Οι «μνηστήρες» των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι «μνηστήρες» των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ιανουάριος 19, 2016 - 15:51

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στην έδρα του στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο, παρουσία των μελών του Φορέα και δημάρχων από ολόκληρη την Περιφέρεια. Ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και η σημερινή συνάντηση των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη στην Αθήνα.

Τα μέλη του Φορέα φάνηκαν αποφασισμένα στον μεγαλύτερο βαθμό να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα με το όνομα «Απορρίμματα». Φαίνεται πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πολλοί είναι οι δήμαρχοι που θέλουν να δώσουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα αυτό που τους ταλανίζει, δημιουργεί θέματα στη διοίκηση του δήμου και τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους πολίτες.

Πάντως, όλοι διεκδικούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι. Τηρουμένων των αναλογιών, τα απορρίμματα είναι πολυπόθητα όσο και η Πηνελόπη της «Οδύσσειας».

Πάντως, η χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα στην Τρίπολη αφήνει κάποιες αμφιβολίες ως προς το πόσο προετοιμασμένοι είναι οι δήμαρχοι για τη συνάντηση με τον κ. Τσιρώνη. Πέραν από το μπαϊράκι που έδειξαν ότι θα σηκώσουν, και την προθυμία που δείχνουν να αναλάβουν δράση, έχουν έτοιμες λύσεις; Έχουν απτές αποδείξεις ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν; Έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χωροθέτηση και για τόσα άλλα βήματα που απαιτούνται, ώστε να αντεπεξέλθουν στη δημιουργία μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης;

Τα απορρίμματα είναι περιουσία των Δήμων και η λέξη «περιουσία» δεν κρύβει καμία ειρωνεία, καθώς τα απορρίμματα μπορούν να αποφέρουν χρήματα στους Δήμους. Αν αυτά χρησιμοποιηθούν σωστά, τότε μπορούν αποφέρουν πολλά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους και ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες.

Οι δήμαρχοι, έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης, προσπαθούν να αναλάβουν την προσωρινή ή ακόμα και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν χρησιμοποιήσουν σωστό το εργαλείο που έχουν στα χέρια τους και ονομάζεται ΦΟΔΣΑ.

Να αναφέρουμε ότι οι ΦΟΔΣΑ είναι οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και των δράσεων των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων και ειδικότερα για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων. Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τη δομή των ΦοΔΣΑ αποτελείται από το Ν. 1650/1986 «Για την Προστασία του Περιβάλλοντος», το Ν. 3536/2007  «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.», το Ν. 3463/06 «Κύρωση Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων» και την ΚΥΑ 50910/2727/2003  «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης»,Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

Ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε με την απόφαση αυτή (ΦΕΚ 2565, τεύχος Β’, 11 Οκτωβρίου 2013) διαπιστώνεται η συγχώνευση των κατά νομό Φορέων στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία  «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Σκοπός του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), και ειδικότερα η εξειδίκευση και η υλοποίηση των στόχων και των δράσεων αυτού, για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, θαλάσσια μεταφορά ΑΣΑ, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων της χωρικής τους αρμοδιότητας, σύμφωνα και με την ΚΥΑ 2527/2009 (ΦΕΚ Α΄ 83). 

Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι ΦΟΔΣΑ είναι υπεύθυνοι να διαχειριστούν τα απορρίμματα μόνο στη  περιφέρεια Πελοποννήσου την αρμοδιότητα έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία προωθεί το έργο ΣΔΙΤ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης είναι σε συζήτηση με την αρμόδια είναι ΤΕΡΝΑ προκειμένου να γίνουν μερικές αλλαγές οι οποίες θα συγκλίνουν με αυτά που θέλει η κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα καθώς και με το κόστος των απορριμμάτων.

Σημειωτέον ότι ο περιφερειακός σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ δύναται να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία του άρθρου 265 του ν. 3463/2006, εφόσον τούτο αποφασισθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μελών του συνδέσμου, που παράγουν τουλάχιστον άνω του 60% των απορριμμάτων της οικείας περιφέρειας, βάσει των στοιχείων του ΠΕΣΔΑ. Η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιρώνης σε προηγούμενης δηλώσεις του: «Είναι δική μας δουλειά είναι εάν ένα έργο είναι σωστά χωροθετημένο, εάν είναι περιβαλλοντικά ορθό, και αν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον. Εάν μία σύμβαση προβλέπει 100 ευρώ τον τόνο, είναι τρομακτικά πολλά λεφτά. Τα απορρίμματα μειώνονται συν τω χρόνω, ακόμα και από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Δεν μπορούμε να έχουμε συμβάσεις με βάση τις σημερινές ποσότητες, για τα επόμενα 28 χρόνια, αφού τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στην τεχνολογία, ο στόχος είναι να μην έχουμε απορρίμματα. Η εγγυημένη ποσότητα είναι πρόβλημα, αφού ο εκάστοτε δήμος πέραν του ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα, θα αναγκαστεί να μην κάνει ποτέ ανακύκλωση».

Αναμένεται να ανακοινωθεί το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην σημερινή συνάντηση που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος με τους 26 δημάρχους της Περιφέρειας. Οι δήμαρχοι έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να προσχωρήσουν στη χωροθέτηση και στην υλοποίηση μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων. Το μόνο που μένει, είναι να δούμε αν θα τα βρουν και ποιο θα είναι το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία έχει τόσο υποφέρει με τα απορρίμματα.

Οι συναντήσεις επί συναντήσεων και οι διαβουλεύσεις πρέπει αν τελειώσουν οι πολίτες της Περιφέρειας απαιτούν τώρα μία λύση η οποία θα προχωρήσει και θα φέρει καλύτερες και πιο «καθαρές» μέρες στην Περιφέρεια.  

Έφη Καστραντά