15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Φεβρουάριος 15, 2012 - 16:33

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.
Περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση.
Θα πρέπει λοιπόν  να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:
• στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να  είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και
• στην σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα  παιδιατρικά νοσοκομεία.
Όλα τα παιδιά που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες, είτε κατοικούν στην Ευρώπη, είτε στις χώρες του τρίτου κόσμου, δεν μπορούν να παλέψουν μόνα τους  αυτό το δύσκολο και άδικο αγώνα. Έχουν ανάγκη όλους μας, μα πάνω από όλα τους γονείς τους, οι οποίοι πρέπει να αφιερωθούν αποκλειστικά στη φροντίδα για την ίασή τους, έτσι ώστε να επιστρέψει σύντομα το χαμόγελο στα χείλη τους. Για το λόγο αυτό, η κοινωνία οφείλει να μεριμνήσει για το εισόδημα αυτών των γονιών που θέλουν και πρέπει να σταθούν στα παιδιά τους, χωρίς όμως να
πληγούν οικονομικά. Η ίαση του παιδικού καρκίνου δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα οικονομικό,κοινωνικό ή πολιτιστικό,είναι πέρα για πέρα ανθρώπινο και μόνο έτσι πρέπει να ιδωθεί.
            Χαμόγελο υγιούς παιδιού - Αξία Ανεκτίμητη
Κ.Θ

Tags: