Εφημερίδες: Οικονομικός στραγγαλισμός και φίμωση με τροπολογία που «πέρασε νύχτα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εφημερίδες: Οικονομικός στραγγαλισμός και φίμωση με τροπολογία που «πέρασε νύχτα»

Μάρτιος 22, 2022 - 13:14

Τον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδιοκτητών εφημερίδων φαίνεται ότι επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι το ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλει επαναληπτικά πρόστιμα στις εφημερίδες, κάτι που αντίκειται στο άρθρο 14 του Συντάγματος, τα οποία αν δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν από την εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα, θα καλείται να τα πληρώσει ο μέτοχος.

Η τροπολογία αναφέρεται μόνο στις εφημερίδες. Τα χρέη των εταιριών που τις εκδίδουν, θα περνούν στους μετόχους - εκδότες, δηλαδή στα φυσικά πρόσωπα.

Η τροπολογία κατατέθηκε παραμονή ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η τροπολογία ισχύει μόνο για τις εφημερίδες, όπως είπαμε, όχι για sites και τηλεοπτικούς σταθμούς, και αναφέρει:

«Στο άρθρο μόνο του ν. 1178/1981 προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

ιι3Α. α) Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

β) Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης. Σε περίπτωση Κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10000) ευρώ.

γ) Στο έντυπο της εφημερίδας που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της εταιρικής μορφής με την οποία λειτουργεί, αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας Φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ»

Ο Κώστας Βαξεβάνης με ανάρτησή του στο Twitter προκαλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντήσει: «Δέχεστε τα χρέη των εταιρειών σας (νομικά πρόσωπα) να περάσουν σε εσάς ως φυσικό πρόσωπο; Γιατί στην τροπολογία που καταθέσατε, προβλέπετε τα πρόστιμα που θα μπαίνουν σε εφημερίδες να τα καταβάλουν οι μέτοχοι.Αν είναι σωστό γιατί δεν το κάνετε και για κανάλια;»