Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Φεβρουάριος 28, 2022 - 08:52

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών του ΟΗΕ, που συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που θα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.