ΠΟΥ: Η «Όμικρον» απειλεί εμβολιασμένους και αναρρώσαντες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠΟΥ: Η «Όμικρον» απειλεί εμβολιασμένους και αναρρώσαντες

Δεκέμβριος 21, 2021 - 12:39

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από τη «Δέλτα» και προκαλεί λοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την COVID-19, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την καθιερωμένη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προ των πυλών, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί, να το ξανασκεφτούν: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευχήθηκε το 2022 «να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν, τόνισε ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» αναμένεται να θέσει σε καθεστώς πίεσης όλα τα συστηματα υγείας και υπογράμμισε πως «δεν είναι σοφό να καθόμαστε άπραγοι και να υποθέτουμε ότι η νέα μετάλλαξη δεν θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν σημείωσαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ταχύτερη πρόοδος όσoν αφορά τις μελέτες για την προέλευση του κορωνοϊού. Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.