Τι απάντησε ο Δένδιας για την εγκληματικότητα στην Αγία Τριάδα και Ν. Κίο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι απάντησε ο Δένδιας για την εγκληματικότητα στην Αγία Τριάδα και Ν. Κίο

Αύγουστος 30, 2012 - 20:38

φωτογραφία eurokinissi-Γεωργία Παναγοπούλου

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια για την εγκληματικότητα στην Αγία Τριάδα
Σε απάντηση ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ.. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ και Ι. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας τον Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σύγχρονες προκλήσεις όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας οδηγούν στην κοινωνική απαίτηση και προσδοκία για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, τόσο στους τομείς της πρόληψης όσο και στους τομείς της εξιχνίασης των διαπραττομένων εγκλημάτων, προέβησαν στην εκπόνηση κεντρικού προγράμματος αντεγκληματικής δράσης, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα αυτό, διαβιβάσθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για υλοποίηση.
Στο πλαίσιο τον ανωτέρω προγράμματος η πολιτική εσωτερικής ασφάλειας για τα έτη 201 0-2414 διακρίνεται σε τρεις κύριους πυλώνες, σύμφωνα με. τους οποιους καθορίζονται οι προτεραιότητες και ο χαρακτηρας των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι πυλώνες αυτοί εστιάζονται στην ανάπτύξη εσωτερικού περιβάλλοντος ασφάλειας, μέσω συγκεκριμένων επιχειρησιακών δράσεων των αστυνομικών Υπηρεσιών, που βασίζονται στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό των προβλημάτων εγκληματικότητας, με στόχο :
• Τη βελτίωση τον περιβάλλοντος ασφάλειας και την εμπέδωση τον αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. • Την καθιέρωση δικτύων συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με συναρμόδιες αρχές και κοινωνικούς φορείς και • Τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της βελτίωσης της δομής -οργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, της εκπαίδεύσης και της αναβάθμισης και αξιοποίησης τον υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Προς υλοποίηση των προβλέψεων της αντεγκληματικής μας πολιτικής, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας έχουν καταρτίσει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, καταγράφοντας τις αστυνομικές δράσεις, που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με συναρμοδίους φορείς, για την αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου και την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση των προβλημάτων αυτών. Τα σχέδια, τα οποία ήδη εφαρμόζονται, εκπονήθηκαν με βάση το χάρτη εγκληματικότητας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, όχι μόνο κατά Περιφερειακή Ενότητα αλλά και κατά περιοχή αυτής.
Στο πλαίσιο των ειδικότερων σχεδίων δράσης, που καταρτίσθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, διενεργούνται από το προσωπικό των Υπηρεσιών της, σε καθημερινή βάση, έλεγχοι δίνοντας έμφαση στις περιοχές της Ν. Κίου και του Δήμου Μιδέας, λόγω και της ιδιαίτερης σύνθεσης του πληθυσμού των περιοχών αυτών, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη αστυνομικής παρουσίας και δράσης και στις λοιπές περιοχές της Αργολίδας. Σημειώνεται δε ότι, για την αστυνόμευση των περιοχών της Ν. Κίου και της Αγίας Τρίαδας, πέραν της δραστηριοποίησης των κατά τόπο αρμοδίων Αστυνομικών Σταθμών αναπτύσσονται συμπληρωματικές αστυνομικές δράσεις, όπως διενέργεια περιπολιών και ελέγχων, από το προσωπικό των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.).
Πέραν αυτών, σας γνωρίζουμε ότι οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές και οργανώνουν ανάλογα τις προληπτικές, αποτρεπτικές και κατασταλτικές ενέργειες τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, στη Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας διαμένουν συνολικά 800 περίπου Ρομά σε 19 καταυλισμούς. Εξ' αυτών, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας - Αργολικού του Δήμου Ναυπλίου διαμένουν 150 άτομα περίπου σε τρεις καταυλισμούς, ενώ στην περιοχή της Ν. Κίου στις θέσεις Καρακάξα, Βωρός, Κιόσκια και Βάλτος του Δήμου Άργους διαμένουν περίπου 350 άτομα. Για την αντιμετώπιση των ειδικότερων προβλημάτων στις περιοχές αυτές, από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας έχουν καταρτισθεί και ειδικά σχέδια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των Ρομά, της μικροεγκληματικότητας, καθώς και για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Κατά την εφαρμογή των ανωτέρω ειδικότερων σχεδίων, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας των Ρομά, στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας το τελευταίο εξάμηνο του έτους 2011 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διενεργήθηκαν 2.222 έλεγχοι, κατά τους οποίους ελέγχθησαν 3.179 άτομα και προσήχθησαν 496. Από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν 64 άτομα για διάφορα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα (κλοπή, ληστεία κ.λπ.), των Ειδικών Ποινικών Νόμων (ναρκωτικών, Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, περί Όπλων και Εκρηκτικών). Σημειώνεται δε ότι 12 εκ των συλληφθέντων ήταν φυγόποινοι. Επίσης, βεβαιώθηκαν 176 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επεβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πλέον των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται έκτακτοι έλεγχοι εντός των καταυλισμών, με τη συνδρομή δυνάμεων από όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις και παρουσία δικαστικού λειτουργού.
ΣΕ ότι ειδικότερα αφορά στο αναφερόμενο, στις ανωτέρω ερωτήσεις, περιστατικό επίθεσης οργανωμένων ομάδων στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας, σας πληροφορούμε ότι, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας συνελήφθησαν 5 άτομα για παράβαση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) και ειδικότερα των άρθρων 306 (Εκθεση), 309 (Επικίνδυνη Σωματική βλάβη), 333 (Απειλή) και 361Α (Απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση),
καθώς και για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας «περί Όπλων». Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κατά 8 ακόμη ατόμων για παραβάσεις των άρθρων 299, σε συνδυασμό με το άρθρο 42 του ανωτέρω Κώδικα (Απόπειρα ανθρωποκτονίας) και των άρθρων 309 (Επικίνδυνη Σωματική βλάβη), 372 (Κλοπή) και 382(Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς) ιδίου Κώδικα, καθώς και της νομοθεσίας «περί Όπλων».
Αναφορικά με το ζήτημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ενημέρωση μας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, έχουν χορηγηθεί τόσο τεχνικά - τηλεπικοινωνιακά μέσα όσο και υλικά οπλισμού, τα οποία κατανέμονται στις υφιστάμενές της Υπηρεσίες ούτως ώστε αυτές να καλύπτουν επαρκώς τις υπηρεσιακές τους ανάγκες.
Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι, το ζήτημα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, αντιμετωπίζεται, σήμερα, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με την ορθολογική κατανομή αυτής, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Από το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειακών Υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν στελεχωθεί και οι αστυνομικές Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.
Για την περαιτέρω ενίσχυση των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας με ανθρώπινο δυναμικό, κατά τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, προκηρύχθηκαν, προς πλήρωση, 8 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών καθώς και 1 θέση ειδικού φρουρού. Επισημαίνεται, ότι οι τακτικές μεταθέσεις των αξιωματικών, σύμφωνα με τις από 14-03-2012 και 12-07-2012 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. Α'-56/14-03-2012 και 147/13-07-2012, αντίστοιχα) θα διενεργηθούν εντός μηνός από τη λήξη των τακτικών κρίσεων αξιωματικών και θα εκτελεστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πλέον αυτού, θα καταβληθούν προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς μετά την έξοδό τους από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Επιπλέον, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αστυνόμευσης, η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, ενισχύθηκε συνολικά κατά τη τρέχουσα θερινή περίοδο με 23 τριτοετείς δόκιμους αστυφύλακες. Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος, ενόψει της αποφοίτησης νέων ειδικών φρουρών από τα Κέντρα Εκπαίδευσης της Σχολής Αστυφυλάκων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις του έτους 2011, προκήρυξε για την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, κατ' εφαρμογή του άρθρου 12 παρ. 9 του π.δ. 211/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 2 πρόσθετες θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες καλύφθηκαν από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι είχαν αιτηθεί μετάθεση με τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2011.
Επισημαίνεται ότι, οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Β' και των ειδικών φρουρών, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3 π.δ 100/2003 και π.δ. 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ. 100/2003 και άρθρο 15 του π.δ. 211/2005,
δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α', ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις Υπηρεσίες.
Τέλος, σας πληροφορούμε ότι, δόθηκαν πρόσθετες εντολές στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας για την ενίσχυση της συνεργασίας της με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους λοιπούς φορείς και τους πολίτες για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών εγκληματικής δράσης και των παραβατικών εν γένει συμπεριφορών στην Αγία Τριάδα, τη Ν. Κίο, αλλά και τις άλλες περιοχές στις οποίες εκτείνεται η τοπική αρμοδιότητα της εν λόγω Αστυνομικής Διεύθυνσης. Επίσης, δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών του προσωπικού, το συντονισμό των αστυνομικών δράσεων και την κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν οι Υπηρεσίες προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο αστυνόμευσης και στις τουριστικές περιοχές της Αργολίδος, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους, επαγγελματίες, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ