Ανδρέας Πουλάς: Κινδυνεύουν ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ να γκρεμιστεί

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρέας Πουλάς: Κινδυνεύουν ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ να γκρεμιστεί

Οκτώβριος 11, 2019 - 15:39

Σημεία ομιλίας Ανδρέα Πουλά ως εισηγητή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας» στην επί των άρθρων συνεδριαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων 

«Τα θέματα της δημόσιας υγείας, που πραγματεύεται το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο στείρας αντιπαράθεσης και πολιτικής υποκρισίας. Το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί και επί των άρθρων με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με την οποία τοποθετηθήκαμε και επί της αρχής.

Επαναφέρουμε την πρόταση μας για τη μείωση της εισφοράς για περίθαλψη και συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων , την οποία είχαμε προτείνει για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2018 με πρόταση νόμου. Είχαμε τονίσει τότε ότι τα πλεονάσματα από την είσπραξη των εισφορών υπέρ υγείας από τους ασφαλισμένους δίνουν τη δυνατότητα των ελαφρύνσεων - ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. 

Θυμίζουμε ότι από το 2010 έως το 2012 (στην καρδιά της δημοσιονομικής κρίσης) η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έμεινε σταθερή στο 0%, 10% και 25%. 

Το 2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά προστέθηκε η ασφαλιστική τιμή που αύξησε την συμμετοχή των ασφαλισμένων, ενώ η διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημου και πρωτότυπου αύξησε ακόμη περισσότερο την συμμετοχή των ασφαλισμένων. Οι αυξήσεις αυτές που ισχύουν και σήμερα, πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα. 

Σας καλούμε λοιπόν, να καταργήσετε την εισφορά 6% υγειονομικής περίθαλψης που επιβλήθηκε στις επικουρικές συντάξεις και να μειώσετε κατά 50% την  συμμετοχή στα φάρμακα για τους εργαζομένους και για τους συνταξιούχους με μηνιαίο καθαρό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των επτακοσίων ευρώ. Με την ευκαιρία του άρθρου 37, για την απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης του λοιπού πλην ιατρών επικουρικού προσωπικού, θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα των 1.100 επικουρικών γιατρών, των οποίων η παράταση της θητείας πέραν του 24μηνου κρίθηκε παράνομη με την απόφαση 241/2019 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θεωρούμε ότι  πρέπει να ληφθεί νομοθετική μέριμνα και την κατηγορία αυτή. Εργάζονται επί μήνες χωρίς αμοιβή, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Επιπλέον, λόγω της επικείμενης απόλυσης τους, οι κλινικές και τα τμήματα που στελεχώνουν θα κλείσουν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το ΕΣΥ και γενικότερα για τη δημόσια υγεία.

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά θα ήθελα να πιστέψω ότι τα πρωταρχικά  προβλήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία έπρεπε επιτακτικά να ρυθμίσετε πρώτα είναι: οι λίστες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η μετατροπή του ΕΟΔΥ σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ο  σφικτός υπουργικός έλεγχος  του ΕΚΑΒ, οι εκπτώσεις στο ποσό των επιστροφών των φαρμακευτικών εταιριών και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Εντούτοις, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και δείχνει πως ξεκινάμε μία κρίσιμη κοινοβουλευτική περίοδο κάνοντας κακή αρχή. Δηλαδή νομοθετούμε πρώτα  τα δευτερεύοντα ζητήματα της δημόσιας υγείας και κρύβουμε τα πρωτεύοντα κάτω από το χαλί.

Δεν έχει σημασία ποιοι φταίνε περισσότερο: η πρώην ή η παρούσα κυβέρνηση. Ούτε εάν δικαιώνονται τα μέτρα που η δημοκρατική παράταξη έλαβε ως κυβέρνηση από το 2010 και μετά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κινδυνεύουν ασθενείς να μείνουν χωρίς φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ -ως βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας- να γκρεμιστεί.  Εάν λοιπόν, δεν χαραχθεί εθνική στρατηγική για το φάρμακο (όπως επιμένουμε στο Κίνημα Αλλαγής), εάν δεν ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση και η πολυφαρμακία, εάν δεν καθιερωθεί η καθολική διάθεση όλων των φαρμάκων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εάν δεν αυξηθεί η χρήση των γενόσημων και δεν προχωρήσουμε άμεσα στην καθολική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του ποιοτικού ελέγχου των θεραπευτικών επιλογών, θα καταλήξουμε να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε με ασπιρίνη το χρονίως πάσχον δημόσιο σύστημα υγείας. 

Τέλος, θεωρούμε ότι το ζήτημα της κοινοβουλευτικής «γυμναστικής» πρέπει να αναθεωρηθεί τάχιστα από την κυβέρνηση σας, καθώς ζημιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία και στερεί τα σχέδια νόμου από παραγωγική και σοβαρή κοινοβουλευτική συζήτηση.»

Βίντεο σημεία ομιλίας του βουλευτή Ανδρέα Πουλά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής         https://youtu.be/2Ygydv4NWW8