Ερντογάν: Μητσοτάκης... γιοκ - Κόβει κάθε επαφή ο Τούρκος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερντογάν: Μητσοτάκης... γιοκ - Κόβει κάθε επαφή ο Τούρκος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Μάιος 24, 2022 - 10:32

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες σε ακραίες δηλώσεις, στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη:

«Από εδώ και πέρα για εμένα πια δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν δέχομαι να συναντηθώ με τον ίδιο. Διότι εμείς προχωράμε με πολιτικούς με προσωπικότητα και αξιοπρέπεια που τηρούν τον λόγο τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε την ενόχλησή του για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 10 βάσεις. Ποιος ο λόγος; Ποιoν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Μιλάμε για μια Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισ. ευρώ». Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα, είπε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν συμφωνήσει να μην βάλουν τρίτους μεταξύ τους.

«Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα είχε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Στο Κογκρέσο έκανε ομιλία που είπε “όσα έπρεπε να πει” εναντίον της Τουρκίας. Επιπλέον, σχεδόν έκανε υποδείξεις και συστάσεις στις ΗΠΑ “μην πουλήσετε F-16 στην Τουρκία”. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης».

Η Αθήνα εμμένει στην «πολιτική αρχών», παρακολουθώντας ψύχραιμα τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, χωρίς να μπει στον πειρασμό των λεκτικών αντιπαραθέσεων.

Αναλυτικά, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Για «απαράδεκτες και καταδικαστέες» δηλώσεις έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας την «αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

 

Ανησυχία για «κρεσέντο» παραβιάσεων στο Αιγαίο και μεταναστευτικές ροές

Τις τελευταίες ημέρες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι πολλές και εξαιρετικά προκλητικές. Πριν από τρεις μέρες τουρκικά αεροσκάφη έφθασαν στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Ακόμα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το μεταναστευτικό. Οι μεταναστευτικές ροές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ νέο περιστατικό σημειώθηκε χθες μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες, επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν θεωρείται βέβαιον ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ξανά το μεταναστευτικό.

 

Οι φωνές του Ερντογάν και η διπλωματία της Τουρκίας

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι χρησιμοποιεί τις ελληνοτουρικικές σχέσεις και δημιουργεί ένταση για «εσωτερική κατανάλωση». Ωστόσο, έχουν περάσει δύο χρόνια με αυξημένες εντάσεις στο Αιγαίο, με τα γεγονότα στον Έβρο, και σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολεμική συγκυρία εξαιρετικά επικίνδυνη -και δεν είναι μόνον ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να εκφράζεται υπερβολικά, το συνηθίζει εξάλλου, ωστόσο η Τουρκία έχει σταθερή διπλωματική πορεία, έχει σταθερές διεκδικήσεις και αντιδρά άμεσα σε οτιδήποτε θεωρεί ότι θίγει τα συμφέροντά της. Για παράδειγμα, δεν πρόλαβαν καλά - καλά Φινλανδία και Σουηδία να υποβάλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν αμέσως ζήτησε δέκα «ανταλλάγματα» για να πει το «ναι».
Επίσης, ο κ. Ερντογάν δεν είπε κάτι παράλογο όταν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακούσουν τον Μητσοτάκη ή οποιονδήποτε άλλον, να συμπληρώσουμε, αν θέλουν να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία είτε οπουδήποτε αλλού.

Η πολεμική βιομηχανία έχει τους δικούς της παγκόσμιους όρους και κανένας πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργός ή οποιοσδήποτε εκλεγμένος δεν έχει λόγο στις πωλήσεις όπλων.

 

Γαλανιάδη Εύα