Μήλα με γεύση φυτοφαρμάκων σε Κορινθία και Αρκαδία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μήλα με γεύση φυτοφαρμάκων σε Κορινθία και Αρκαδία

Ιούλιος 14, 2015 - 10:32

φωτογραφία eurokinissi

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, ανάμεσά τους και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Greenpeace τον Απρίλιο του 2015 σε δείγματα νερού και χώματος σε οπωρώνες μηλιών στην Ελλάδα και έντεκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η περιοχή της Αρκαδίας, αλλά και της Κορινθίας.

Να αναφέρουμε ότι η παραγωγή μήλων στην περιοχή της Αρκαδίας και της Τρίπολης ανθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα μήλα Delicious Πιλαφά είναι ΠΟΠ από το 1993 και καλλιεργούνται μόνο στην Τρίπολη. Τα τελευταία 5 χρόνια επειδή έχει αλλάξει η τυποποίησή τους και ο τρόπος που μπαίνει στις αγορές, το προϊόν διαγράφει μια ανοδική πορεία στη ζήτηση που έχει από τον καταναλωτή.

Η έρευνα δεν αναφέρει συγκεκριμένα σε ποια μήλα εντοπίστηκαν αυτά τα φυτοφάρμακα.

Στην Ελλάδα αναλύθηκαν 5 δείγματα (3 χώματος και 2 νερού) από οπωρώνες μηλιών σε τρεις περιοχές της  χώρας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία) και βρέθηκαν 5 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin που είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες, 10/10 εμμονή στο περιβάλλον και είναι απαγορευμένο επί σειρά δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανίχνευση του Dieldrin ενισχύει τις υποψίες ότι μερικά από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας παρά την απαγόρευσή τους. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το Glyphosate ως «πιθανώς καρκινογόνο».

Τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος είναι το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl, ενώ στο νερό το boscalid και το εντομοκτόνο chlorantraniliprole. Και τα τέσσερα αυτά φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα. Επιπλέον, επτά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έπειτα από κατ’ εξαίρεση έγκριση κάποιου κράτους-μέλους.
Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν στα 2/3 του συνόλου των δειγμάτων, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις η  Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου να εφαρμόσει σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, να προχωρήσει αποφασιστικά στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων ξεκινώντας από την απαγόρευση του «πιθανώς καρκινογόνου» Glyphosate, ενεργού συστατικού του Roundup της Monsanto και να υποστηρίξει έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία στη χώρα.

Ας ελπίσουμε να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε, αν χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, να απομακρυνθούν άμεσα και να αντικατασταθούν με αλλά τα οποία ενδείκνυνται. Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, έλεγαν οι παλιοί, και ας ευχηθούμε οι επόμενες έρευνες να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.