-Norway-Brazil

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μουσικού διευθυντή Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα πρέπει να βρει την πορεία της σε έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες. Ωστόσο, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τη χώρα τους, ο Φάβιο πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ορχήστρα και να προσφέρει μια πηγή ελπίδας για την πόλη τους. Η ταινία μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

 

Λεωνίδας Βαρδαρός, (71’)

Ο πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

 

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21:00   “Daughter of the Lake”  «Η κόρη της λίμνης»

Sergio García Locatelli (90’) Spain

Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των ‘Ανδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 18:00 «Με τη ματιά του Ιανού : Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη»  

Δημήτρης Παπαγεωργίου, (90’)

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων.

Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις και προσεγγίσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις και εκδοχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, καθώς και των αντιλήψεων που διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους και τις χώρες προέλευσής τους, αλλά και την ιδεατή «Ευρώπη» που ονειρεύονται.

Ο κατακερματισμός αυτών των αφηγήσεων, μέσα από τα «φίλτρα» των διαφορετικών εθνοτικών και κοινωνικών καταβολών και των ποικίλων πολιτισμικών αντιλήψεων, δεν αλλοιώνει την κοινή συνισταμένη του αγώνα όλων των προσφύγων: το πανανθρώπινο αίτημα για ελευθερία και ένα «ασφαλές καταφύγιο».

 

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30“Women for Justice – A story about the power of solidarity”  «Γυναίκες για την Δικαιοσύνη – Μια ιστορία για τη δύναμη της αλληλεγγύης»

ybille Fezer and Daniel Burkholz (53’) Germany

Αναγκαστικοί γάμοι, ενδοοικογενειακή βία, πάνω από 100.000 γυναίκες νεκρές από πυρκαγιές των λεγόμενων «οικιακών ατυχημάτων» κάθε χρόνο – στην Ινδία, η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα και σχεδόν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την τάξη, την κάστα και τη θρησκεία υποβάλλονται σ’ αυτή. Επειδή η αστυνομία και η δικαιοσύνη δύσκολα παρέχουν προστασία ή ενίσχυση, οι γυναίκες στην Ινδία έχουν οργανώσει την καταπολέμηση αυτής της βίας και της αδικίας, ιδρύοντας την οργάνωση «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη» και τα δικαστήρια «Nari Adalat» των γυναικών. Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται στην ταράτσα του γραφείου της τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε ένα σκονισμένο χώρο κάτω από ένα δέντρο και μοιράζουν οι ίδιες δικαιοσύνη. Με γρήγορη σκέψη και δημιουργικότητα βάζουν τους συζύγους που χτυπάνε τις γυναίκες τους και τις εριστικές πεθερές στη θέση τους. Και – αν χρειαστεί – θα δράσουν και σαν «σκληρή διμοιρία» προκειμένου να βοηθήσουν κάθε ανήμπορη γυναίκα.

 

Mani Y. Benchelah (57’) Lebanon- Switzerland

Ένα εξαιρετικά, ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, αφηγείται την ιστορία της ζωής των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας. Η μαρτυρία τους σε αυτήν την ταινία είναι ένας ωραία σχηματισμένος μικρόκοσμος του ανθρώπινου κόστους που έχει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος έχει εξαναγκάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ενώ οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μένιος Καραγιάννης, Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ (90’)

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη…

 

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:30  “Know Your Freedom”  «Γνώριζε την Ελευθερία σου»

Ghalia Al Aqili, (77’) United Arab Emirates

Καθώς ακολουθούν τα αθλητικά όνειρα τους, οι τρεις πρωταγωνίστριές μας – όλες αθλήτριες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών ταμπού ώστε να ανταγωνιστούν στην διεθνή σκηνή. Μια ιστορία θάρρους και σθένους ενώ κάνουν εντυπωσιακές επιλογές σε μια άκρως παραδοσιακή κοινωνία.

 

Χρίστος Γεωργίου, Γιώργος Κούμουρος, (81’) Κύπρος-Ελλάδα

Είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που μέσα από τις ιστορίες ζωής δέκα ανθρώπων, αφηγείται την ιστορία της Γιαλούσας ¨μιας πολιτείας που λούζεται από τον γιαλό¨ ενός χωριού στην άκρη της Κύπρου, από το 1960 και τις μέρες αγροτικής ζωής, την τούρκικη εισβολή τον Αύγουστο του 1974 και τον δυόμιση χρόνια εγκλεισμό των κατοίκων  που οδήγησε μεθοδικά στον διωγμό τους, μέχρι σήμερα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017   

Ιρίνα Μπόικο, (43’)

¨Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος¨, λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 19:00   “Ketermaya”

Lucas Jedrzejak, (80’) Great Britain  

Σε μια σκονισμένη λοφοπλαγιά που περιβάλλεται από ελαιώνες, τα παιδιά της Ketermaya παίζουν μακριά από την φρίκη της Συρίας. Αλλά η ζωή στο λιβανέζικο καταυλισμό προσφύγων δεν είναι καθόλου εύκολη. Η μη επαρκής εκπαίδευση, η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, τα σημάδια του πολέμου και τα χημικά όπλα έχουν μεγάλο βάρος σε αυτό το εξαιρετικό πορτραίτο οικογένειας και παιδικής αθωότητας. Μια σημαντική διορθωτική κίνηση στις αφηγήσεις γύρω από τους πρόσφυγες και ένας συγκινητικός μύθος ελπίδας και ανθεκτικότητας σε αφάνταστες συνθήκες.

 

  • ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 20:30

ΑΦΙΈΡΩΜΑ: «ΙΝΔΊΑ»

Mahatma A great soul of the 20th century”

(48’)  Vitalbhai K. Jhaveri

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Μαχάτμα Γκάντι τον Ινδό πολιτικό, στοχαστή, επαναστάτη ακτιβιστή και υπερασπιστή της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή του Mohandas Karamchand Γκάντι, εμπνευστή της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών, και την κοινωνική, πολιτική και πνευματική επιρροή του στο εθνικό κίνημα για την ινδική ανεξαρτησία. Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 1869 και δολοφονήθηκε από έναν εθνικιστή στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα.

 

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 27 Ιανουάριος, 2017 - 18:00