Ώρα... ανασχηματισμού; - Ποια υπουργεία ίσως αλλάξουν χέρια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ώρα... ανασχηματισμού; - Ποια υπουργεία ίσως αλλάξουν χέρια

Ιούλιος 18, 2022 - 12:48

Μέσιασε το καλοκαίρι. Οι πολίτες αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, οι βουλευτές κάθε Σαββατοκύριακο «οργώνουν» τις επαρχίες τους (ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά, κι ας είναι νωρίς), οι υπουργοί συνεχίζουν το έργο τους και ο Πρωθυπουργός, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, σκέφτεται, σύμφωνα με τις Κυριακάτικες εφημερίδες, τον ανασχηματισμό.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά περισσότερα να σκεφτεί. Όπως το πώς και αν τελικά θα ανοίξει Ταμείο στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» πάει εξαιρετικά καλά, ως προς τις εγκρίσεις, αλλά ακόμα η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει για το ενεργειακό. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο λιγνίτης μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται να γίνουν μεγάλα έργα στις μονάδες της ΔΕΗ που ελέω της... απολιγνιτοποίησης είχαν αφεθεί στην τύχη τους, αλλιώς δεν θα έχει η χώρα όφελος. Τα δημοσιεύματα στη Γερμανία να πληθαίνουν για «ρεύμα με το δελτίο» και οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στα ενεργειακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ληφθούν στις 24 Ιουλίου (υπόψιν ότι το plan b περιλαμβάνει και blackout για επιχειρήσεις). Γι' αυτό και δεν θεωρούμε ότι ο ανασχηματισμός σε νευραλγικά υπουργεία, και μάλιστα τόσο σύντομα πριν από τις εκλογές, όπως περιγράφεται στις εφημερίδες ή όπως μεταφέρεται από το περιβάλλον του Μαξίμου, δεν θα προχωρήσει.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», η Νίκη Κεραμέως ετοιμάζεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού «ξεμπέρδεψε» με το μεταρρυθμιστικό της έργο στο υπουργείο Παιδείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο Δικαιοσύνης δεν προχωρεί το μεταρρυθμιστικό έργο τόσο ικανοποιητικά. Επίσης, σύμφωνα με «Το Βήμα», ο Άδωνις Γεωργιάδης φεύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναλαμβάνει το Ναυτιλίας. Για τη θέση του υπουργού, όπως λέει η εφημερίδα, ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, αναμένεται στην Αρκαδία την Τρίτη 19 Ιουλίου. Ακόμα, ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μανιάτη για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος πάντως είναι κεντρώος.

Πάντως, πιστεύουμε ότι ο ανασχηματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν χέρια τόσο νευραλγικά υπουργεία. Κι αυτό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκεφτόταν πολύ σοβαρά τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες θεωρούμε ότι θα είχε προχωρήσει, αν δεν ανέμενε τις αποφάσεις της ΕΕ για ταμείο στήριξης στην ενέργεια.

Γαλανιάδη Εύα