Στην αγορά μοίρας F-35 προχωρεί η Ελλάδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στην αγορά μοίρας F-35 προχωρεί η Ελλάδα

Ιανουάριος 08, 2020 - 17:42

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσα στο «One Channel»  και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσο, για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο:

Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερο, ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας και ένα μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτο, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Και βέβαια για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των Η.Π.Α., μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα της συνάντησης, στην οποία ο Πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35. Αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να διαμορφωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με σκοπό, μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, να είμαστε σε θέση,  με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά. Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών. Άρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα  οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου Τραμπ -όχι μόνο δηλαδή στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.  

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που είχε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα. Γίνεται επίσης κατανοητό και στις Η.Π.Α. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»  και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» ,για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του Πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, καθώς ανέδειξε δημόσια -και όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά για το παγκόσμιο κοινό- τη διάσταση της άκυρης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ικανοποιημένος  από τα αποτελέσματα των συζητήσεων που έγιναν και στην κλειστή και στη διευρυμένη συνάντηση. Τρία είναι τα χαρακτηριστικά σημεία που αναδεικνύονται από τη συνάντηση. Το πρώτο, είναι ότι επιβεβαιώθηκε η άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Μία σχέση που βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδό της εδώ και δεκαετίες. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξαν πραγματικά εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι το οποίο δεν είναι μόνο μία επιβράβευση για τις θυσίες των Ελλήνων και για την προσπάθεια της νέας Κυβέρνησης, αλλά -και κυρίως- ένα προσκλητήριο προς Αμερικανούς και ξένους επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους την Ελλάδα και να επενδύσουν σε αυτή. Και το τρίτο στοιχείο, πολύ σημαντικό, είναι ότι πλέον, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μια ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Στην κλειστή συνεδρίαση τέθηκαν με έμφαση όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο το πρόσφατο άκυρο μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά γενικά οι τουρκικές ενέργειές στην Ανατολική Μεσόγειο και  την Κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται στην περιοχή από τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες.

Για τα σχόλια της Αντιπολίτευσης

Είναι καλύτερα -και αφορά το ΣΥΡΙΖΑ- πριν βγάζουμε ανακοινώσεις, να βλέπουμε τι έχει συζητηθεί και να μην έχουμε στο συρτάρι έτοιμη τη δήλωση για να τη βγάλουμε και να πάμε για ύπνο. Πρωτ’ απ’ όλα, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, όσον αφορά την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Η.Π.Α. η οποία  ενισχύεται πάρα πολύ. Χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης είναι ότι προχωρά η αναβάθμιση των F-16, όπως ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, προχωρά και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 και συγκεκριμένα για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών. Ξεκινούν άμεσα οι σχετικές διαπραγματεύσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις αμερικανικές Αρχές. Στον επόμενο ενάμιση χρόνο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές προδιαγραφές για να μπορέσουμε να έχουμε την παραγγελία, σύμφωνα με τις δυνατότητες και του εργοστασίου κατασκευής γύρω στο 2024 και μετά.  Εφόσον φυσικά θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F-16 και θα έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο για να προχωρήσουμε σε αυτή την προμήθεια.

Χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι και η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης σε πάρα πολλά επίπεδα, μεταξύ Πανεπιστημίων για την εκπόνηση ακόμη και κοινών προγραμμάτων, για την προσέλκυση φοιτητών και την αναβάθμιση των σπουδών στα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας μας.

Και κάτι ακόμη: Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει η μικροψυχία. Φιάσκο είναι όταν κάνεις κολοτούμπες. Όταν έλεγες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια και φορτώνεις τους Έλληνες με 100 δις ζημιά. Όταν υποθηκεύεις τη δημόσια περιουσία της χώρας μας μέχρι το 2115 για να καμουφλάρεις, να μακιγιάρεις λίγο τα λάθη σου. Όταν ακόμη και σήμερα δεν έχεις παραδεχθεί πόσο καταστροφική ήταν η διακυβέρνησή σου. Όταν φρόντισες να χάσει η χώρα μας τα καλύτερα χρόνια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών 

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι όντως να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα και για τα αποτελέσματα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και πράγματι, η πρόθεσή του είναι αυτό να γίνει την Παρασκευή.

Για το Δ.Ν.Τ.

Το Γραφείο του Δ.Ν.Τ. στην Αθήνα, άνοιξε όταν η Ελλάδα μπήκε στην κρίση. Το κλείσιμό του δείχνει παντού στον κόσμο ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και κοιτάζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον. Ήδη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας έχει επικοινωνήσει με το Δ.Ν.Τ. και ξεκινούν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι ο προγραμματισμός των χρηματοδοτικών αναγκών από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ οδηγούν στην αποπληρωμή ενός ακόμη τμήματος του δανείου του Δ.Ν.Τ. μέσα στο 2020.

Ήταν εξαιρετική η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου.  Η τοποθέτησή του για την ανάγκη μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, βασίζεται όχι μόνο στη δική μας πεποίθηση, αλλά και στην πεποίθηση του Δ.Ν.Τ. ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των δανειστών. Συνηγορούν σε αυτό και ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι πολύ πιο ευνοϊκή τώρα και δεν δικαιολογεί τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι, επίσης το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μια Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη, που λέει ότι θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις και μειώσεις φόρων από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και δεν θα τα χρησιμοποιήσει αλόγιστα για σπατάλες. Επομένως, έχουμε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, μια ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές με τη μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Και όλα αυτά, συνηγορούν στην τεχνοκρατική υποστήριξη του εγχειρήματος για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.