Άγνωστοι κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Άγνωστοι κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

Απρίλιος 19, 2022 - 17:33

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στα social media.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη φωτογραφία.

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είπε:

«Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

 

Ayasofya’nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli.

1. Derece tarihi yapı Ayasofya’ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı https://t.co/7IfeQzfCHQ

— Mahir Polat (@mhrpolat) April 18, 2022