Χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών

Αύγουστος 24, 2015 - 09:48

120.000 οι αιτήσεις, μόνο 70.000 οι πραγματικές θέσεις.

Εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών θα βρεθούν χιλιάδες παιδιά εφέτος, όπως είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ. Έτσι, για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά, που πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα μπουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λαμβάνουν επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». 
Αν και ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι πέρυσι οι αιτήσεις αφορούσαν 112.282 παιδιά. «Πέρυσι, αρχικά τοποθετήθηκαν στους σταθμούς 75.000 παιδιά και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ μπήκαν στο πρόγραμμα ακόμα 14.700 παιδιά που πληρούσαν όλα τα κριτήρια», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Φέτος οι πραγματικές θέσεις που υπάρχουν για το πρόγραμμα είναι περίπου 70.000. Οι αιτήσεις θα αφορούν πάνω από 120.000 παιδιά, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη φορά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται έντονα. Άρα, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός του προγράμματος, και στην πραγματικότητα εκτός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς οι γονείς τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή τιμήματος», δήλωσε ο κ. Σίμος Δανιηλίδης.
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα, το πρώτο υπήρχε και την περσινή χρονιά, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή». Πρώτον, η περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα, «καθώς πέρυσι καθιερώθηκε η ρήτρα του 70%, δηλαδή επιβλήθηκε η οριζόντια περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα ανά σταθμό κατά 30%. Έτσι, αν ένας σταθμός έχει 30 θέσεις, μόνον οι 21 μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας. Αυτό οδήγησε πέρυσι στον παραλογισμό να θεωρηθούν, τελικά, έγκυρες οι αιτήσεις που αφορούσαν 97.629 παιδιά, αλλά οι προσφερόμενες θέσεις συνολικά σε σταθμούς και κέντρα ήταν 89.642. Τα παιδιά που τοποθετήθηκαν αρχικά ήταν μόλις 74.912. Δηλαδή 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις έμειναν εκτός και 14.700 θέσεις έμειναν κενές, καθώς οι αιτήσεις αφορούσαν άλλες περιοχές ή ορισμένοι γονείς έκαναν αίτηση μόνο σε έναν παιδικό σταθμό. Όταν συμπληρώνονταν οι διαθέσιμες θέσεις, τα παιδιά έμεναν εκτός. Χρειάστηκε, όπως είπαμε, η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για να διορθωθεί η κατάσταση και να εισαχθούν στο πρόγραμμα και τα 14.700 παιδιά». Σημειωτέον ότι η ρήτρα αυτή δεν έχει καταργηθεί, παρά τη μη αποτελεσματικότητά της.
Δεύτερον, τα μειωμένα κονδύλια. Από 200 εκατ. που διατέθηκαν πέρυσι, εφέτος προβλέπονται μόνο 185 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Από την ΚΕΔΕ υπολογίζεται πως το αναγκαίο ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, αν όχι να ανεβεί στα 250 εκατ. ευρώ.120.000 οι αιτήσεις, μόνο 70.000 οι πραγματικές θέσεις.