Διαμαρτυρία αγροτών για τις αποζημιώσεις στον ΕΛΓΑ Τρίπολης (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διαμαρτυρία αγροτών για τις αποζημιώσεις στον ΕΛΓΑ Τρίπολης (φωτο&βίντεο)

Ιούλιος 01, 2020 - 23:02

Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Πελοπόννησο, συγκεντρώθηκαν το πρωί στο ΟΣΕ Τρίπολης και ύστερα με πορεία κατευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, όπου και κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Αγγελόπουλο.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

Άμεση καταγραφή των ζημιών.

Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Ο ΕΛΓΑ να παραμείνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική  χρηματοδότηση,  που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους,  με μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων.

Βρισκόμαστε στο δρόμο γιατί χανόμαστε

Με συνθήματα οι αγρότες ζητούσαν από τους συναδέλφους τους να μην υποκύψουν στα όσα αναφέρει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την μη αποζημίωση (που το πληρώνουν οι ίδιοι αγροτοκτηνοτρόφοι μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ), όπου την ίδια ώρα δισεκατομμύρια ευρώ χαρίζονται απλόχερα σε μεγαλοξενοδόχους, βιομήχανους και εφοπλιστές.

 Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια έχουμε πληρώσει με αίμα την παραγωγή μας και βλέπουμε καθημερινά να μειώνεται το εισόδημά μας και να μην έχουμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε

Οι καλλιεργητές από τη Βόρεια Κυνουρία βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα γιατί οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα δεν αποζημιώνονται.

Εξαιρείται ο κάμπος του Άστρους και λενε ότι δεν έχει παραγωγή. Εμείς σήμερα είμαστε στο δρόμο, αλλά άμα δεν γίνει τίποτα θα επηρεαστούν και άλλοι κλάδοι

Ο κ. Αγγελόπουλος άκουσε όλα όσα οι αγρότες είπαν, σημειώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ ακολουθεί τον κανονισμό που υπάρχει και δεν μπορεί να κάνει παρεκκλίσεις.

Εμείς εφαρμόζουμε τον κανονισμό, δεν μπορούμε να επεκταθούμε σε όλο αυτό το φάσμα των αιτημάτων

Όσον αφορά στις ζημιές από τον καύσωνα, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, κλείνοντας.

Όπως ανέφεραν οι αγρότες, κάθε χρόνο οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και παράλληλα να μειώνεται όλο και περισσότερο το εισόδημά τους όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από τις πολύ χαμηλές τιμές που στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι κάτω του κόστους παραγωγής. Έτσι και φέτος για άλλη μία χρονιά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια απελπιστική κατάσταση, βλέποντας την παραγωγή τους να καταστρέφεται από των καύσωνα στα μέσα Μάη και αμέσως μετά η χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα σε όλη την Πελοπόννησο και σε όλα τα είδη παραγωγής η ζημιά να φτάνει στο 100%.

https://www.arcadiaportal.gr/news/diamartyria-gia-tis-apozimioseis-ston-...

ArcadiaPortal.gr Διαμαρτυρία για τις αποζημιώσεις στον ΕΛΓΑ Τρίπολης