Η απάντηση της Περιφέρειας στον ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις και τις «γαλάζιες ακρίδες»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η απάντηση της Περιφέρειας στον ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις και τις «γαλάζιες ακρίδες»

Φεβρουάριος 10, 2023 - 11:09

Ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πριν από δύο μέρες εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «γαλάζιες ακρίδες και στην Καλαμάτα», βάζοντας στο στόχαστρο τον περιφερειάρχη για απευθείας αναθέσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας επιλέγει «για πολλοστή φορά με απευθείας αναθέσεις, πλήθος έργων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την τεχνική εταιρεία του κ. Δ. Μουτσώκου, στην οποία ο γιος του είναι συνέταιρος, χρησιμοποιώντας άλλη εταιρεία που διαθέτει ο κ. Μουτσώκος και άλλο ΑΦΜ».

Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Νίκας έχει υπάρξει και δήμαρχος Καλαμάτας, ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περιγράφει αναλυτικά το «πλιάτσικο», σχολιάζοντας ότι υπάρχουν «πολλές συμπτώσεις».

Στις 19/6/2022 ο κ. Νίκας, χωρίς μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών, με ένα πρόχειρο σημείωμα προϋπολογισμού 125.000 ευρώ, επιλέγει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (αρ.32.παρ2γ τουΝ4412/2016) για το έργο: «Επισκευή-Βελτίωση πρώην σχολών Παπαφλέσσα», με προϋπολογισμό πάνω από 310.000 ευρώ. Στην διαπραγμάτευση συμμετείχαν τρεις εταιρείες:

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θεώρησε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι η μοναδική εταιρεία της Πελοποννήσου η οποία μπορεί να κατασκευάσει το έργο. «Πήρε το έργο με 2% έκπτωση στον υπερτιμημένο προϋπολογισμό, όταν παρόμοια έργα επισκευής κτηρίων από διαγωνιστικές διαδικασίες υπερβαίνουν το 40% έκπτωσης».

Τέλος, κάνοντας λόγο για «απύθμενο θράσος» και καταφανή «κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους» ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτά προκύπτουν «από ένα αποσαθρωμένο καθεστώς (μη) ελέγχων και ατιμωρησίας και προφανώς από το ”σήμα” που στέλνουν από ψηλά, οι μεγάλες γαλάζιες ακρίδες (βουλευτές και υπουργοί) προς τα κάτω, προς τις μικρότερες και εκκολαπτόμενες ακρίδες, για γενικευμένο γιουρούσι στα δημόσια ταμεία».

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απάντησε ως εξής:

Επειδή για λόγους ψηφοθηρικούς συνεχίζεται η λασπολογία για το θέμα της επισκευής του κτηρίου της πρώην σχολής Παπαφλέσσα, στην Καλαμάτα, υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αμέσως μόλις τέθηκε το εν λόγω ζήτημα προσέφυγε, με δική του πρωτοβουλία, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας -στην οποία για το ίδιο θέμα έχουν προσφύγει και άλλοι- και η οποία εξέδωσε τις ανακοινώσεις, που παρατίθενται πιο κάτω.

Ως εκ τούτου, η όποια εξακολούθηση της αναφοράς στο συγκεκριμένο θέμα συνιστά πλέον λασπολογία, σπίλωση και συκοφαντία -ορμώμενη από γνωστά κέντρα για λόγους ψηφοθηρικούς και μόνο-, ενώ είναι συνιστώμενο η υιοθέτηση και διάδοσή της από στελέχη ορισμένων πολιτικών σχηματισμών να μη γίνεται αβασάνιστα.

Δείτε τα έγγραφα ΕΔΩ.