Δήμος Επιδαύρου: 14 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί για την Α΄ Εθνοσυνέλευση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήμος Επιδαύρου: 14 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί για την Α΄ Εθνοσυνέλευση

Μάρτιος 14, 2022 - 11:08

Εικαστική Έκθεση με θέμα: «Περ ὶ μόνου το ῦ κοινο ῦ τ ῆ ς Ἑ λλάδος συμφέροντος» 14 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί για την Α΄ Εθνοσυνέλευση

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022στις 11:00 π.μ. την Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα:«Περ ὶ μόνου το ῦ κοινο ῦ τ ῆ ς Ἑ λλάδος συμφέροντος» - 14 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί για την Α΄ Εθνοσυνέλευση στο πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων των 200χρόνων από την Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.

Έργα 14 Σύγχρονων Ελλήνων Εικαστικών θα φιλοξενηθούν στο κτήριο της Μόνιμης Έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής στο Μουσείο της Α΄Εθνικής Συνέλευσης, από 19 έως 27 Μαρτίου 2022 στη Νέα Επίδαυρο.

Επιμέλεια Έκθεσης:Αμαλία Παπαϊωάννου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Ευάγγελος Λιούγκας, Εικαστικός
Συντονισμός Έκθεσης: Ευαγγελία Σμυρλή, Δημοτική Σύμβουλος

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Διακόσια χρόνια από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.

Διακόσια χρόνια από το σημαντικότερο πολιτικό και οργανωτικό γεγονός της νεότερης Ελλάδας!

Η σκέψη των εικαστικών για το «κοινό», για αυτό που μας ενώνει, το «μόνο» που έχει σημασία τελικά θα αποτυπωθεί και θα εκτεθεί στο χώρο απ’όπου ξεκίνησε η Ελλάδα!

Μέσα στο Μουσείο, δίπλα στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, θα αναδειχθούν τα 200 χρόνια του κράτους μας μέσα από τα έργα δεκατεσσάρων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και τη ματιά τους στο διάβα του χρόνου.

Στον Ιερό τόπο της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης, εδώ που έθεσαν τις βάσεις του Συνταγματισμού στην Ελλάδα άνθρωποι σπουδαίοι, οι οποίοι πολεμούσαν για το συμφέρον της πατρίδας μας, καλούμε όλες και όλους να γνωρίσετε τη Νέα Επίδαυρο, την ιστορικότητά της, τα μνημεία της αλλά, κυρίως, να αφουγκραστείτε τη βουή που ξεσήκωσε την Ελλάδα, η οποία διαπερνά τα πετρόχτιστα κτίρια ακόμα και σήμερα, 200 χρόνια μετά!

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου
Αναστάσιος Χρόνης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ

Από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 15 Ιανουαρίου 1822 πραγματοποιείται στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνική Συνέλευση με στόχο τη διακήρυξη της πολιτικής ύπαρξης και ανεξαρτησίας των Ελλήνων και την οργάνωση έννομης εθνικής διοίκησης. Η προστασία των φυσικών δικαίων της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής και η ευνομία προτάσσονται ως ύψιστες προτεραιότητες.

Βασισμένο στα πρότυπα της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, το Γενικό Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος εφαρμόζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική (βουλευτική), εκτελεστική και δικαστική, εξασφαλίζει
ισονομία και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων σε όλα τα αξιώματα, καταργεί τα βασανιστήρια και την ποινή της δήμευσης της περιουσίας και κηρύσσει ανεξιθρησκεία, με επίσημη θρησκεία της ελληνικής επικράτειας την ανατολική ορθόδοξη, ενώ αναγνωρίζει ως χρέος της διοίκησης τη μέριμνα για τις χήρες και τα ορφανά των αγωνιστών της ανεξαρτησίας.

Οι παραστάτες (αντιπρόσωποι) που λαμβάνουν μέρος στην Εθνοσυνέλευση (κυρίως πρόκριτοι και κληρικοί από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά) καθορίζουν τη λειτουργία του Βουλευτικού, του Εκτελεστικού και του Δικαστικού, προσδιορίζοντας τα καθήκοντά τους και προχωρώντας στην εκλογή των μελών τους.
Μεταξύ των αποφάσεων της πρώτης αυτής Εθνοσυνέλευσης είναι ο προσδιορισμός της σφραγίδας της Διοίκησης και της Σημαίας του Έθνους, αλλά και της Κορίνθου ως πρώτης προσωρινής έδρας του ελληνικού κράτους.

Παρότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο Εθνοσυνελεύσεις έως ότου το Πολίτευμα της Ελλάδος, δηλαδή το Σύνταγμα, να απωλέσει τον προσωρινό χαρακτήρα του, η Α΄ Εθνική Συνέλευση διαμορφώνει αποφασιστικά το χαρακτήρα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: η έκθεση «Περ ὶ μόνου το ῦ κοινο ῦ τ ῆ ς Ἑ λλάδος συμφέροντος» εξερευνά 200 χρόνια αργότερα τον διαχρονικά επίκαιρο αντίκτυπό της.

Αμαλία Παπαϊωάννου
Δρ Ιστορίας της Τέχνης

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 19 Μάρτιος, 2022 - 11:00