Αυτοδιοικητικές εκλογές - Χρηματοδότηση υποψηφίων: Τι προβλέπεται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυτοδιοικητικές εκλογές - Χρηματοδότηση υποψηφίων: Τι προβλέπεται

Μάρτιος 28, 2019 - 23:06

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με το  αρ.3 του N3870-2010 απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχές προς τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συνδυασμούς, καθώς και προς τους Υποψήφιους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους από:

– Φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι οφειλέτες των οικείων ΟΤΑ, για ποσό ανώτερο των 1.000,00 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παραδώσουν στους Επικεφαλής των αντίστοιχων Συνδυασμών καταστάσεις οφειλετών για ποσά ανώτερα των 1.000,00 ευρώ. Η παράδοση των καταστάσεων γίνεται εντός 10 ημερών, αφότου υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

Φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών.

Φυσικά πρόσωπα που είναι υπάλληλοι των οικείων ΟΤΑ ή των αντίστοιχων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.Σημειώνεται ότι η εν λόγω απαγόρευση (IV) προστέθηκε με το αρ.44 του ν.4472/2017.

Οι Ποινές

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρων προβλέπεται τιμωρία με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή από 30.000,00 ευρώ μέχρι 100.000,00 ευρώ.

Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι Διαχειριστές των Περιφερειακών και Δημοτικών Συνδυασμών ή οι Υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, καθώς και οι Υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον, μέχρι την παραμονή των εκλογών, δεν πρόβαλαν γραπτή αντίρρηση και αποδέχτηκαν την κατάθεση.

Δείτε αναλυτικά τις κυρώσεις στα άρθρα 14 και 15 όπου προβλέπεται μέχρι και έκπτωση από τα αιρετά αξιώματα:

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr