Ρωσία: Αν θέλετε αέριο και σιτηρά, βρείτε ρούβλια - Στο πρώτο επίπεδο συναγερμού η Γερμανία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ρωσία: Αν θέλετε αέριο και σιτηρά, βρείτε ρούβλια - Στο πρώτο επίπεδο συναγερμού η Γερμανία

Μάρτιος 30, 2022 - 11:35

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 23 Μαρτίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης. Όπως εξήγησε, η απόφασή του αυτή είναι μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.