Χαιρετισμός του Γ.Ανδριανού για τα 90χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Ν. Κίο και την αναστήλωση του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χαιρετισμός του Γ.Ανδριανού για τα 90χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Ν. Κίο και την αναστήλωση του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα

Αύγουστος 06, 2012 - 16:54

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για τη σημερινή εκδήλωση.
Το ότι ο σεβασμός στην ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της είναι προϋπόθεση για κάθε αισιόδοξη σκέψη για το μέλλον ενός λαού, είναι ένα αξίωμα που ισχύει ανεξάρτητα από την εκάστοτε συγκυρία. Όμως, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δύσκολες όπως αυτή που περνά σήμερα η πατρίδα και η κοινωνία μας, η Ιστορία είναι ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο που διαθέτουμε για να υπερβαίνουμε εμπόδια και περιπέτειες. Γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερα σήμερα, ξεχωριστό νόημα και σημασία.
Η Αργολίδα έχει την τιμή να είναι μια από τις περιοχές που δέχθηκαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη Νέα Κίο και αλλού, οι πρόγονοί μας αυτοί κατάφεραν, μέσα από καθημερινό άνισο μόχθο, να ξαναστήσουν το βιος τους, να δημιουργήσουν και να προκόψουν. Μέσα σε λιγότερο από μια γενιά, οι Μικρασιάτες όχι μόνο ανέκαμψαν από την σχεδόν ολική καταστροφή, αλλά και κατέκτησαν πρωταγωνιστικές θέσεις στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των νέων τους πατρίδων.
Σήμερα, η ακατάβλητη αποφασιστικότητα αυτών των ανδρών και γυναικών είναι για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση. Το πείσμα και η εργατικότητα, αλλά και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις κλειδιά για την έξοδο της πατρίδας μας από τη σημερινή κρίση, αλλά και για την προετοιμασία ενός ουσιαστικά καλύτερου αύριο για όλους τους Έλληνες. 
Αυτή άλλωστε η υπέρβαση της σημερινής κρίσης με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, ιδίως σε ό,τι αφορά εκείνους που σήμερα δοκιμάζονται σκληρότερα, θα είναι και η καλύτερη, η πιο έμπρακτη απόδοση τιμής στους προγόνους μας που μέσα από ξεριζωμούς, καταστροφές και γενοκτονίες, κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού και μεγαλούργησαν και πάλι.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΑ
ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ
 
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα χαράς και περηφάνιας για το Λυγουριό και ολόκληρη την Αργολίδα. Ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία του τόπου μας, ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, αναστηλώθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την εποπτεία και την ευθύνη της 25ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Ανδρέα Συμεών, των οικογενειών Δημητρίου, Χρήστου και Γεωργίου Λιάτα και κατοίκων του Λυγιουριού.
Όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στη γη της Αργολίδας, έχουμε ζήσει την έντονη επιρροή της ιστορίας και του πολιτισμού της μέσα από τα πάμπολλα τεκμήρια, τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα παντού και ξεκινάνε από τα βάθη της προϊστορίας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αυτή η ζωντανή αίσθηση της ιστορίας είναι μια διαρκής επιβεβαίωση του άρρηκτου δεσμού που συνέχει τους ανθρώπους μιας κοινωνίας μεταξύ τους, αλλά και με τις γενιές του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Μνημεία όπως ο ναός του Αγίου Ιωάννη, την αναστήλωση του οποίου γιορτάζουμε σήμερα, μας υπενθυμίζουν το πλέγμα των αξιών και των ιδανικών που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το λαό μας και του επιτρέπουν να υπερβαίνει ακόμα και τα δυσκολότερα εμπόδια που κατά καιρούς βρίσκει μπροστά του.
Η αναστήλωση αυτή, σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι απλώς μία αξιέπαινη πρωτοβουλία διάσωσης ενός σημαντικού τεκμηρίου της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Είναι μια διακήρυξη ότι οι ρίζες μας είναι βαθιές, είναι γερές και αντέχουν.
Και κάτι ακόμη: ο σεβασμός, η διαφύλαξη, η προστασία και η αξιοποίηση των τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού μας είναι η βασική προϋπόθεση για κάθε αισιόδοξη σκέψη για το μέλλον.
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ με τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα πολιτισμού κ. Τζαβάρα τα μνημεία – προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα – του τόπου μας, μεταξύ των οποίων και το ναό του Αγίου Ιωάννη. Πήρα τη διαβεβαίωση ότι παρά τα γνωστά δεδομένα της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την απόλυτη ανάγκη προστασίας και ανάδειξης αυτού του ανεκτίμητου πλούτου. Σ’ αυτή λοιπόν την προσπάθεια είμαστε όλοι σύμμαχοι και αξίζει το παράδειγμα της συνέργειας που έχουμε σήμερα μπροστά μας, να βρει πολλούς μιμητές και συνεχιστές.
Τελειώνω συγχαίροντας ακόμα μια φορά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και βεβαίως τους χορηγούς και συμπαραστάτες: το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, τον Ανδρέα Συμεών, τις οικογένειες Δημητρίου, Χρήστου και Γεωργίου Λιάτα, καθένα και καθεμία που συνέβαλε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σ’ αυτό το αποτέλεσμα.