ΠεΣυ Πελοποννήσου: Υπερίσχυσε η κοινή πρόταση της πλειοψηφίας για τους πυρόπληκτους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠεΣυ Πελοποννήσου: Υπερίσχυσε η κοινή πρόταση της πλειοψηφίας για τους πυρόπληκτους

Νοέμβριος 10, 2021 - 17:25

Το «πολύπαθο» και πραγματικά μεγάλο ζήτημα των πυροπλήκτων από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού συνεχίστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου το απόγευμα.

Ο κ. Κάτσαρης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έκανε δύο γενικότερες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι όλα είναι ανοιχτά με 8.500 κρούσματα την ημέρα, και την ίδια στιγμή σέρνονται στα δικαστήρια άνθρωποι που πέρυσι με 800 κρούσματα διαδήλωναν γιατί δεν είχαν μέτρα προστασίας.
Για τους πυρόπληκτους είπε ότι για τη παράταξή του θα αρκούσε αν η περιφερειακή αρχή είχε κάνει αναδασωτικές αεροσπορές για να βλαστήσουν τα δάση μας ξανά, όπως είπε.

Ο κ. Πετράκος επεσήμανε ότι οι πληγέντες δεν βλέπουν κρατική αρωγή και ότι τα πράγματα είναι ασαφή, και, όπως είπε, «γνωρίζουμε ότι δεν θα αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες, αλλά μόνον οι κατ' επάγγελμα αγρότες». Στη συνέχεια, ο κ. Πετράκος ανέγνωσε τις προτάσεις της παράταξής του, και έκανε λόγο για ανεπαρκή κονδύλια αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, ζητώντας την επιτάχυνση των αναγκαίων έργων και αναγκαίων πόρων, την αποζημίωση κατά 100% όλων των πυρόπληκτων, ανεξάρτητα αν είναι αγρότες ή όχι, και να μην κάνει ο περιφερειάρχης χρήση του δικαιώματός του για απευθείας ανάθεση.

Ο κ. Κελλάρης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι οι καταστροφές αυτές κατέδειξαν την αδυναμία του κράτους να υπερασπιστεί το βιος του λαού και ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι βαριές για το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Μπουντρούκας αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Γορτυνία, όπου διαπίστωσε ότι δεν έχουν λάβει οι κάτοικοι εκεί καμία αποζημίωση, ότι η παραγωγή στις ελιές είναι πολύ χαμηλή και όλοι σκέφτονται με ποιον τρόπο να σηκωθούν να φύγουν, όπως είπε. «Συμφωνούμε με την κοινή πρόταση που κατέθεσε ο κ. Πετράκος, και θέλω να προσθέσω ότι η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη δεν μπήκε στο πρόγραμμα όπως η Εύβοια και έτσι δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι. Θα ήθελα να μην χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το λιγνιτόσημο».

Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στην εναρμόνιση της περιφερειακής ηγεσίας με την πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΠεΣυ για τους πυρόπληκτους, ζήτησε ένα άμεσο σχέδιο για να μην υπάρξει ερήμωση, και τρίτον ένα πακέτο μέτρων που έχει ήδη καθυστερήσει. «Να υπάρξει σαφέστατα μια διεκδικητική τάση απέναντι στο κράτος», είπε, κλείνοντας.

Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι υπάρχει ένα αίτημα πολιτών από την Ανατολική Μάνη που ακόμα δεν έχει απαντηθεί, και ως προς το θέμα είπε: «Θα έπρεπε να υπάρχει μια συλλογική αντιμετώπιση, ο υπουργός με την περιφερειακή αρχή πρέπει να συνεννοούνται. Δεν είναι θέμα να έρχεται ο υπουργός και να εξαγγέλει κάποια πιθανά έργα. Υπάρχει σχεδιασμός; Υπάρχει σχέδιο; Οι περιοχές της Μάνης, της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα. Αν δεν δώσουμε κίνητρα, θα είναι οι περιοχές εκεί κρανίου τόπος. Να επιχορηγηθούν 100% οι άνθρωποι για να ανανεώσουν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά να δοθεί και ένα κίνητρο πενταετίας ή επταετίας για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους».

Ο κ. Νίκας στη συνέχεια έλαβε τον λόγο και έσπευσε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση: «Το πρόβλημα με πολλούς από εσάς, είναι η κυβέρνηση. Αλλά επειδή είμαστε αρκετά μεγάλοι αρκετοί από εμάς, και έχουμε ζήσει καταστροφές, θυμάστε ποτέ να είχαμε από άλλη κυβέρνηση καλύτερη συμπεριφορά από αυτή την κυβέρνηση σε θέματα εθνικών φυσικών καταστροφών;», είπε. «Υπήρξε ανταπόκριση σε επίπεδο περιφέρειας, μπορείτε να ρωτήσετε τους κτηνοτρόφους. Υπήρξε στο επίπεδο της σύνταξης τεχνικών δελτίων και εκθέσεων, οποιοσδήποτε ζήτησε ακρόαση, τον δεχτήκαμε. Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες, θεωρώ ικανοποιητικές, υπό την προϋπόθεση ότι όλες θα εφαρμοστούν. Είχε εξαγγελθεί ποτέ ότι θα καλυφθεί το 70% της ζημιάς; Μέσα στον Νοέμβριο, βεβαιώθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα γίνει αποκατάσταση των ζημιωθέντων. Όλοι είναι και από λίγο αγρότες, και αυτοί που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες θα αποζημιωθούν στο 35%. Τέτοια μέτρα δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, από καμία κυβέρνηση», είπε, αφού απαρίθμησε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, με την κυρία Νικολάκου να εξανίσταται: «Μα δεν συζητάμε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά για τη δική σας αδιαφορία!», ενώ ο κ. Σκαντζός ζήτησε από την περιφερειακή σύμβουλο να μην παρεμβαίνει στη συζήτηση.

Στο τέλος, έγινε η ψηφοφορία μεταξύ τριών προτάσεων -οι οποίες είχαν διατυπωθεί αρκετές εβδομάδες νωρίτερα...- και υπερίσχυσε η κοινή πρόταση της πλειοψηφίας η οποία είχε κατατεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις.