ΣΥΚΑΦΙΑΡ: Η σωστή διατροφή και η σημασία της στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΣΥΚΑΦΙΑΡ: Η σωστή διατροφή και η σημασία της στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Οκτώβριος 13, 2021 - 15:02

Η σωστή διατροφή και η σημασία της στην πρόληψη καρκίνου μαστού δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Η αντίληψη όμως αυτή αποδεικνύεται λανθασμένη τη στιγμή που το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) ανακοινώνουν πως ποσοστό της τάξεως του 30 – 40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται σχετίζεται με τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες, που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο ζωής μας και συνεπώς θα μπορούσαν να αλλάξουν.

ΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

1. ΜΕΤΡΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει, μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών, ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, κυρίως λόγω επιρροής του στα επίπεδα των φυλετικών στεροειδών ορμονών. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ σε μία το πολύ μερίδα καθημερινά για την πρόληψη καρκίνου μαστού.

2. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ (Π.Χ. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ).

Σημαντικές επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν σαφή σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό) και προϊόντων τους και της εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Αν και μέχρι και σήμερα μπορεί να μην έχει πλήρως διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη αρνητική επιρροή της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος οφείλεται στο κορεσμένο λίπος που εμπεριέχει, στη ζωική πρωτεΐνη ή σε ουσίες όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες (ΗΑs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗs), οι συστάσεις όλων των έγκριτων διεθνών φορέων υγείας είναι σαφείς ακόμα και για την πρόληψη καρκίνου μαστού .

3. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ Ω – 6 ΚΑΙ Ω – 3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ.

Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε διάφορα είδη διατροφής, και συγκεκριμένα τα ω – 3 απαντώνται στα ψάρια, το λιναρόσπορο και τα καρύδια, τα ω – 6 βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και τα ω – 9 τα βρίσκουμε κυρίως στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο. Στο πλαίσιο λοιπόν μιας ισορροπημένης διατροφής που λειτουργεί και προληπτικά στην εμφάνιση μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού πρέπει, εκτός από τις σωστές επιλογές τροφίμων, όπως συχνή κατανάλωση ψαριών, μείωση της μεγάλης κατανάλωσης σπορέλαιων, να προσεγγίζεται και η ιδανική αναλογία ω – 6 / ω – 3 που είναι 4 / 1 (από κάποιους ερευνητές προτείνεται μικρότερη αναλογία 2,5 – 3 / 1). Παράλληλα και ανεξάρτητα με την αναλογία ω – 6 / ω – 3, αξιόπιστες μελέτες υποδεικνύουν πως τα ω – 3 λιπαρά σχετίζονται με την πρόληψη καρκίνου μαστού.

4. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

Η κατανάλωση του ελαιόλαδου θεωρείται ότι έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο μαστού, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί επιστημονικά ο τρόπος της δράσης του για την πρόληψη καρκίνου μαστού. Το ελαϊκό οξύ φαίνεται ότι καταστέλλει τη δράση του σημαντικότερου ογκογονιδίου του μαστού.

5. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά πως, αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση αφορούσε στην αύξηση των φρούτων και των λαχανικών σε 5 μερίδες καθημερινά, θα είχαμε μια μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά έως και 20%. Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά) με τεκμηριωμένη θετική επίδραση, όπως για παράδειγμα οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά άλατα. Οι ουσίες αυτές που εμπεριέχονται σε σημαντικά ποσά στα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) ασκούν προφυλακτική επίδραση μέσω της εμπλοκής τους στο μεταβολισμό των οιστρογόνων και της ενίσχυσης ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Επιπλέον, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά συμβάλλει και στη μείωση της παχυσαρκίας αλλά και στη μείωση του ρίσκου για εκδήλωση άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.

6. ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΒΑΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΙΑ.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του σωματικού βάρους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, η υπερινσουλιναιμία, συχνή συνοδός κατάσταση της παχυσαρκίας, πυροδοτεί μια σειρά αλλαγών στα επίπεδα σημαντικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα η σωματομεδίνη – 1 (insulin growth factor – 1, IGF – 1) που εμπλέκεται στον καρκίνο του μαστού. Από την άλλη, τα λιποκύτταρα συμπεριφέρονται ως ενδοκρινή κύτταρα, εκκρίνοντας μια σειρά ορμονών και αυξητικών παραγόντων, που επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που αποδίδουν οι καταναλισκόμενες τροφές και της ενέργειας που δαπανάται ώστε να υπάρχει πρόληψη καρκίνου μαστού . Ο στόχος για το σωματικό σας βάρος πρέπει να επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Το φρέσκο γιαούρτι περιέχει ευεργετική λακτόζη και ζυμωμένα βακτήρια που βρίσκονται στο γάλα, παρόμοια με τη μικροχλωρίδα που εντοπίζεται στους μαστούς των μητέρων που έχουν θηλάσει. Η διατροφή μας με τροφές όπως γιαούρτι, τυρί, τρόφιμα που ευνοούν την επιβίωση και ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων, ενισχύουν τον προστατευτικό τους ρόλο μέσα στον οργανισμό μας. Η έκθεση μας σε αυτά τα ευεργετικά βακτήρια βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τα κατεστραμμένα κύτταρα που μπορεί και να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Πολλές από τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίσης επαφίενται στην ύπαρξη της μικροχλωρίδας συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων.

Τα οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύουν ενάντια και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου ή του καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του προστάτη.

Syllogos Sykafiar