Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού κηρύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού κηρύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Απρίλιος 27, 2022 - 14:02

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ετοιμάζεται να κηρύξει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει στη διάθεσή του, η ΕΕ, καθώς έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και το 70% των Ευρωπαίων πολιτών έχει ανοσοποιηθεί, θα αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι στον ιό.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναμένεται να είναι δεσμευτικό για τα κράτη - μέλη και το οποίο επικαλείται το Reuters έρχεται με τη σαφή προειδοποίηση ότι «ο Covid ήρθε για να μείνει» ίσως και με νέα στελέχη και γι αυτό η «προετοιμασία όλων παραμένει βασική».

Το προσχέδιο του κειμένου που έχει προετοιμάσει η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη και συνιστά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παραμείνουν σε ετοιμότητα γιατί ίσως χρειαστεί και να επιστρέψουν σε «έκτακτα μέτρα». Παρόλα αυτά, αναγνωρίζει ακόμα ότι η πανδημία μπαίνει σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για τη διαχείρισή της.

Αυτό σημαίνει ότι το μαζικό testing, στο οποίο άνθρωποι με συμπτώματα και οι επαφές τους προχωρούν σε test, εγκαταλείπεται κάτι που έχει ήδη συμβεί σε αρκετές χώρες, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα.