Ξεκινά το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ξεκινά το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

Απρίλιος 10, 2022 - 10:04

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και η Τρίπολη! Το ραντεβού στην αρκαδική πρωτεύουσα δίνεται από τις 10 έως τις 13 Απριλίου στο Cine Ville (28ης Οκτωβρίου 56) με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, παράλληλες δράσεις, αφιέρωμα στην Ισότητα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ
CINEVILLE ΤΡΙΠΟΛΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ
17:00  Egoiste / Εγωιστές
Σκηνοθέτης: StéphaneSantini&Géraldine André 
Παραγωγός: PhilippeSantini, FlorenceDozol, NoraTeylouni
Σενάριο: StéphaneSantini   
Διάρκεια: 57’
Χώρα: Ελβετία
Ετος: 2020
Ομιλούμενες γλώσσες: Aγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, αφήγηση στα ελληνικά
Πόλεμος, επείγουσες κρίσεις, πανδημίες, πείνα. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση
έχουν συνηθίσει να εργάζονται στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη. Ωστόσο, λίγοι απόαυτούς τολμούν να διεισδύσουν στον κόσμο των προσωπικών συναισθημάτων. Για αυτήν τηνταινία, σαράντα εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι αγαπημένοι τους κάνουνακριβώς αυτό: μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, την πρώτη αποστολή, την αίσθησητης ανημπόριας, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τα ανείπωτα πράγματα που έχουνβιώσει.Αυτή η ταινία, διερευνά και το κατά πόσο είναι εγωιστική μία τέτοια επιλογή. Οι άνθρωποι μετους οποίους οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση μοιράζονται τη ζωή τους, λένε επίσηςτην ιστορία τους. Λένε πώς είναι η ζωή μαζί τους αλλά και χωρίς αυτούς…

18:00 Children of the forest
Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή:NatalieHalla
Duration/ Διάρκεια:72’
Χώρα:Αυστρία
Ετος: 2015
Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά
Στα «Παιδιά του Δάσους» ο εξάχρονος Andreas μιλάει για την ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα παιδική ηλικία σε ένα αυστριακό δάσος-παιδικό σταθμό. Αυτή η ειδυλλιακή εμπειρία αρχίζει και καταστρέφεται παρέα με το δάσος. 

19:30 Επιστροφή στη γη (BacktoEarth)
Σκηνοθεσία: ΑκηςΚερσανίδης - Χρύσα Τζελέπη
Παραγωγή: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Σενάριο:
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρύσα Τζελέπη
Χώρα: Ελλάδα
Ετος: 2021
Διάρκεια: 59
Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά
Βραβεία: Η ταινία έχει βραβευτεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Εμφανίζονται. Έκτορας Μαυρίδης, ΣαβίναΓιαννάτου, AnatPick, Κωστής Δρυγιανάκης, TanirMilanov, ElinaSundukova, KarenWong.
Μουσική. Κωστής Δρυγιανάκης
Μουσικοί. Κώστας Παντόπουλος - Μπάσο, Χρήστος Καλτής - Μπάσο, Νίκος Ξηράκης-Μεταλόφωνο -Συρτάρι, Κώστας Ανέστης – Κρουστά.
Περίληψη: Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας. Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του “Σβώλοι” διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στο δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα στάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του Εκτoρα.

20:30 80,000 Schnitzel
Σκηνοθέτης: HannahSchweier
Παραγωγός: StefanSporbert, LorenaJunghans
Σενάριο: HannahSchweier
Διευθυντήςφωτογραφίας: StefanieReinhar
Διάρκεια: 103
Χώρα: Γερμανία
Ετος: 2020
Ομιλούμενηγλώσσα: γερμανικά 
Βραβεία: Critics Choice Award@Zurich International Film Festival, Verdi Prize for Humanity and Fairness@Dok.Leipzig, Winner@BardolinoFilmfestival BFF.
Η Μπέρτα Ζένεφελς, 84 ετών, δεν έχει δει ποτέ την θάλασσα. Δεν έφυγε σχεδόν ποτέ από το «Τελωνείο» την αγαπημένη της φάρμα στην Βαυαρία. Κάθε μέρα, η γεννημένη νοικοκυρά, στεκόταν στην κουζίνα, όπου και τηγάνιζε χιλιάδες σνίτσελ για τους επισκέπτες της. Μια ζωή σμιλεμένη με σκληρή δουλειά, μια ζωή που κανείς πλέον δεν θέλει να ζει. Κατά την διάρκεια της ζωής της, βρέθηκε στο σημείο να κηδέψει τον πρωτότοκο γιο της, τον άντρα της, τον εγγονό της και τον νεότερο γιο της. Καθένας από αυτούς έζησε και πέθανε για το μεγάλο όνειρο του «Τελωνείου».  Χωρίς όμως διάδοχο, η φορτωμένη με χρέη φάρμα απειλείται με χρεοκοπία. Τώρα όμως η εγγονή Μόνικα, 34 ετών, εμφανίζεται από το πουθενά και αποφασίζει να σώσει την φάρμα της οικογένειας, παρά το απολυτήριο λυκείου, τον ένα χρόνο παραμονής στο εξωτερικό και ένα αποκτηθέν πτυχίο.  Η αδελφή της και ταυτόχρονα σκηνοθέτιδα της ταινίας η Χάνα Σβάιερ, 39 ετών, δεν είναι τόσο ευχαριστημένη με την ιδέα της αδελφής της. Ως εκείνη την στιγμή οι ζωές και τα όνειρά τους είναι άρρηκτα δεμένα, αλλά από την στιγμή που η Μόνικα δουλεύει στην φάρμα, δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.  Γι’ αυτό η Χάνα αποφασίζει να ανακαλύψει τι κινητοποιεί την αδελφή της και εάν θα καταφέρει να βρει τελικά την πραγματική ευτυχία.