Νίκας: Κάτω από τον μέσον όρο τα ελληνικά νοσοκομεία – Δεν υπάρχει κρατική προνοιακή πολιτική

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νίκας: Κάτω από τον μέσον όρο τα ελληνικά νοσοκομεία – Δεν υπάρχει κρατική προνοιακή πολιτική

Φεβρουάριος 14, 2022 - 18:01

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου ξεκίνησε με το θέμα «Στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση στα δημόσια νοσοκομεία της Πελοποννήσου», με εισηγητή τον κ. Κελλάρη. Το θέμα ήρθε με τις υπογραφές των περιφερειακών συμβούλων.

Ο κ. Κελλάρης κατά την εισήγησή του επεσήμανε ότι η πανδημία είναι εδώ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κουκουλώσει το πρόβλημα.

Το ζήτημα έχει σχέση με προσωπικό νοσοκομείου που είναι πολύ σημαντικό, και πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο κ. Κελλάρης διάβασε το ψήφισμα που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης.

Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας, Τρίπολης, Άργους, Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης και με το ψήφισμα ζητείται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και στη φύλαξη για έναν ακόμα χρόνο και να μην δοθεί η καθαριότητα των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ζητείται να ακυρώσουν τις συμβάσεις με ιδιώτες όπου έχουν προχωρήσει και να προχωρήσουν σε δημόσιες προσλήψεις.

Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν στα νοσοκομεία τις πιο δύσκολες δουλειές. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αποδεχόμαστε την εισήγηση, και δεχόμαστε να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι για έναν χρόνο ακόμα, ως επιβράβευση για το δύσκολο έργο που κάνουν».

Από την παράταξη Τατούλη τοποθετήθηκε η κυρία Ντίνα Νικολάκου, η οποία επεσήμανε ότι οι μόνοι θεσμοί που θωρακίζουν τη διαφάνεια, είναι ο ΑΣΕΠ και η Διαύγεια. «Είναι βέβαιο ότι έχουν καταστρατηγηθεί και έχουν αναθεωρηθεί οι αποφάσεις που επέβαλαν και τον ΑΣΕΠ και τη Διαύγεια. Πάντα καταδίκαζα την ομηρεία που κρατάμε ανθρώπους με συμβάσεις. Η συγκεκριμένη απόφασή μας, δεν αρκεί να πούμε ''θέλουμε να μην απολυθούν''. Εμείς ως παράταξη λέμε ναι στην εισήγηση και ζητάμε από την Πολιτεία να εκφραστεί η πολιτική μας βούληση να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως κράτος, να σταματήσουμε να έχουμε εποπτείες». 

«Επειδή έχουμε ζήσει και βιώνουμε άσχημες καταστάσεις, κύριε περιφερειάρχα, με τις δομές Πρόνοιας που εποπτεύονται από την Περιφέρεια, θα ήθελα να σας επιστήσω τη προσοχή, να συζητήσουμε το πώς η Περιφέρεια θα μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά, να αφήσει λίγο πίσω τα γεφύρια και τους δρόμους και τις εκδηλώσεις και να βάλει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της υγείας και της πρόνοιας, της οικονομίας και την ακρίβεια.»

Ο κ. Πουλοκέφαλος από την παράταξη Δέδε είπε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το ψήφισμα, εφόσον το έχουν και συνυπογράψει.

Ο κ. Πετράκος λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι προφανώς η παράταξή του είναι φανατικά υπέρ του ΑΣΕΠ και της προκήρυξης θέσεων για μόνιμη και σταθερή εργασία και συμπλήρωσε: «Εδώ όπως σωστά ειπώθηκε, έχουμε ένα πολύ ειδικό ζήτημα, το θέμα της πανδημίας και οι άνθρωποι που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, προσέφεραν τον κόπο τους με κίνδυνο της υγείας τους αλλά και της ζωής τους. Πρέπει όχι μόνο να πάρουμε μια απόφαση, ομόφωνη, να παραμείνουν στις θέσεις τους οι άνθρωποι αυτοί, και ο κ. περιφερειάρχης να θέσει το ζήτημα αυτό και στην Ένωση Περιφερειών, γιατί τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας».

Ο κ. Κάτσαρης είπε ότι η παράταξή του συμφωνεί με το ψήφισμα και ζήτησε να γίνουν μόνιμες, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και να επανέλθουν οι μισθοί στα προ της κρίσης επίπεδα.

Η κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα στην ΕΝΠΕ.

Ο κ. Γκιολής από την παράταξη του περιφερειάρχη είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι δομές Πρόνοιας ελέγχονται από υπαλλήλους της Περιφέρειας, προκαλώντας την παράταξη Τατούλη και η κυρία Νικολάκου απάντησε ότι «το να λέμε μια κουβέντα και να φεύγουμε δεν είναι λύση, ας το συζητήσουμε».

Είμαστε ικανοποιημένοι που αν αρρωστήσει κάποιος στην περιφέρειά μας, παίρνει τηλέφωνα σε νοσοκομεία της Αθήνας; Δεν μπορεί να έρχεται πάντα η Περιφέρεια στα δύσκολα των μονάδων Υγείας να δίνει πόρους και να μην έχει δικαίωμα να παρέμβει στο πώς δίνονται οι παροχές. Αν είσαι πλούσιος δεν έχεις ανάγκη το δημόσιο σύστημα, αλλά όταν είσαι φτωχός τρέμεις να πλησιάσεις τα νοσοκομεία.

Ο κ. Νίκας έλαβε τον λόγο και είπε: «Είπαμε για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα νοσοκομεία είναι κάτω από τον μέσον όρο σε όλη την επικράτεια. Έχουμε ολόκληρο νομό χωρίς νοσοκομείο. Λυπάμαι που δεν υπάρχει κρατική προνοιακή πολιτική. Η πρόνοια ενισχύεται από την Εκκλησία και τις ΜΚΟ».

Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να δίνουμε δεκάδες εκατομμύρια στα νοσοκομεία και να μην εκπροσωπούνται οι περιφέρειες στα ΔΣ των νοσοκομείων, θυμάστε τι έγινε με το νοσοκομείο αναφοράς στην Τρίπολη και τους δεκάδες παράγοντες και παραγοντίσκους και χάσαμε ίσως και εκατομμύρια. Δεν ευθυνόμαστε εμείς ως περιφερειακή αρχή.

Ακολούθως, ο πρόεδρος Ιωάννης Μαλτέζος ανέγνωσε το ψήφισμα για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. 

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.