Το Δημόσιο πρέπει να κάνει οικονομία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Δημόσιο πρέπει να κάνει οικονομία

Σεπτέμβριος 07, 2022 - 14:04

«Κάντε οικονομία!» Η μόνιμη παρότρυνση του πατέρα μας, ο οποίος ήταν οικονόμος, όχι τσιγκούνης. Αν πήγαινες στην κουζίνα και έφευγες αφήνοντας το φως αναμμένο, τα άκουγες κανονικά από τον αρχηγό του σπιτιού, ο οποίος, τότε, το 1980, «χρυσή εποχή» για την οικονομία της χώρας, δεν άντεχε τη σπατάλη ενέργειας, χρημάτων και πόρων στο νοικοκυριό του.

Αλλά και στη δουλειά του έσβηνε τα φώτα. Επειδή δεν πλήρωνε εκείνος, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να σπαταληθεί ρεύμα. Είπαμε: Δεν του άρεσε η σπατάλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς του ήταν όπως εκείνος. Άνθρωποι που βγήκαν από Κατοχή και μεγάλη πείνα, που έκαναν προκοπή το '60, που δούλεψαν σκληρά για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Και ύστερα, ήρθαν οι γενιές των large σε όλα... Ας καίει το φως στο καθιστικό να μην λένε οι απέναντι ότι ζούμε στο σκοτάδι, ας ανάψουμε το κλιματιστικό με 28 βαθμούς Κελσίου γιατί «σκάσαμε», ας τρέχει το νερό αλόγιστα για να παίζουν τα παιδιά στην αυλή, για να πλύνουμε το αυτοκίνητο, για να ποτίζουμε το γκαζόν με τις ώρες.

Σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Αθήνα, εκεί στο 2000, θυμάμαι να φεύγουν οι εργαζόμενοι και να μην σβήνουν το φως.

Σε δημόσιες υπηρεσίες... εκεί κι αν γίνεται πάρτι ενεργειακής σπατάλης.

(Αφού δεν πληρώνω εγώ, τι με νοιάζει; Και στις δύο περιπτώσεις, έτσι σκέφτονταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι.)

Όλα τούτα άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Κάτι η οικολογική συνείδηση, κάτι οι μικρότερες ενεργειακές κρίσεις που πέρασαν σε σχέση με την παρούσα, κάπως βάλαμε μυαλό.

Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα για τα... αυτονόητα, πάντως. Ως ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίζεται για κάθε δημόσιο κτίριο ένας εργαζόμενος, ο οποίος θα ορίσει υπευθύνους ορόφων που θα ελέγχουν, φεύγοντας τελευταίοι, αν έχουν σβήσει φώτα, υπολογιστές και συσκευές.

Και δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Χρειάζεται στ' αλήθεια ένας «μπάτσος» πάνω από το κεφάλι μας για να κάνουμε τα προφανή;

Προσέξτε: Αν δεν πιάσει ένας Δήμος, ένας οργανισμός ή μια υπηρεσία του Δημοσίου τον στόχο μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%, θα έχει κυρώσεις. Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο όπως έγινε στο α΄ εξάμηνο οπότε και δώσαμε 90-100 εκατομμύρια ευρώ. Αν δηλαδή ένας ΟΤΑ δεν έχει πόρους και ζητεί βοήθεια για τον οδοφωτισμό θα πρέπει να πετύχει αυτό τον στόχο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221.

«Εκδώσαμε εγκύκλιο στις 31 Αυγούστου η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων με όσα προβλέπονται από τη σχετική ΚΥΑ θα υπάρξουν κυρώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μη ένταξή τους στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου ή τη μη ένταξή τους στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας. Θα είμαστε αρκετά αυστηροί σε αυτό γιατί μιλάμε για κάτι απλό» διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης εξηγώντας ότι από τους 2.495 οι 1.800 είναι είτε ΟΤΑ είτε εταιρείες που σχετίζονται με αυτούς. «Είναι σημαντικό για ηθικούς και οικονομικούς λόγους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναρωτιέμαι: Εκείνη η παλιά θέση του επιστάτη, του θυρωρού, του ανθρώπου που έλεγχε αν οι εγκαταστάσεις, τα κλιματιστικά, τα καλοριφέρ και τα ασανσέρ χρειάζονται συντήρηση, σε ποιο μνημόνιο, άραγε, να «κόπηκε»;

Και τώρα κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι υπεύθυνος, ενεργειακός υπεύθυνος, για να ελέγχει τις εγκαταστάσεις(!) και για το αν οι συνάδελφοί του θα σβήνουν ή όχι τα φώτα... Και, φυσικά, για το αν τελικά η υπηρεσία θα πιάσει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Για να κάνουν υπεύθυνοι εργαζόμενοι πολίτες το αυτονόητο.

Γαλανιάδη Εύα