Τάσος Τόκας: Αποκατάσταση της δημοκρατικής αρχής στην εκλογή των προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό έως 2.000 κάτοικους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τάσος Τόκας: Αποκατάσταση της δημοκρατικής αρχής στην εκλογή των προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό έως 2.000 κάτοικους

Μάιος 08, 2023 - 19:18

Εκλογή την Α΄ Κυριακή, απ΄ τον πλειοψηφούντα συνδυασμό της Κοινότητας

Είναι γνωστό σε όλους ότι τόσο εγώ όσο και ο Τάσος ο Λάμπρου έχουμε ταχθεί διαχρονικά υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών σε ότι αφορά στην εκλογή των οργάνων στους ΟΤΑ και την κατ΄επέκταση καθιέρωση ενός δημοκρατικού εκλογικού συστήματος για την αναλογική εκπροσώπηση στις μικρές κοινότητες, που αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας.

Παράλληλα, μέσα από τις αρχές της νέας μας δημοτικής παράταξης, ¨ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ¨, πιστεύουμε πραγματικά σε ένα δυνατό δημοκρατικό και προοδευτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα που θα τολμάει να λέει μεγάλες αλήθειες και να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Έχουμε άλλωστε κάνει παρεμβάσεις για την επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μέσω της έννοιας των δημόσιων πολιτικών, ώστε να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο κλίμα αυτό και μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις πολλών ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, το Υπ. Εσωτερικών αποκατατέστησε το λάθος του Ν. 4804/ 2021 στην εκλογή των αρχών των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους.

Έτσι στις Κοινότητες, από 201 έως 2000 κατοίκους, Πρόεδρος πλέον αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην κάθε Κοινότητα την Α’ Κυριακή, ανεξαρτήτως συνδυασμού υποψηφίου Δημάρχου.

  • γνωστό ο Ν. 4804/2021 όριζε τον άδικο και αντιδημοκρατικό τρόπος εκλογής του προέδρου κοινότητας με τον οποίο δεν μετρούσε η επιθυμία των πολιτών της κοινότητας για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού εκλεγόταν πρόεδρος ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού του δημάρχου που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του δημάρχου στη δημοτική κοινότητα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είχε ως στόχο την ενίσχυση της ‘κυβερνησιμότητας’, αφού με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι Κοινότητες, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, παρά μόνο γνωμοδοτικές.

Αυτό όμως ερχόταν σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών στην επαρχία. Εδώ που οι άνθρωποι στα χωριά, όλο και λιγοστεύουν. Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και οι νέοι φεύγουν για τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σκηνικό, οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν, είναι οι άνθρωποι που μένουν στα χωριά και νοιάζονται για τον τόπο τους. Αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να λύσουν κάποια προβλήματα και να δώσουν μια νέα πνοή. Έχουν δε απέναντί τους, ένα αυτοδιοικητικό σύστημα δυσκίνητο και γραφειοκρατικό.

Έτσι εδώ στον Δήμο Ερμιονίδας τα πέντε χωριά με πληθυσμό έως 2.000, που θα εκλέξουν δημοκρατικά Πρόεδρο από την 1η Κυριακή των εκλογών, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα, βάσει της απογραφής του 2021 και είναι τα Δίδυμα, η Κοιλάδα, οι Φούρνοι, το Ηλιόκαστρο και η Θερμησία.

 

Η νέα ρύθμιση λοιπόν, αποκαθιστά εν μέρει την δημοκρατική λειτουργία στην εκλογή των αρχών των κοινοτήτων με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους

Βάσει του νόμου το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από διακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες ( 2.000) κατοίκους.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας