ΥΠΕΝ: Σχέδιο για 4 μονάδες καύσης απορριμμάτων - Η μία στη Μεγαλόπολη;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΥΠΕΝ: Σχέδιο για 4 μονάδες καύσης απορριμμάτων - Η μία στη Μεγαλόπολη;

Ιούλιος 05, 2022 - 13:00

Την καύση των απορριμμάτων προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε «Το Βήμα» στην έντυπη έκδοση, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων καύσης αποβλήτων, τη μία στη Μεγαλόπολη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΣΔΑ προβλέπει  τέσσερις μονάδες καύσης, για την κατασκευή των οποίων εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κονδύλια που μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτές σχεδιάζεται να γίνεται παραγωγή ενέργειας από καύση δευτερογενών καυσίμων (SRF/RDF) αλλά και του υπολείμματος που θα προκύπτει από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Τα εναλλακτικά καύσιμα θα αξιοποιούνται από την ενεργοβόρο βιομηχανία. Μάλιστα, οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας εκτιμάται  ότι αντικαθιστώντας το πετ κοκ με πρώτη ύλη από δευτερογενή καύσιμα θα μπορούσαν να περιορίσουν το κόστος τους έως και 30% (δείτε άρθρο του arcadiaportal.gr από τον Φεβρουάριο του 2021 όταν εξεταζόταν η μετατροπή μονάδων της ΔΕΗ σε μονάδες καύσης απορριμμάτων ΕΔΩ).

Όπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, αν και η απαραίτητη τεκμηρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, απαραίτητες είναι τρεις μονάδες καύσης, μία στην Κρήτη η οποία θα εξυπηρετεί και τα νησιά, μία στην Αττική και μία στην Πτολεμαΐδα, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η χωροθέτηση μιας τέταρτης στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ έπειτα από την ανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών από την επεξεργασία των περίπου 5,5 εκατ. τόνων αστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 800.000 τόνοι υπολειμμάτων και δευτερογενών καυσίμων θα καταλήγουν στο δίκτυο των  μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης και άλλοι 800.000 τόνοι στις τσιμεντοβιομηχανίες. Η χωροθέτηση μονάδας στην Πτολεμαΐδα εξυπηρετεί τη ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση διατηρεί τεράστιες εκτάσεις στην υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και υποδομές διασύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα, όπως επίσης και στη Μεγαλόπολη, στην περίπτωση που τελικά προσδιοριστεί ανάγκη για λειτουργία τεσσάρων μονάδων καύσης.