Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Πολεοδομικός Σχεδιασμός (θέσεις προτάσεις)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Πολεοδομικός Σχεδιασμός (θέσεις προτάσεις)

Μάιος 13, 2019 - 09:49

Θέσεις και προτάσεις ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ της δημοτικής παράταξης  ''# Δυνατή Πόλη Ξανά '' Δήμου Άργους - Μυκηνών με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσσο Χειβιδόπουλο:

Νότιο τμήμα

1. Άμεση ολοκλήρωση της καταχώρησης της πράξης εφαρμογής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την οποία θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε σε 6 τουλάχιστον μήνες, ώστε οι ιδιοκτήτες να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας των νέων οικοπέδων που δημιουργήθηκαν. Έτσι θα απεγκλωβιστούν οι συνδημότες οι οποίοι, ενώ η κύρωση της πράξης εφαρμογής έχει ολοκληρωθεί από την 30/12/2016 έως σήμερα δεν μπορούν, αφ’ ενός να οικοδομήσουν και αφ’ ετέρου να προβούν σε οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη. 

2. Κοινοποίηση στους ιδιοκτήτες της οφειλής τους εισφοράς σε χρήμα, η οποία θα πρέπει να γίνει μετά τη συγκρότηση της επιτροπής για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών. Η αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα θα φροντίσουμε να γίνει συνολικά και όχι μεμονωμένα από τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά, ώστε ο Δήμος να αποκτήσει τα απαραίτητα έσοδα για τα έργα κοινής ωφέλειας, όπως κατασκευή των δρόμων, των πεζοδρομίων, της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Μετά από όλα αυτά θα είναι δυνατή η οικοδόμηση των νέων οικοπέδων.

Βόρειο τμήμα

1. Άμεση ολοκλήρωση της οριοθέτηση του ρέματος του Ξηριά, ώστε να είναι δυνατή η οικοδόμηση των οικοπέδων που βρίσκονται στην πλευρά της Δυτικής κοίτης του ρέματος.

2. Ολοκλήρωση των διορθώσεων που έχουν προκύψει σε πολλά οικόπεδα, λόγω ενστάσεων πολλών ιδιοκτητών ώστε να καταστούν οικοδομήσιμα.

 

Τημένιο

Το Τημένιο θα πρέπει να οριοθετηθεί ως περιοχή 2ης κατοικίας. Προχωράμε σε σχεδιασμό αναπλάσεων που θα επιτρέψουν την μετατροπή του σε παραθεριστικό τόπο υψηλών προδιαγραφών.

Πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όπως αυτές που προτεινόταν επί εποχή Δημήτρη Παπανικολάου στην Μελέτη Παπαδάκη (πχ. μεταφορά της Παραλιακής Οδού πίσω από τα σπίτια), οι οποίες θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η μελέτη μπορεί να ανατεθεί σε ομάδα του ΕΜΠ και να αποτελέσει αντικείμενο διαγωνισμού. Τα όποια έξοδα θα πληρωθούν από πόρους του Δήμου.

 

Γ.Π.Σ. Άργους

Επανεξέταση του Γ.Π.Σ. του Άργους, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές και διορθώσεις λαθών και στρεβλώσεων, που έχουν δημιουργηθεί από την μη συμβατότητα σε πολλές περιπτώσεις του ΓΠΣ και των ΖΟΕ. Είναι πλέον αναγκαία η τροποποίηση, αφού ο χρόνος εφαρμογής μας έχει καταδείξει τα σημεία που πρέπει να παρέμβουμε.

 

Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)

Είναι πλέον εμφανής η ανάγκη τροποποίησης των ΖΟΕ.

Άμεση ανάθεση μελέτης, μαζί με συμπλεκόμενους φορείς (πχ. Ε.Β.Ε. Αργολίδας), που το αποτέλεσμά της θα χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση του Π.Δ. με τις ΖΟΕ, προκειμένου να είναι συμβατές με το Γ.Π.Σ. και τα ΣΧΟΑΠ και να συμβάλλουν, τόσο στην προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Θα προηγηθεί ένας ικανός χρόνος διαβούλευσης και διαλόγου, προκειμένου να συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας τις απόψεις των πολιτών.

Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από όλους τους φορείς που θα συμμετέχουν: ΕΒΕΑ , Δήμος κ.α.

 

ΣΧΟΑΠ τέως Καποδιστριακών Δήμων

Θα ολοκληρωθούν τα ΣΧΟΑΠ των πρώην Καποδιστριακών Δήμων αφού επικαιροποιηθούν. Η ολοκλήρωση των ΣΧΟΑΠ θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να προχωρήσει σε συνολικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό σε όλο τον Δήμο. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να λύσουμε πολλά προβλήματα ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, ορίζοντας χώρους υποδοχής Επιχειρήσεων (ΒΙΟ.ΠΑ. , ΒΙ.ΠΕ.) και παράλληλα δίνοντας νόμιμη διέξοδο σε ενδεχόμενη οικιστική επέκταση της πόλης.

Τα ΣΧΟΑΠ έχουν ήδη προχωρήσει από τους Καποδιστριακούς Δήμους και χρειάζονται μόνο οι αποπληρωμές τους και η σχετική επικαιροποίηση.

Τα χρήματα που θα χρειαστούν θα καλυφθούν από πόρους του Δήμου.

Γενικότερα για την χρηματοδότηση Μελετών και Έργων Πολεοδομικού χαρακτήρα θα αναζητηθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιηθεί, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το 20% του ανταποδοτικού τέλους που αποδίδεται στον Δήμο από τις Ανεμογεννήτριες.