Επτά παραλίες της Αργολίδας προς πώληση για την αποπληρωμή του χρέους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επτά παραλίες της Αργολίδας προς πώληση για την αποπληρωμή του χρέους

Αύγουστος 09, 2015 - 10:16

παραλία Καραθώνα eurokinissi-Β.Παπαδόπουλος

Στην Αργολίδα επτά παραλίες «βλέπουν» πωλητήριο, οι: Θερμησία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κονδύλι, Σαμπάριζα, Σαλάντι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα γερμανικών και ελληνικών εφημερίδων, 38 παραλίες της χώρας μπαίνουν στο Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους και θα τεθούν προς πώληση, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του υπέρογκου δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα, εκτός κι αν ληφθεί διαφορετική απόφαση. 

Οι δανειστές κατά τη δραματική Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου επέμειναν πολύ στη δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα περιλαμβάνει περιουσία του Δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ η οποία θα χρησιμεύσει μέσω της αξιοποίησής της -βλέπε πώληση- στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Ως προαπαιτούμενο, το μέτρο ψηφίστηκε από τη Βουλή για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας. Το Ταμείο θα αποτελεί, στην πράξη, συνέχεια του ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, τα ακίνητα που είχαν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ, ξαναμπαίνουν τώρα σε τροχιά πώλησης.

Δεκαπέντε περιοχές στη Χαλκιδική, παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς, όπως το Αζάπικο, η Χρυσή Αμμουδία, το Καλαμίτσι, η Κρυοπηγή και το Ποσείδι περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», τα πρωτεία κρατά η Χαλκιδική με 14 παραλίες προς πώληση: Άγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Κρυοποηγή, Ποσείδι, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Νέα Ηρακλειά, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά, Νέα Καλλικράτεια και Ιερισσός.

Ανάμεσα στα ακίνητα, υπάρχει και η έκταση 915 στρεμμάτων στην περιοχή Σάνη της Ν. Φώκαιας, για την οποία κατά το παρελθόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα, ενώ τώρα τηρούν σιγήν ιχθύος. Ο Δήμος Σιθωνίας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και ζητεί από το νέο Ταμείο να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι προτάσεις του Δήμου προτού προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εποφθαλμιούν τις ελληνικές παραλίες και πολύ θα ήθελαν να πάρουν και να εκμεταλλευτούν ένα κομμάτι τους. Τόσο η γερμανική φυλλάδα «Bild» όσο και η εφημερίδα «Handelsblatt» σε ρεπορτάζ τους παρουσίασαν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση με ιδιαίτερη αναφορά στις πανέμορφες ελληνικές παραλίες...

Σημειωτέον ότι ήδη από το 2011 η -τότε- τρόικα είχε θέσει θέμα για παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες, κάτι που πέρασε από τη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου μνημονίου. Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται πολλές όμορφες παραλίες ανά η χώρα.

Οχτώ παραλίες στο νομό Ηλείας (Νεοχώρι, Λουτρά Κυλλήνης, Βώλακας, Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Αλυκές Λεχαινών, Γαλατάς και Αρκούδι Κυλλήνης).

Στην Αργολίδα επτά παραλίες «βλέπουν» πωλητήριο, οι: Θερμησία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κονδύλι, Σαμπάριζα, Σαλάντι, και στη Ρόδο πέντε (Αφάντου, Τσαμπίκα, Κουκούμια Λίνδου, Αγία Αγαθή, Κάλαθος).

Στις γνωστές παραλίες που βρίσκονται ακόμα στη λίστα είναι οι Αμμόλοφοι της Καβάλας, το Μαστιχάρι της Κω, η Παλαιόπολη στα Κύθηρα, η Αλυκή και ο Άγιος Αρσένιος στη Νάξο και η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο.

Τα ακίνητα αυτά ανήκουν στο Δημόσιο, είναι παραλιακά και διαθέτουν ακτογραμμή. Μια ενδεχόμενη πώληση τμημάτων τους σημαίνει ότι θα είναι κλειστά για το κοινό και όχι πλέον δημόσια. Η πώληση ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ περίπου για τέσσερα χρόνια είχε «παγώσει», φαίνεται όμως ότι τώρα ενδεχομένως τα ακίνητα αυτά θα... βγουν από την κατάψυξη, προκειμένου να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.

Κατά το παρελθόν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και δημοτικές και περιφερειακές αρχές και παρατάξεις είχαν εναντιωθεί σφόδρα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μάλιστα των παραλιών. Αναμένονται, επομένως, αντιδράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογες, βεβαίως, των εξελίξεων. Η φιλελεύθερη οικονομία μπορεί να μην γνωρίζει όρια, όμως οι τοπικές κοινωνίες δεν θα δεχθούν τόσο εύκολα να μην έχουν πρόσβαση στον φυσικό τους πλούτο ο οποίος -ενδεχομένως- θα βρεθεί ξεπουλημένος εν μια νυκτί.