ΕΦΚΑ: Παράλληλη σύνταξη - Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά από το 2016 και μετά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΦΚΑ: Παράλληλη σύνταξη - Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά από το 2016 και μετά

Ιανουάριος 17, 2022 - 17:03

Αναδρομικά μέχρι 70 μηνών (σχεδόν 6 χρόνων), αναμένεται να λάβουν 50.000 δικαιούχοι παράλληλης σύνταξης, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα ποσά που δικαιούνται από το Μάιο του 2016 και μετά.

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο πρώην ΙΚΑ και στον πρώην ΟΑΕΕ. 

Ειδικότερα υπάρχουν ασφαλισμένοι που δικαιούται αναδρομικά λίγων μηνών, αλλά και περιπτώσεις που τα ποσά φτάνουν και τους 70 μήνες ανάλογα με το πότε έχει υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Η μηνιαία προσαύξηση κυμαίνεται από 100 έως και 300 ευρώ, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης. 

Το ακριβές ποσό που οφείλεται στους συνταξιούχους είναι αδύνατο να υπολογιστεί, με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να αναφέρουν ότι η οφειλή του e-ΕΦΚΑ μπορεί να φτάνει και τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης έχουν δικαίωμα να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους υπερβαίνουν τις 50.000.