Οι ημερομηνίες των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι ημερομηνίες των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Απρίλιος 13, 2012 - 10:19

Ανακοινώθηκαν επίσημα οι ημερομηνίες των επτά συνολικά (και όχι οχτώ όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) παραστάσεων που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2012. 
Το φεστιβάλ θα ανοίξει στην ορχήστρα του θεάτρου την Παρασκευή 6 Ιουλίου με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος», σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις. Στην παράσταση, που θα παίρνουν μέρος μόνο άνδρες ηθοποιοί, πρωταγωνιστούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Η μουσική σύνθεση είναι του Δημήτρη Θεοχάρη. Τα σκηνικά-κοστούμια της Κέννι Μακλίλαν. Το έργο είναι μια συμπαραγωγή της εταιρείας αρτivities, του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του φεστιβάλ Επιδαύρου.
Το Εθνικό Θέατρο στην πρώτη του εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο παρουσιάζει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (13 και 14 Ιουλίου). Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη σε διασκευή-σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια Νίκου Μαστοράκη. Στον ρόλο του Στρεψιάδη εμφανίζεται ο Γιάννης Μπέζος, ενώ τον Σωκράτη ερμηνεύει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς. Παίρνουν επίσης μέρος οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Τάνια Τρύπη κ.ά.. Η μουσική είναι του Σταύρου Γασπαράτου. Με τους «Ιππής» του αρχαίου κωμωδιογράφου κατεβαίνει στην Επίδαυρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (20, 21 Ιουλίου). Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση-σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα σκηνικά είναι του Μανώλη Παντελιδάκη. Τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε διασκευή-σκηνοθεσία του Ισραηλινού Χανάν Σνιρ τις «Ηλέκτρες» σε μουσική Δημήτρη Ζαβρού και σκηνικά- κοστούμια των Μελίτας Κούτα και Χάρη Καυκαρίδη (27, 28 Ιουλίου). Με την Παράσταση «Αμφιτρύων» του Μολιέρου ανεβαίνει για πρώτη φορά το έργο το Γάλλου κωμωδιογράφου στην Επίδαυρο (3, 4 Αυγούστου). Στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, ενώ η σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Σκηνικά Εύα Μανιδάκη, κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Παίζουν οι: Δημήτρης Ήμελλος, Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη.
Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη είναι η πρώτη παράσταση από θεατρικό οργανισμό της Κρήτης που παρουσιάζεται στην Επίδαυρο (10, 11 Αυγούστου). Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κακλέα και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Βάλια Μαργαρίτη. Παίρνουν μέρος οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος κ.ά.
Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 17 και 18 Αυγούστου με τις «Εκκλησιάζουσες» από το θέατρο του «Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά.. Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης.