Ελαιόλαδο, εξέλιξη παραγωγής και τρόποι παραγωγής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ελαιόλαδο, εξέλιξη παραγωγής και τρόποι παραγωγής

Μάρτιος 07, 2013 - 13:56

Η ομάδα εργασίας που συστήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου πραγματοποίησε με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό κέντρο Λυγουριού εκδήλωση, με θέμα: «Ελαιόλαδο, εξέλιξη παραγωγής και τρόποι παραγωγής».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου, κος Βασίλης Φραντζολάς, ο οποίος έδωσε εκτενείς πληροφορίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο συλλογής του καρπού της ελιάς, την μετέπειτα διαδικασία επεξεργασίας της στο ελαιοτριβείο και το τελικό στάδιο παραγωγής ελαιολάδου, αναφερόμενος σε τεχνικές βελτίωσης και βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητο να έχει σήμερα ο παραγωγός προκειμένου να παράξει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απάντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς των πολιτών που ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση καθώς το ελαιόλαδο έχει πολλαπλή χρησιμότητα στη ζωή μας και κυρίως στον τόπο μας αποτελεί πρώτο είδος παραγωγής και εξαγωγής.
Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Αναστασία Φαράκου-Μελά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην «Μελάς, Ελαιουργία Επιδαύριας Γης» και υπεύθυνη για το τμήμα αγροτουρισμού και βιοκαλλυντικών. Το πρώτο σκέλος του θέματος που παρουσίασε αφορούσε στο  «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ως ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ  και η χρησιμότητά του στην επιδερμίδα του ανθρώπου». Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Η  συμβολή της σύγχρονης Κοσμετολογίας, της  επιστήμης δηλαδή που ασχολείται με την ανθρώπινη ομορφιά, στην υπηρεσία της ομορφιάς συμβάλλοντας στο ορθολογικό σχεδιασμό καλλυντικών προϊόντων, που διακρίνονται από υψηλό βαθμό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Γιατί τα σύγχρονα καλλυντικά, όταν επιλέγονται με τον ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση τρόπο και χρησιμοποιούνται σωστά και συστηματικά, προσφέρουν σημαντική βοήθεια τόσο στην ομορφιά όσο και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος  με την χρήση.
Η βιολογική σειρά "ANASTASIA BIO CARE " των προϊόντων προσωπικής φροντίδας  φέρει τα ακόλουθα πρωτοποριακά-καινοτόμα χαρακτηριστικά:
• Εμπεριέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η χημική σύσταση του οποίου φέρει στο μέγιστο τα ωφέλιμα συστατικά για την επιδερμίδα ενώ παράλληλα αποτελεί και το ίδιο ένα ωφέλιμο και λειτουργικό συστατικό για το δέρμα.
• Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι βιολογικά πιστοποιημένο, χωρίς την χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών κατά την καλλιέργεια τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα.
• Ανήκουν στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων «cosmeceuticals». Ο όρος χρησιμοποιείται για προϊόντα τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνιση αλλά μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στο δέρμα πολύτιμα για την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας του. Τα συστατικά δεν παρέχουν απλή επιδερμική δράση αλλά εισέρχονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.
• Η σύνθεση των προϊόντων αποτελείται στο μέγιστο ποσοστό από βιολογικής φύσης και φυσικής προελεύσεως πρώτες ύλες. Πρόκειται για εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, αποστάξεις καθώς και έλαια, τα οποία μας τα παρέχει η ίδια η φύση. Καμία πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται δεν είναι βιοτεχνολογικά παραγόμενο προϊόν.
• Η βιολογική δράση και η βιοδιαθεσιμότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο δέρμα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζεται υγιές. Το δέρμα αποτελεί και αυτό ένα όργανο του σώματος το οποίο μας προστατεύει από τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ξηρασία, ακτινοβολία UV-A και UV-B), από χτυπήματα και την είσοδο μολυσματικών μικροοργανισμών και χημικών ουσιών. Η προστασία και η φροντίδα του είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την γενικότερη προστασία του οργανισμού.
• Η παρουσία του ελαιολάδου στα προϊόντα βρίσκεται σε ποσοστό 10%, το οποίο αποτελεί καινοτομία στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. Ο σχεδιασμός των προϊόντων και ο συνδυασμός των επιμέρους συστατικών του δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθερού αλλά και λειτουργικού προϊόντος στον τομέα της παραγωγής βιολογικών καλλυντικών προϊόντων.
• Είναι οικολογικά και απαλλαγμένα από χημικής προέλευσης συστατικά.
Το δεύτερο σκέλος του θέματος αφορούσε στις : «Καινοτόμες δράσεις του ελαιολάδου βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της  Επιδαύριας Γης, όπως εσπεριδοειδή, προϊόντα ελιάς, σαπούνι-cosmetics, γλυκά, μέλι, γαλακτοκομικά, αγροτουρισμός».
Συγκεφαλαιώνοντας, πρότεινε:
- τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας νέων με κοινό ενδιαφέρον.
- τη δημιουργία μουσείου λαδιού με παράλληλη   εκμετάλλευση   αρχειακού υλικού , όπως πρέσες , εργαλεία κ.α. ).
Η ομάδα εργασίας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Επιδαύρου για την πολύτιμη αρωγή και συνδρομή του στην εξελικτική της πορεία και βεβαιώνει ότι θα δραστηριοποιηθεί σε περαιτέρω καινοτόμες δράσεις, ευαισθητοποιώντας ευρύτερα τους νέους του Δήμου στην πολιτική και κοινωνική ζωή.