35 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αρκαδία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

35 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αρκαδία

Αύγουστος 13, 2012 - 20:18

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

35 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στην Αρκαδία από τις πυρκαγιές που έπληξαν το νομό την περασμένη εβδομάδα και ξύπνησαν μνήμες από το 2007.  Ο απολογισμός είναι τραγικός , η  οικολογική καταστροφή τεράστια σ έναν τόπο που χτυπήθηκε για 2η φορά μέσα σε μια πενταετία.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια υπό των Βαγγέλη Γιαννακούρα προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές οι οποίες ήδη έχουν κηρυχτεί πυρόπληκτες. Ήδη εργάζονται στα σημεία (Φαλαισία)  κλιμάκια του ΕΛΓΑ , τα στοιχεία και των οποίων θα οδηγήσουν σε αποζημιώσεις για τους πληγέντες. 
Από την περιφέρεια έχουν ήδη συσταθεί δυο επιτροπές οι οποίες θα ξεκινήσουν το έργο τους από αύριο. Πρόκειται για την Επιτροπή Υποδομών η οποία θ ασχοληθεί με τους δρόμους , τους χειμάρρους , τα γεφύρια και τα πρανή και η επιτροπή Εμπορίου η οποία θα καταγράψει τυχόν προβλήματα σε επιχειρήσεις.
Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί σε υδραγωγεία αλλά και στον τομέα της ηλεκτροδοτήσεις αποτελούν ευθύνη του Δήμου. Επίσης ο Δήμος της Μεγαλόπολης τις επόμενες ημέρες θα δώσει και ένα μικρό βοήθημα στους πληγέντες, περί τα 600 ευρώ ενώ ήδη έχει ληφθεί μέριμνα για τους κτηνοτρόφους (μόνο ένα κοπάδι αντιμετωπίζει πρόβλημα στο Λιοντάρι).
Ειδική μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στο Ανεμοδούρι προκειμένου να μην ακολουθήσουν πλημμυρικά φαινόμενα , σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης θυμίζοντας τα όσα έγιναν το 2007.
Ο Κύριος Γιανανκούρας αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν στη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς σημειώνοντας για ακόμα μια φορά πως «το παιχνίδι το χάσαμε την 1η ημέρα, όταν το ελικόπτερο πήγε για ανεφοδιασμός την Καλαμάτα».
Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τεράστια οικολογική καταστροφή και ανέφερε πως πλέον θα πρέπει να γίνει τεχνητή αναδάσωση αφού η φυσική μετά την 2η μεγάλη πυρκαγιά σε μια 5ετία , είναι αδύνατη.
Τέλος να σημειωθεί πως για τον  45χρονο που οδηγήθηκε και απολογήθηκε στον εισαγγελέα ως υπαίτιος της μεγάλης φωτιάς  , ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Η κατάσταση του τραυματία που υπέστη εγκαύματα στην διάρκεια της πυρκαγιάς , είναι κρίσιμη και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.(φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος) www.arcadiaportal.gr