«Κορωνο-πάρτι» οι πολίτες, «αυθόρμητο τραπέζωμα» ο Πρωθυπουργός

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Κορωνο-πάρτι» οι πολίτες, «αυθόρμητο τραπέζωμα» ο Πρωθυπουργός

Φεβρουάριος 07, 2021 - 14:27

Δυο μέτρα και δυο σταθμά: Κλείνουμε όλη την Αθήνα για να μην συνωστίζονται οι Αθηναίοι στις πλατείες -προς Θεού, δεν αγοράζουμε λεωφορεία ούτε προσλαμβάνουμε οδηγούς για να αποσυμφορήσουμε τα μέσα μεταφοράς γιατί δεν θα έχουμε τι να τους κάνουμε μετά, όταν κοπάσει η πανδημία.

Όταν ο Φλεβάρης φλεβίσει και το καλοκαίρι μυρίσει, ψέγουμε τους πολίτες που πήγαν παραλία, αναζητώντας μια διέξοδο από τα κλουβιά που ονομάσαμε πόλεις, με τους ελάχιστους δημόσιους χώρους, με το ελάχιστο πράσινο.

Από την άλλη, και ενώ οι εκκλήσεις των Χαρδαλιά, Τσιόδρα και λοιπών επιτελικών για αυτοσυγκράτηση, υπομονή και προσήλωση στα μέτρα ηχούν στα αφτά μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Ικαρία για να επιθεωρήσει, λέει, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο νησί με τα τέσσερα κρούσματα από πέρυσι τον Μάρτιο. Τον υποδέχονται «θερμότατα» κάτοικοι με πανό και βεγγαλικά, αλλά εννοείται οι εικόνες δεν παίζουν στα κανάλια. Και στο σπίτι του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη στρώνεται ένα «αυθόρμητο τραπέζι», με τον κόσμο να μαζεύεται γύρω από τον Πρωθυπουργό όπως το μελίσσι γύρω από τη βασίλισσα.

Μια φωτογραφία από το απέναντι μπαλκόνι δείχνει το «αυθόρμητο τραπέζωμα» στον κ. Μητσοτάκη. Η γυναίκα που την ανέβασε, αναφέρει: «Ο εξοχώτατος πρωθυπουργός μας, συντρώγει με άλλα 30 άτομα στη βεράντα του σπιτιού του βουλευτή Σάμου Στεφαναδη (απέναντι ακριβώς απ' το σπίτι μας)!». Ανεμελιά στο νησί του Ικάρου... «Λίγο αργότερα, το φως της δημοσιότητας είδε και βίντεο από τη μάζωξη στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Στο βίντεο που δημοσιεύει αποκλειστικά το NEWS 24/7, οι αποστάσεις και ο σεβασμός στο όριο των ατόμων που μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια κατοικία είναι εμφανές πως έχει πάει περίπατο», διαβάζουμε στον ενημερωτικό ιστότοπο.

Ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, όπως μεταδίδει το site, επιχειρώντας να δικαιολογήσει όσα έγιναν, μίλησε για «πρόχειρο και σύντομο γεύμα» (με κονσέρβες, υποθέτουμε...), όπου «τηρήθηκαν όλα τα μέτρα» προστασίας. Αν και αναγνώρισε ότι οι συνθήκες «δεν ήταν οι πρέπουσες» καθώς –όπως υποστήριξε– «προσήλθε αυθόρμητα» κόσμος για να δει από κοντά τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και ισχυρίστηκε ότι «ερμηνεύθηκε αρνητικά η έκφραση της παραδοσιακής φιλοξενίας» στο νησί της Ικαρίας.

Διανύουμε άτυπα προεκλογική περίοδο, το γνωρίζουμε, και ο αγώνας για ψήφους και ψηφαλάκια έχει ξεκινήσει. Ασφαλώς και ο Πρωθυπουργός έχει κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown και έχει δικαίωμα να ξεσκάσει, βρε αδερφέ. Για τα μάτια του κόσμου, όμως, θα μπορούσε η φρουρά του να απομακρύνει τους «αυθόρμητους πολίτες»...

Αλλά φευ, δεν απογοητεύεις τους ψηφοφόρους... Ακόμα κι αν, έτσι όπως πάει, ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της αυτοσυγκράτησης, της τήρησης των μέτρων και της υπομονής, αν θέλουμε να γλιτώσουμε από την πανούκλα, στο επόμενο διάγγελμά του. Καλώς ή κακώς, το παράδειγμα πρέπει να το δίνει και αυτός, μην πούμε κυρίως αυτός, ιδίως όταν το κράτος επιβάλλει πάνω από μισό δισ. ευρώ σε πρόστιμα στους πολίτες μέσα σε μία μέρα, όπως έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε.

Για να το πάμε παραπέρα: Ούτε ανεμελιά ούτε αυθορμητισμός είναι. «Το κράτος είμαι εγώ», αυτό είναι.

Κι αυτό δεν είναι καινούριο στη χώρα μας.

Οι «ημέτεροι» είναι υπεράνω νόμου, μέτρων, παντός κανόνα και κανονισμού. Οι ημέτεροι φορο-απαλλάσσονται, οι ημέτεροι διορίζονται, οι ημέτεροι επιπλέουν στον αφρό της ανεμελιάς και της χαλάρωσης, μακριά από τα μέτρα και τα σταθμά που ισχύουν για την πλέμπα ή για τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Όσο για την πλέμπα... Η κυρία Αθηνά Λινού προχθές, μετά την πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, είπε ότι θα κόστιζε 5 εκατ. ευρώ αν προσλαμβάνονταν εκπαιδευτικοί για να λειτουργούν τα σχολεία πρωί - απόγευμα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των παιδιών στις τάξεις, και το κόστος κρίθηκε μεγάλο. Μάλιστα. Είκοσι εκατ. ευρώ στο «Μένουμε Σπίτι» για τα μέσα ενημέρωσης και 15 εκατ. ευρώ ακόμα που ετοιμάζονται για την εκστρατεία εμβολιασμού δεν είναι πολλά, προφανώς.

Και είναι απαραίτητα, για να λέει ο Σκάι προχθές ότι καλά έκαναν και βγήκαν οι φοιτητές στους δρόμους εναντίον του Ερντογάν στην Τουρκία διότι είναι οργισμένοι, αλλά ταυτόχρονα να κατακρίνει τους φοιτητές στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζει το συλλαλητήριό τους ως «απίστευτη κορωνο-διαδήλωση».

Κορωνο-πάρτι οι πολίτες, λοιπόν, και ασφυκτικός συνωστισμός στις παραλίες, αυθόρμητο τραπέζωμα ο Πρωθυπουργός και χαλαρή κουβεντούλα με καμιά τριανταριά άτομα σε ένα μπαλκόνι.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, πουλάκια μου...

ΥΓ.: Στην Πρωσία του 18ου αιώνα ο Βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας είχε τα θερινά του ανάκτορα στην περιοχή Σανσουσί, κοντά στο Πότσδαμ. Δίπλα σε αυτά υπήρχε ένας ανεμόμυλος που έκανε  θόρυβο και δεν τον άφηνε να κοιμηθεί. Έτσι, ο Φρειδερίκος κάλεσε το μυλωνά και απαίτησε να του πουλήσει τον ανεμόμυλό του. Όταν ο μυλωνάς αρνήθηκε να του πουλήσει τον ανεμόμυλο, ο βασιλιάς απείλησε ότι θα τον πάρει με τη βία. Η απάντηση του μυλωνά έμεινε στην ιστορία: «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».

 

Γαλανιάδη Εύα